--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKoło zmiennych faz rozrządu Insignia A18XER 1.8 140KM
-
bumm
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: ostroleka
- Postawił piwo: 1 raz
Re: Koło zmiennych faz rozrządu Insignia A18XER 1.8 140KM
Jeżeli po wyjęciu wtyczki z czujnika wałka rozrządu na pracującym silniku zero reakcji,silnik pracuje tak samo jak zapięta wtyczką. Czy czujnik może być uszkodzony?
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Na jałowym będzie pracował tak samo po odpięciu czujnika. Dopiero pod obciążeniem, gdy komputer chce mocno przestawić koła, a zawór na to nie pozwala to będzie szarpało.
Zdemontuj zawory, sprawdź czy ich ruchu nie blokuje uszkodzone sitko lub grudka nagaru, jeśli są sitka to je usuń.
Gdy się nie poprawi to zamień zawory miejscami, jeśli błąd się przeniesie to uszkodzony masz jeden z zaworów, jeśli wymieniać to wg mnie oba.
Jeśli błąd się nie przeniesie to trzeba wróżyć dalej.
Zabawa z kontrolą/przekładaniem zaworów zajmie 10-30 minut. Zawór przy wyciąganiu trzeba ruszać na boki szczypcami np. do rur.
Zdemontuj zawory, sprawdź czy ich ruchu nie blokuje uszkodzone sitko lub grudka nagaru, jeśli są sitka to je usuń.
Gdy się nie poprawi to zamień zawory miejscami, jeśli błąd się przeniesie to uszkodzony masz jeden z zaworów, jeśli wymieniać to wg mnie oba.
Jeśli błąd się nie przeniesie to trzeba wróżyć dalej.
Zabawa z kontrolą/przekładaniem zaworów zajmie 10-30 minut. Zawór przy wyciąganiu trzeba ruszać na boki szczypcami np. do rur.
-
bumm
- Nowicjusz
Sitka już usunęłam, elektrozawory wyczyszczone. Nie zamieniałem ich miejscami. Błąd P0340 i P0341 chyba dotyczy czujników na końcu wałków. Błąd pojawia się tylko na rozgrzanym silniku, P340 to czujnik A , nie wiem to który czy wałka wydechu czy ssący. Możliwe że pod wpływem temp zaczyna się sypać.
-
bumm
- Nowicjusz
Dziś rano przy odpaleniu auta problem się uwidocznił. Na 100% koła zmiennych faz rozrządu, głośny klekot od strony rozrządu. Ktoś już wymieniał? może polecić jakiej firmy wybrać koła?
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Klekot na stałe?
Od kilkudziesięciu tysięcy kilometrów, mam po dłuższym postoju dwu sekundowe grzechotnięcie i dalej oryginalne koła z przebiegiem 155 000 km. To nie oznacza, że trzeba wymieniać koła. Przy przebiegu około 125 000 km wymieniłem rozrząd i mimo, że koła miałem na wierzchu nie wymieniłem ich.
Od kilkudziesięciu tysięcy kilometrów, mam po dłuższym postoju dwu sekundowe grzechotnięcie i dalej oryginalne koła z przebiegiem 155 000 km. To nie oznacza, że trzeba wymieniać koła. Przy przebiegu około 125 000 km wymieniłem rozrząd i mimo, że koła miałem na wierzchu nie wymieniłem ich.
-
bumm
- Nowicjusz
Klekot trwał do zgaszenia silnika , około 10 sec, po uruchomieniu silnika znów klekot, już potem nie uruchamiałem. Teraz sobie przypominam że raz tak miałem przez jakiś czas i zaczęło potem sypać błedami. Teraz klekot jak z disela.
-
bumm
- Nowicjusz
Witam, potrzebuję małej porady zanim oddam auto do mechanika. Niecałe 2 miesiące temu wymieniłem koła kzfr i elektrozawory. Około tydzień temu podczas przyspieszania poczułem delikatne szarpnięcie , potem było już ok. Wczoraj w trasie na 6 biegu obroty ponad 3000 tys delikatne szarpanie były odczuwalne, potem zapalił się check. Auto normalnie się zachowywało żadnych dziwnych objawów. Po z czytaniu błędów pokazało P0011,P0016,P0340 i P0341 błędy historyczne. Telefon do mechanika na sprawdzenie auta.
