--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

A20NFT 2.0T wiele błędów, silnik cyklicznie nie odpala, cykanie z turbo

ODPOWIEDZ
artiwie15
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2012
Miasto:

A20NFT 2.0T wiele błędów, silnik cyklicznie nie odpala, cykanie z turbo

Post autor: artiwie15 » 20 lip 2021, o 08:54

Witam, posiadam Insignie 2.0 Turbo NFT z 2012 roku z przebiegiem około 110 tys. km. Mam zamontowaną instalacje gazową od 2 lat.
Auto posiada od 4 lat. Jak go kupiłem nieraz zdarzyły mi się problemy z elektroniką ( raz wyskoczył błąd kamery przedniej itp) ale po wyłączeniu zapłonu było wszystko ok.
Około 8 miesięcy temu dwukrotnie wyskoczył błąd układu wspomagania, który przestał działać. Później błędu już nie było. Wiadomo nieraz wyskoczył błąd od AFL ( akurat prawy reflektor ma problem).

Od 2 tygodni problem się nasilił. Jadąc autostradą samochód rozłączył turbo ( błąd P0299 widziałem , że problem jest znany i tak samo jak u mnie wyskoczył tylko na autostradzie przy temperaturze powyżej 30 stopni, maksymalnym obciążeniu)
Jeszcze nie sprawdziłem przez sondę lambda turbosprężarki czy posiada pęknięcie)

Jakoś po tym zdarzeniu moja żona miała problemy z autem - nie chciał odpalić (ona cały czas użytkuje to auto), uruchamiały się kontrolki po czym nie kręcił silnik tylko uruchamiały się błędy, od AFL, czujników parkowania, kazano ponownie opuścić i podnieść szybę, od wspomagania itp, cały festiwal. Po odłączeniu na chwilę akumulatora auto odpaliło. Zdarzyło się już jej to około 5 razy w ciągu 2 tygodni. Dodatkowo gdy włączę zapłon i otworzę pokrywę komory silnika z turbosprężarki słyszę cykliczne cykanie dźwięk tak jakby elektrozawór chciał się zamknąć bądź otworzyć ale nie może tego zrobić. Odczytałem błędy i są następujące:

Nie mam kodu : Moduł sterujący zapłonem włączony i obwód uruchamiania niskie napięcie / otwarty obwód

B1517
B2615
U0100
U0121
U0128
U0181
U151A
U1530
U1534
U1538
U1540
U1544

Czy festiwal błędów może być spowodowany uszkodzonym modułem BCM?

Jeżeli chodzi o auto jak kupiłem było delikatnie uszkodzone z przodu, wydaję mi się , że gdzieś w okolicy zderzaka znalazłem kabel od masy urwany, ale nie mogłem odszukać źródła więc już tym się nie interesowałem (problemy zaczęły się od niedawna). Dodatkowo w marcu montowałem kamerkę i podpiąłem się pod kable bodajże właśnie z BCM (sprawdzałem gdzie jest prąd po zapłonie i stały, jednakże problem pojawił się dopiero teraz.

Bardzo prosiłbym o jakieś rady. Jeżeli chodzi o błędu powyższe to dotyczą np hamulca postojowego jednakże nigdy nie miałem z tym problemów. Od jakiegos czasu mam problem również z wentylowanymi fotelami, nieraz uruchamiają się wentylatorki nieraz nie.

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Re: A20NFT 2.0T wiele błędów, silnik cyklicznie nie odpala, cykanie z turbo

Post autor: xul » 20 lip 2021, o 11:10

https://gmtis.ntweb.ru/tis/pl/documents ... 43.pl.html
Do tego masz całą litanię błędów komunikacji, możliwe, że wywołanych właśnie problemem z napięciem lub jakimś zwarciem/przerwaniem na magistrali komunikacyjnej. Zacząłbym od sprawdzenia aku.

artiwie15
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: artiwie15 » 27 lip 2021, o 16:19

Aku niby ok. Wyciągnąłem mocowanie akumulatora sprawdziłem wzrokowo kable i niby wszystko ok. Wysłałem do fachowca BCM i twierdzi , że bez problemu zgrał dane oraz wzrokowo płytka też jest ok. AKumulator sprawdziłem testerem i niby jest bardzo dobry.

artiwie15
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: artiwie15 » 8 sie 2021, o 15:32

Ostatnio podłączyłem kamerkę na stałe. Po usunięciu jej jakby rzadziej błędy wyskakiwały. Jednak dziś po podłączeniu pod komputer cała litania. Wracając do tego cykania, nagrałem filmik może mi ktoś powiedzieć czy u Was też tak jest? Odgłos dochodzi od tego czujnika czy też zaworu, którego wąż idzie do aktuatora gruszki. Jak patrzyłem na zawory insigni w necie to wyskakują mi całkiem inne. W załączeniu wideo.
https://we.tl/t-9OgirCjD0V

lukisczest
Nowicjusz
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: teraz już śląskie
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: lukisczest » 5 wrz 2021, o 05:36

sprobuj podmienic akumulator na inny dosc nowy. mozliwe ze spadki napiecia sa dosc duze i tak sie dzieje. mialem taki problem w jeepie. akumulator pod testerem byl dobry a jednak po zmianie akumulatora wszystko sie uspokoilo
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2021, o 05:36 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”