--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Olej do silnika 2.0T

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 262 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Re: Olej do silnika 2.0T

Post autor: dokia » 27 mar 2019, o 14:55

Ja już we wrześniu pytałam dlaczego nie Dexos2 to nie odpowiedzieli mi w sumie nic mądrego. Wyszło że "bo tak" :P wydawało mi się, że no po prostu nie mają już innego, ale fakt mogłam zapytać czy on jest i za ile, albo coś..

Wiesz Tomek, teraz to już nie wiem czy chcę uparcie do tego Dexos2 wracać, ale zapytam właśnie może o tę kartę charakterystyki, popatrzę skąd to i kiedy zrobione. Jakoś boję się przeprowadzać doświadczenia na moim aucie, w sumie jeszcze trochę jest warte.
Radio 357 :)

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: tomek evo » 27 mar 2019, o 15:08

Zapytaj ale do Dexos 2 nie wracaj. Zostań przy Dexos 1 gen 2.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 27 mar 2019, o 22:11

Uporządkujmy fakty.
Mamy silnik X.
Do tego silnika przez 2 lata GM nakazuje (pod groźbą utraty gwarancji) stosowanie normy A i żadnej innej.
Po dwóch latach GM zmienia zalecenia i nakazuje (pod groźbą utraty gwarancji) do tego samego silnika X tego samego Pana "Kowalskiego" stosowanie normy B i żadnej innej.
Normy Ai B wzajemnie się wykluczają.
I kto kogo wprowadza w błąd? Ja innych czy GM Klientów? To jaki olej w końcu jest właściwy A czy B ?
Chyba logiczne jest, ze jak teraz GM zabrania stosowania oleju, który wcześniej nakazywał to jest to swojego rodzaju przyznanie się do błędu. Bo nie może on być raz właściwy a raz niewłaściwy.
Jak nie wierzysz spytaj Dokii ona wymienia w ASO.
Papki marketingowej o najwyższych wymaganiach itd. nie chce mi się komentować.

Mógłbym podać wiele przykładów i to nie tylko opla iż coś stosuje a gdy przychodzi nowa technologia zakazuje stosowania starej ! W autach na gwarancji mogą narzucać co chcą bo to prawo gwaranta i wielu tak robi Są marki bardziej rygorystyczne pod tym względem
Wymieniam w ASO jak byś uważnie czytał i nie muszę się nikogo pytać i dla twojej informacji podam iż twierdzą iż wleją mi co będę chciał :D bo to moje auto
Tomek skoro dla ciebie słowa Shella i GM to papka marketingowa to potwierdzenie iż wiesz lepiej i więcej niż te dwa koncerny dlatego szacun ale nie zamierzam z Tobą dalej polemizować bo to jak grochem o ścianę a nauka idzie w las Widzę iż już zapomniałeś wnioski do jakich doszliśmy o olejach do diesla. Było tam o testach szamponów które tak zachwalałeś a olałeś miarodajne testy składu z rosyjskiego forum by wyszło iż olej GM dorównuje i przewyższa wiele innych w tym motul
Chcesz się wykazać poprzyj to faktami dowodami testami itp skoro tyle wiesz a nie tylko bij pianę że drogi to dobry bo sprzedający więcej na mim zarabia OK
Koniec
Temat dotyczy oleju do silnika benzynowego i proszę o tym pisać a nie o swoich gdybaniach

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 28 mar 2019, o 08:10

Grzegorz naucz się czytać ze zrozumieniem a potem odpowiadaj bo się po prostu ośmieszasz człowieku.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 28 mar 2019, o 08:44

Tomek, po raz kolejny prywatne animozje tutaj zostawiasz, jak również oceny użytkownika. A kiedyś nawet pokusiłam się z prośbą o zaniechanie podobnych ocen przez PW.
Nie jesteśmy tu chyba po to, aby siebie nawzajem oceniać, tylko aby sobie w czymś pomagać.
Wróćmy do tematu oleju w silniku dokładnie takim jak mój.
Ja zostawiam tu teraz ten mój wpis, ale sama go zgłoszę, więc admin potem usunie.

