Witajcie, czy to ten sam przypadek, czyli oznaka uszkodzonej odmy?
https://www.youtube.com/shorts/GSyzkg2dR6Y
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPiszczenie silnika 1.6 SIDI 170KM polift
-
SalomonDziki
- Nowicjusz
- Auto: Sports Tourer SW
- Kod silnika: B16SHL
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Ozimek
-
jhazz98
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 1.6 SIDI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Oleśnica
Re: Piszczenie silnika 1.6 SIDI 170KM polift
Cześć, dzisiaj u mnie po przejażdżce pojawił się identyczny dzwięk piszczenia, rozwiązałeś już ten problem? wszędzie czytam że Odma, wymieniałeś już coś? Całą pokrywę zaworów? Czy coś mniejszego ?
Ostatnio zmieniony 27 sie 2025, o 18:31 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
-
ciacho1982
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 1,6 170KM
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Venlo
Witam.
Mam podobny problem. Dzisiaj byłem u mechanika i powiedział , że odma jest przytkana albo uszkodzona.
Ogólnie największy problem to , to że sama odma, nie występuje osobno tylko razem z całą pokrywą.
W mojej kadencji jak mam Insignię (10 lat) , obecnie przebieg 270 tys. to już raz musiałem wymieniać tą odmę. ??
To chyba jakaś "felerna" część w tych autach.
Oprócz tego i wiadomo części czysto eksploatacyjnych (olej, hamulce, klocki, opony itp.) jak narazie nie wymieniłem żadnej części mechanicznej.
Mam podobny problem. Dzisiaj byłem u mechanika i powiedział , że odma jest przytkana albo uszkodzona.
Ogólnie największy problem to , to że sama odma, nie występuje osobno tylko razem z całą pokrywą.
W mojej kadencji jak mam Insignię (10 lat) , obecnie przebieg 270 tys. to już raz musiałem wymieniać tą odmę. ??
To chyba jakaś "felerna" część w tych autach.
Oprócz tego i wiadomo części czysto eksploatacyjnych (olej, hamulce, klocki, opony itp.) jak narazie nie wymieniłem żadnej części mechanicznej.
-
jhazz98
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 1.6 SIDI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Oleśnica
Cześć, pisałem wyżej że miałem taki problem, mój mechanik ściągnął pokrywę silnika, tam na odmie jest numer części, po wpisaniu wyskakują różne aukcje tej odmy, ja kupiłem z allegro od firmy PartsEU, cena 500zł, jestem już ponad 4 miesięce od wymiany, odma nie piszczy, mechanik nie miał problemów z wymianą samej odmy, u mnie przy przebiegu 194tyś był jeszcze oryginał, auto chodzi lepiej niż przed "awarią" związaną z tym piszczeniem właśnie. Także bardzo polecam, link do aukcji na której kupiłem odme: https://allegro.pl/oferta/odma-membrana ... 7374032240