To powiem Ci że w Suchym Lesie robociznę wyliczyli na 1003zł xdkuba89 pisze:Robocizna 1800 w ASO Szpot
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuChrobotanie silnika po odpaleniu
-
Peter92
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Chrobotanie silnika po odpaleniu
-
zu40
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Kraków
Dzieki Panowie za odpowiedzi. U mnie wychodzi, że ślizgi jeszcze oblecą. Polecacie wymianę rozrządu od razu z pompą wody czy sam robic?
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Nie ma potrzeby. W razie gdyby cos to wymienia sie ja bez konieczności rozbierania rozrządu
- UTK2011
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS260KM 4x4
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: z centrum
Polecam wymienić pompę wraz z rozrządem sam zawsze tak robiłem. Trwałość pompy wody zwykle mieści się w przedziale, który przewidziano dla trwałości napędu rozrządu.
- arielku
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 T
- Miasto: Nowy Sącz
Autko odebrałem wczoraj, no teraz to jest cicho, nic nie stuka, nic nie rzęzi, podczas przyspieszania nic nie buczy
dzięki za trafne diagnozy
-
Peter92
- Użytkownik
- Miasto:
Nie wiem jak tam u Ciebie wygląda z mechaniką dojazdową, ale przy wymianie rozrządu zalali Ci pewnie wspaniały Opel GM. Moja sugestia jest tylko taka by wymienić to na coś lepszego. Nawet Panowie, którzy przyjmowali zlecenie w moim przypadku stwierdzili że ten olej to wymagane minimum i muszą to zalać by była gwarancja.
- arielku
- Użytkownik
dokladnie to mi zalali i oczywiście odrazu pomyślałem żeby wylać i wlać motula xclean 5w30. gdzieś mi się obiło o oczy, że ludzie dolewają do oleju jakiś ceratec czy inny preparat do tego silnika? wiesz coś o tym? 
-
Peter92
- Użytkownik
- Miasto:
Sam planuję najpierw płukankę zalać, a później właśnie Ceratec z nowym olejem. Wtedy się okaże co i jak czy coś poprawiło 
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 263 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
We wrześniu spotkała mnie wymiana rozrządu wraz z napinaczami, ślizgiem oraz elektrozaworami (nastawnikami zmiennych faz rozrządu) gdyż chrobotanie było uciążliwe i długotrwałe, auto poza tym traciło moc chwilami i były błędy silnika (ciągłe świecenie "check engine"). Auto wtedy miało 130tys przebiegu. Po podłączeniu laptopa występowały błędy P0010, P0013,P0101,P1101, więc sporo ich było. Załączam zdjęcia z tego co "było" widoczne po otwarciu pokrywy, plus tego co wyjęto z misy olejowej po przelaniu przez sito jego zawartości (mam nadzieję, że wyjęto wszystko
)
Zalano olej GM, niestety, czasem przy odpalaniu znowu słychać przez niecałą sekundę te "chrobotanie". Potem oczywiście zaraz wszystko jest OK a po kilku dniach przy odpalaniu na "zimno" znowu je słyszę. Czy to może być wina oleju, czy znowu "coś" co wymagać będzie kolejnego "grzebania" w niej? Wtedy wymieniono rozrząd na oryginalny w ASO. Żadnych błędów przy podłączeniu laptopa teraz nie ma, ale chrobotanie znowu irytuje. Od września, od wymiany rozrządu przejechane 7tys km. Na co można zwrócić uwagę?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Peter92
- Użytkownik
- Miasto:
U mnie też po wymianie po kilku dniach wróciło coś co przypomina chrobotanie więc chyba tak musi być. A jeśli nie to zawsze mamy gwarancję:D
- arielku
- Użytkownik
hejaPeter92 pisze:jakby był na zimnym przez chwilę to bym o tym nie wspominał. coś ewidentnie chrobocze ale to jakby zza silnika z kolei dźwięk podobny do tego jaki był przed wymianą rozrządu. z tym że no własnie rozrządu nie wymieniałem z uwagi na chrobotanie a własnie na buczenie bo bardziej mnie to niepokoiło. Przebieg gdzieś ok. 169500km
Dźwięk jest jak z tego linka
https://youtu.be/qHELciQ_INM
dźwięk zaczyna się około 1min.
-
jarman
- Nowicjusz
- Auto: 2.0T ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
U mnie chrobocze zupełnie inaczejarielku pisze: edit
Sent from my Lenovo TAB 2 A10-70L using Tapatalk
Ostatnio zmieniony 11 mar 2018, o 09:51 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
-
Peter92
- Użytkownik
- Miasto:
Zostawiłem jak jest. Rozrząd wymieniony w ASO więc mam gwarancję jak coś się popsuje wtedy będę myślał.
