Cześć,
Od dłuższego czasu borykam się w mojej Insigni A 2010r z błędem P0299 - niskie ciśnienie doładowania. Sprawdziłem szczelność układu dolotowego, wygląda na szczelny, nie widać uszkodzeń. Wyczyściłem czujniki doładowania AC delco. Zbiornik podciśnienia również wygląda na szczelny.Przeprowadziłem również próby wykorzystując interfejs OBD.
Próby wykazały, że maksymalne ciśnienie doładowania jakie mogę osiągnąć bez błędu to 0.6 bar. Gdy przycisnę mocniej, wyrzuca błąd P0299, wcześniej słychać jak turbina upuszcza ciśnienie zaworem. Nawet, gdy błąd się nie pokaże, po upuszczeniu maksymalne ciśnienie doładowania, jakie mogę uzyskać to 0.2 bar, więcej nie da rady. Jak auto ostygnie to wszystko wraca do normy, czyt. maksymalnie stabilne 0.6 bar.
Co Waszym zdaniem może być przyczyną? Proszę o pomoc.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuA20NHT 2.0 Turbo Automat P0299 - niskie ciśnienie doładowania
-
michalka
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Warszawa
-
michalka
- Nowicjusz
Re: A20NHT 2.0 Turbo Automat P0299 - niskie ciśnienie doładowania
Cześć, wczoraj założyłem nowy czujnik doładowania i było jeszcze gorzej. Maksymalne doładowanie 0.11 bar, więc wyczyścilem stary i założyłem ponownie. Testowałem na zamienniku NTY ECM-PL-012. Po powrocie do oryginalnego czujnika, sytuacja jak przed zmianą.
-
michalka
- Nowicjusz
Wymieniony Pierburg, nie pomogło. Czy zawór recyrkulacji może być problemem? Poniżej link:
https://wiatreo.pl/shop/product/zawor-r ... 3049700059
https://wiatreo.pl/shop/product/zawor-r ... 3049700059
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
A kompresja na tłokach jaka? Sprawdził to ktoś?
-
michalka
- Nowicjusz
Niestety nie, myślę, aby profilaktycznie wymienić gruszkę turbiny i zawór upustowy wskazany powyżej. Wymieniłem świece, sprawdziłem zbiornik podciśnienia - trzyma ciśnienie, ponieważ po odłączeniu wężyków słychać upust ciśnienia. Wymieniony zawór ciśnienia doładowania. Sprawdzone rury turbo. Wyczyszczone 3 czujniki AC DELCO.
Czy do wymiany gruszki trzeba demontować turbinę? Wydaje się, że jest ona z tyłu turbiny i szczerze nie wiem jak tam z dostępem.
Czy do wymiany gruszki trzeba demontować turbinę? Wydaje się, że jest ona z tyłu turbiny i szczerze nie wiem jak tam z dostępem.
-
michalka
- Nowicjusz
Temat do zamknięcia. Problemem okazała się uszkodzona szpilka, która trzyma kolektor wydechowy. Przy dużym obciążeniu spaliny uciekały i ciśnienie doładowania spadało.