Ja na moje oleje nie narzekam, tj te z ASO, widziałam otwarty silnik przy wymianie rozrządu i mimo, że auto miało wtedy 6 latek to uważałam że silnik czysty, wszystko w oleju o miodowym kolorze, a tam gdzie grawitacyjnie spłynął to czysty srebrny kolor. Widziałam, więc jak to wygląda i nie mogę dla tego oleju nic zarzucić. W domu mam fotki z tego rozbierania, to może potem wkleję. Ilekroć badam stan oleju, to na ręczniku cudny miodowy kolor oleju, nic czarnego ani gęstego.
Pozdrawiam.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 28 mar 2019, o 09:39

Dokia Ty naprawdę nie widzisz, że Grzegorz nie zamierza nic wnieść do dyskusji poza negowaniem wszystkiego co napiszę oraz przypisywaniu mi nieprawdziwych wypowiedzi? To jest po prostu zwykłe czepialstwo, które do niczego nie prowadzi. Dlaczego nie napiszesz do Grzegorza, żeby darował sobie wycieczki osobiste bo czyni to za każdym razem? Nawet jak ja nie komentuje tego co pisze to on nie jest w stanie się powstrzymać. Taże to nie ja powinienem być adresatem Twojego apelu. Przez takie sytuacje potem połowa dyskusji leci do kosza razem z merytorycznymi wpisami. Mógłbym rozkładać każdą wypowiedź Grzegorza na czynniki pierwsze i pokazywać, ze pisze bzdury albo nieprawdę ale nie ma na to czasu. Żałuje, że w ogóle odpisuje na jego posty bo zawsze kończy się tak samo nawet jak jestem z początku grzeczny, uprzejmy i cierpliwy. Ja już do tego po prostu nie mam siły.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 28 mar 2019, o 10:14

A skąd wiesz, że nie napisałam i do Niego. Tak czy inaczej ja ( i my wszyscy) musimy to czytać. Tematy olejowe są tu na tym forum zazwyczaj newralgiczne... Dobrze, że ja nie mam problemu z olejem kujawskim w kuchni. Boję się :? o:o że zaraz zacznie się dyskusja na temat olejów kuchennych i będę bała się smażyć :)

Piszesz, że jesteś grzeczny, uprzejmy i cierpliwy, nie twierdzę że tak nie jest, ale szpilą w stylu, że przemilczysz coś chyba stronę wcześniej, jednak prowokujesz :P
Tomek, zrobiliśmy OT. Wróćmy do tematu proszę :)

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 28 mar 2019, o 11:25

Dokia jak piszę, ze przemilczę prowokujący post to ja prowokuje czy ten, który tego posta napisał? Nie ma mojej zgody na to, że ktoś zaczyna wycieczki osobiste a ja mam siedzieć cicho i nawet nie mogę dać do zrozumienia, że nie mam zamiaru z nim na ten temat dyskutować. Napisałem do moderatora aby wyczyścił dyskusje i nie mam już zamiaru wracać do tego.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 28 mar 2019, o 13:08

Nie wiem, jak Wy, ale ja chcę wrócić do tematu :)
Napisałam, że pokażę Wam jak wyglądał silnik mojej 2,0T , który użytkowany jest tylko na oleju z ASO. Zresztą nawet tam gdzieś widać kartkę Dexos2 na fotce.
Ona wtedy miała niecałe 6 lat , dokładnie 5,5 roku, w tej chwili jest o 2 lata starsza. Ale tak to wygląda jak olej zmienia się dokładnie co 10tys km, bo ja pilnuję tej dyszki, na zużycie podawane przez komputer spoglądam z ciekawości czy nie dzieje się coś niespodziewanego z tym wskazaniem. Ja uważam, że nie ma się czego przyczepić, wszystko czyste, żadnych glutów, czy maści z oleju wygrzanych. ( no i widać, że ślizg mi znikł spod łańcucha- tak latałam :P :lol: , ale na szczęście koła ZFR nie wymagały wymiany, bo to chyba dodatkowe 4tyśki by były ) Mam te szczęście, że mam serwis, który mi coś podpowie gdzie trzeba zajrzeć, bo inaczej bym tak latała bez tego ślizgu, tylko zaniepokoiło mnie też "TRRR.." na rozruchu :)

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 28 mar 2019, o 13:21

Dobrze to wygląda - regularne wymiana oleju robi swoje. Ale należy pamiętać, że to w miarę "świeża" benzyna ze stosunkowo niskim (chyba) przebiegiem. W dieslu niestety tak kolorowo już nie jest dlatego niezależnie od marki oleju zalecam stosowanie płukanek. W benzynie płukanka też się przydaje ale nie jest aż tak bardzo potrzebna jak w dieslu.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 28 mar 2019, o 13:25

Ona wtedy miała coś ok 100tys km. No ale trochę mnie zestresowała, że tak szybko ten rozrząd trzeba było wymieniać, ale podobno 2,0T mają taką "urodę". Ale też to nie jest jakiś straszny koszt, bo z wymianą było mniej niż tysiak, chyba 800 coś

Też tak myślę że diesle to strasznie zasmolone wewnątrz. No ale to nie o nich temat wszak.

