--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuA16LET 1.6T 180KM ograniczona moc silnika błąd P0121
-
winters89
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A 1.6T
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Zawiercie
A16LET 1.6T 180KM ograniczona moc silnika błąd P0121
Witam mam taki problem że po odpaleniu silnika wyskakuje komunikat ograniczona moc silnika. Czasem od razu po odpaleniu wyskakuje ten komunikat i obroty faluja. Po przeczytaniu komputera pokazuje błąd p0121 i p0221. Przepustnice była wymieniana i pomogło na chwilę.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Re: A16LET 1.6T 180KM ograniczona moc silnika błąd P0121
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
-
winters89
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A 1.6T
- Miasto: Zawiercie
Czytałem. Niestety ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie
-
Szafiros
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
Cześć. Znalazłeś rozwiązanie problemu?
Ktoś może pomóc?
Insignia 1.6 turbo a16let 2012 kupiłem przy 125 tys teraz ma ponad 160tys. Przy zakupie założyłem gaz.
Rok temu zaczęła przy odpalaniu wyrzucać błąd ograniczenie mocy silnika, po chwili awaria skontaktuj się z serwisem. Było wypadanie zapłonu. Nie ważne czy na gazie czy benzynie. Co 15 tys wymieniam oleje filtry, filtry gazu, świece.
Rok temu wymieniona przepustnica i zaprogramowana, jakiś czas auto chodziło dobrze. Ostatnio znowu te same błędy. Auto się dławi, staje odpinam akumulator na chwilę i jadę dalej. Czasem muszę to kilka razy od rząd dobić.
Miesiąc temu przy 160tys wszystko wymienione świece, filtry oleje itd. wymieniliśmy kolejną przepustnice i nic. Problemy dalej. Auto pojechało na serwis Opla, zaprogramowana przepustnica, wszystkie opcje, programowanie całego auta, silnika itd. Sprawdzili auto i nie wiedzą dalej.
Dużo pali 14-15l gazu na 100 przy normalnej jeździe. Komputer pokazuje 9.3 na wyświetlaczu.
Mechanik nie wie gdzie szukać już.
Ktoś może pomóc?
Insignia 1.6 turbo a16let 2012 kupiłem przy 125 tys teraz ma ponad 160tys. Przy zakupie założyłem gaz.
Rok temu zaczęła przy odpalaniu wyrzucać błąd ograniczenie mocy silnika, po chwili awaria skontaktuj się z serwisem. Było wypadanie zapłonu. Nie ważne czy na gazie czy benzynie. Co 15 tys wymieniam oleje filtry, filtry gazu, świece.
Rok temu wymieniona przepustnica i zaprogramowana, jakiś czas auto chodziło dobrze. Ostatnio znowu te same błędy. Auto się dławi, staje odpinam akumulator na chwilę i jadę dalej. Czasem muszę to kilka razy od rząd dobić.
Miesiąc temu przy 160tys wszystko wymienione świece, filtry oleje itd. wymieniliśmy kolejną przepustnice i nic. Problemy dalej. Auto pojechało na serwis Opla, zaprogramowana przepustnica, wszystkie opcje, programowanie całego auta, silnika itd. Sprawdzili auto i nie wiedzą dalej.
Dużo pali 14-15l gazu na 100 przy normalnej jeździe. Komputer pokazuje 9.3 na wyświetlaczu.
Mechanik nie wie gdzie szukać już.
-
Kotin44
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Krakow
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 25 razy
To jakie te błedy?
Temat jest P0121 ,a to jest zadanie dla elektryka...
-
Szwagier
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia A
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Łuków
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 9 razy
Być może czas na regulację luzów zaworowych. Dodam tylko, że u mnie przed regulacją chyba tylko dwa razy ograniczyło moc i wystąpił ten komunikat, numeru błędu nie pamietam. Przeważnie to szarpał na zimnym, jakby nie chodził na wszystkie gary i słabo przyspieszał a spalanie było większe. Jak się rozgrzał - problem znikał. Na gazie zrobiłem ok. 45000 km jak dobrze pamiętam. Po regulacji wszystko wróciło do normy, od tamtej pory zrobiłem już ponad 25000 km na gazie i jest ok. Podobno te silniki tak mają, że na gazie trzeba co ileś tyś. km robić regulację zaworów.
Może być też problem z cewką. Jak nie ma na którymś cylindrze iskry to oczywiście będzie słabszy a spalanie większe.
Może być też problem z cewką. Jak nie ma na którymś cylindrze iskry to oczywiście będzie słabszy a spalanie większe.
-
Mat13
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam ,
Czy ktoś rozwiązał problem ? Jest w stanie coś pomoc ?
Dodano po 1 minucie 17 sekundach:
Czy może ktoś znalazl rozwiązanie tego problemu ? Może coś pomoc ?
Czy ktoś rozwiązał problem ? Jest w stanie coś pomoc ?
Dodano po 1 minucie 17 sekundach:
winters89 pisze: ↑31 sty 2021, o 14:55Witam mam taki problem że po odpaleniu silnika wyskakuje komunikat ograniczona moc silnika. Czasem od razu po odpaleniu wyskakuje ten komunikat i obroty faluja. Po przeczytaniu komputera pokazuje błąd p0121 i p0221. Przepustnice była wymieniana i pomogło na chwilę.
Czy może ktoś znalazl rozwiązanie tego problemu ? Może coś pomoc ?
-
misiek222
- Nowicjusz
- Kod silnika: B16SHL
- Miasto: Dziewin
- Postawił piwo: 1 raz
Witam, udało wam się wyeliminować usterkę w waszych samochodach? Co to było? 
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.