Raczej koła się nie rozjechały, może elektrozawór ewentualnie czujnik walka rozrządu.
Raczej koła się nie rozjechały, może elektrozawór ewentualnie czujnik walka rozrządu.
-
oszczepnik
- Nowicjusz
- Auto: insignia 1.8 cosmo
- Kod silnika: A16XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Dzien dobry
Panowie u mnie nalatane 315 tys Od nowości nie ruszane KZFR, od jakiegoś czasu klekocze na "zimnym" jak się rozgrzeje to jest ok. Dodam że nie regulowałem luzu zaworowego ani razu, więc tak się zastanawiam czy wymieniać wszystko i regulować? Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
Panowie u mnie nalatane 315 tys Od nowości nie ruszane KZFR, od jakiegoś czasu klekocze na "zimnym" jak się rozgrzeje to jest ok. Dodam że nie regulowałem luzu zaworowego ani razu, więc tak się zastanawiam czy wymieniać wszystko i regulować? Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
-
czapeczka50
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 3 razy
myślę,że skoro już,to wymieniać wszystko,choć nie ma pewności czy nowe KZFR-y,będą lepsze od tych oryginalnych,ale w jakieś przestrzeni czasowej,bedzie dobrze.ja mam nawet nie połowe Twojego przebiegu i jest klekot,ale tylko przy rozruchu.zaworów też nie regulowałem. luzy sprawdzałem przy ok.135tkm, i były nieciekawe,pewnie dlatego,że ma nalatane 110tkm na lpg.
-
oszczepnik
- Nowicjusz
- Miasto:
ja na gazie mam ok 200 tys nalatane, boje sie rozbierać i spra luzy bo kto wie
Olej zmieniam co 10 tys (GM) Mam dylemat czy to ruszać, auta potrzebuje na długo, conajmniej 150 tys jeszcze musi polatać:)
- Crazy383
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Rzeszów
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 13 razy
To lepiej sprawdz luzy jak chcesz tyle jeszcze polatać
-
oszczepnik
- Nowicjusz
- Miasto:
Dzisiaj sprawdzałem ciśnienie na cylindrach i wyszło po ok 14 na każdym, więc powiedzcie czy jest sie czym martwić? przypomne nalatane ponad 316 tys. Pozdrawiam
-
Pyra1910
- Nowicjusz
- Auto: Opel insigni
- Miasto: Stary sącz
https://files.fm/u/nyjmt6b57#/view/pewvmp7ss
Taki dźwięk przy odpalaniu , zostały zmienione same koła z INY , po zmianie dalej strzelało przy odpalaniu , zareklamowałem koła uznali gwarancje , zostały włożone nowe koła i elektrozawory ( https://allegro.pl/oferta/ina-kola-zmie ... 3169604500 ) ten zestaw , tak wiem Chińczyk , w aso powiedzieli za same koła 2400 - po zmianie dalej to samo , strzela przy odpalaniu ale tylko na rozgrzanym silniku ,wcześniej olej motul 5w40 , teraz wlany fanfaro 5w40 , ktoś ma pomysł dlaczego może dalej strzelać przy odpalaniu ?
Taki dźwięk przy odpalaniu , zostały zmienione same koła z INY , po zmianie dalej strzelało przy odpalaniu , zareklamowałem koła uznali gwarancje , zostały włożone nowe koła i elektrozawory ( https://allegro.pl/oferta/ina-kola-zmie ... 3169604500 ) ten zestaw , tak wiem Chińczyk , w aso powiedzieli za same koła 2400 - po zmianie dalej to samo , strzela przy odpalaniu ale tylko na rozgrzanym silniku ,wcześniej olej motul 5w40 , teraz wlany fanfaro 5w40 , ktoś ma pomysł dlaczego może dalej strzelać przy odpalaniu ?
- Crazy383
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Rzeszów
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 13 razy
Długo słychać to strzelanie przy odpalaniu ?
-
Pyra1910
- Nowicjusz
- Auto: Opel insigni
- Miasto: Stary sącz
Tylko tyle co na filmiku , jeden taki strzał sekundowy potem cisza
-
Borys523
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Gliwice
Witam. Przy błędzie P0011 oznacza wałek ssący. Który to jest zawór. Ten po otwarciu maski bliżej mnie czy ten od strony kabiny .
- Insa
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Włocławek
Ten po stronie kolektora ssącego. Naturalnie.