Co do mnie to może jednak płukanka mi nie jest potrzebna, jeżdżę w miarę normalnie, Lalkę tę na autostradzie przegonię czasem i na prędkości 200+ oraz wymieniam ten olej co tę dyszkę, więc może już nie ma co jej płukać, nie?

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 28 mar 2019, o 13:59

Ja bym tam raz na jakiś czas przepłukał ale bardziej dla profilaktyki. Jak nie zrobisz płukanki to jeszcze długo powinno być czysto (w miarę czysto).

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 28 mar 2019, o 14:28

Szczerze, to ja nawet nie wiem co to za specyfiki te płukanki. Ile kosztują, ile bym potrzebowała tego, skoro oleju ona mieści 5 litrów czy nawet więcej. I kiedy to się wlewa i na jak długo i no jak zlewa. U mnie taka robota, to biznes dla kogoś, bo muszę to komuś oddać do zrobienia, sama przecież nie zrobię, bo nie umiem.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 28 mar 2019, o 14:43

Płukankę stosuje się podczas wymiany oleju. Dolewa się do starego oleju i zostawia na jakiś czas (zwykle 10-20 minut) silnik pracujący na wolnych obrotach (niekiedy zaleca się minimalne zwiększenie obrotów od czasu do czasu). Płukanka ma zadanie rozpuścić znajdujące się na ściankach silnika różnego rodzaju "nieczystości" . Skutkiem ubocznym jest zwykle to, że spływa nam więcej starego oleju i wchodzi więcej nowego. Płukanki kosztują od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych i można wyróżnić kilka typów na różnych nośnikach. Najprostsze płukanki składają się głównie z nafty, te bardziej zaawansowane mają bardziej wyszukany skład. To tak w dużym skrócie.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 28 mar 2019, o 14:51

Ten "wyszukany skład" to brzmi jak kolacja przy świecach dla mojej Iśki :)
Pomyślę, chociaż na moich fotkach to widać że nie ma co spływać czy się rozpuszczać.
Ale dzięki za wyjaśnienie, bo ponieważ nie znam tematu to myślałam że to tak jak w pralce, że trzeba wylać jedną ciecz a do płukania nalać drugą w ilości takiej samej lub większej nawet a potem tak sobie myślę gdzie program "wirowania" :P aby pozbyć się tego co zostało z płukania.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 28 mar 2019, o 14:55

:Są również oleje płuczące i wtedy silnik pracuje wyłącznie na takim oleju. Bardziej wyszukany skład to po prostu lepsza dedykowana chemia (np. na nośniku olejowym ale niekoniecznie) ale komu jak komu ale Tobie to tego nie muszę tłumaczyć :D .

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 28 mar 2019, o 14:57

No tak, tylko zauważyłam jak mi się to skojarzyło, tj z kolacją przy świecach dla mojej Iśki :)
A w tych olejach płuczących- to je zalewa się na chwilę, czy trochę trzeba z tym polatać?
Rozpuszczalników to tam pewnie też niemało w tych płukankach, nie??

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 28 mar 2019, o 15:33

Szanowni Państwo. Po raz kolejny apeluję o spokój i rozwagę. Prowokujecie się wzajemnie. Fakt, niektórzy w tym przodują. Od wczoraj mam 9 zgłoszeń w tym temacie. Wszystkie czytam. Aby nie zakłócać ciągłości wątku, to posprzątam przez weekend. Proszę o wysoką kulturę dyskusji i powstrzymanie się od postów nic nie wnoszących do tematu.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 28 mar 2019, o 17:03

dokia pisze:
28 mar 2019, o 14:57
No tak, tylko zauważyłam jak mi się to skojarzyło, tj z kolacją przy świecach dla mojej Iśki :)
A w tych olejach płuczących- to je zalewa się na chwilę, czy trochę trzeba z tym polatać?
Rozpuszczalników to tam pewnie też niemało w tych płukankach, nie??
Są płukanki zawierające duża dawkę rozpuszczalników a w innych są nieco inne związki czyszczące ale dokładnej zawartości nie znam.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: kuba89 » 28 mar 2019, o 17:55

Masakra z wami....
To jaki mam w końcu olej zalać? Dexos 2 czy 1 gen 2?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”