- arielku
- Użytkownik
no ja tak samo, o dziwo dziś chciałem koledze dać posłuchać to się nie mogłem na zimnym dosłuchać tego dźwięku
chodzi dobrze, więc nie ma co się czepiać na siłę chyba

-
Peter92
- Użytkownik
- Miasto:
na zimnym aż tak nie słychać tego trzeba trochę przejechać. Przynajmniej takie mam odczucia. Ale może też po tej akcji ze ślizgami trochę przewrażliwiony....
druga sprawa dlatego też było warto w ASO zrobić bo na naprawę jest faktura więc jak coś się zepsuje to już jest jakaś podstawa.
U mnie w okolicy niestety mamy kilku wróżbitów a tam to wiadomo..... gwarancja do bramy
druga sprawa dlatego też było warto w ASO zrobić bo na naprawę jest faktura więc jak coś się zepsuje to już jest jakaś podstawa.
U mnie w okolicy niestety mamy kilku wróżbitów a tam to wiadomo..... gwarancja do bramy
- arielku
- Użytkownik
@Peter92 faktycznie, że słychać jak się trochę pojeździ, ale to nawet jakby nie od strony rozrządu ten dźwięk
jakbyś miał zegarek z sekundnikiem pod maską
może to bomba zegarowa 
- szynok
- Nowicjusz
- Auto: Insignia sedan 2.0T
- Miasto:
Walczyłem z P000B (zbyt wolna zmiana fazy rozrządu na wydechu) przez rok. Wymieniłem wszystko poza najbardziej kosztownym czyli kołem ZFR. Dzisiaj wymieniłem i koło wydechowe i powiem tyle: nie dość, że mój towarzysz "check" zniknął, to silnik pracuje dwa razy ciszej. Generalnie nie miałem jakiegoś problemu z hałasem dobiegającym z silnika, myślałem, że jest ok, ale po wymianie koła, na wyższych obrotach (czytaj 2,5-4k) jest cichutko, nie ma nawet tego początkowego zgrzytu na zimnym silniku. Nawet nie myślałem że tak się da. Na wolnych, to silnika w ogóle nie słychać. Czekam jeszcze jak będzie ze spalaniem. Jak na razie jestem zaskoczony jak cicho ten silnik potrafi pracować.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 263 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Moja czasem chrobocze na zimno tuż po odpaleniu przez jakieś 5m jazdy na wstecznym (tylko na wstecznym) - jak rano wyjeżdżam z posesji. Oczywiście strasznie się boję, że znowu mam ślizgi w częściach gdzieś w misie na dnie, tak jak to było widać na fotkach, które umieszczałam wyżej. Ten strach chyba zostanie ze mną już zawsze. I naprawdę czasem już mnie korci kazać tam zajrzeć, ale wtedy trzeba znowu wymieniać uszczelki, ale uszczelki to nie aż taki wielki koszt w sumie. Chociaż gdyby tak było, to chyba byłyby jakieś błędy i marchewka (check engine) na pulpicie, no nie?Peter92 pisze: ↑11 mar 2018, o 17:26na zimnym aż tak nie słychać tego trzeba trochę przejechać. Przynajmniej takie mam odczucia. Ale może też po tej akcji ze ślizgami trochę przewrażliwiony....
U mnie w okolicy niestety mamy kilku wróżbitów a tam to wiadomo..... gwarancja do bramy![]()
Zastanawia mnie czemu akurat na wstecznym? jak do przodu to nie chrobocze.
-
atmosfear
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto:
W dwóch ASO stwierdzili, że muszą rozgrzebać silnik żeby zobaczyć o co chodzi.
Polecony mechanik osłuchał silnik i twierdzi, że to elementy rozrządu napędu wałków równoważących do wymiany.
Silnik na zimno chrobocze do 3 min, wpada w wibracje i słychać cykliczne "buczenie".
Będziemy wymieniać komplet rozrządu z kołami, z łańcuchem na balans...
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Polecony mechanik osłuchał silnik i twierdzi, że to elementy rozrządu napędu wałków równoważących do wymiany.
Silnik na zimno chrobocze do 3 min, wpada w wibracje i słychać cykliczne "buczenie".
Będziemy wymieniać komplet rozrządu z kołami, z łańcuchem na balans...
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2018, o 11:16 przez atmosfear, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kasin
- Nowicjusz
- Auto: Cosmo 2.0T 220KM
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
Panowie, dzisiaj kupiłem Insignię i taki dżwięk pojawił się dwa razy po wrzuceniu wstecznego. Po zmianie na P lub D i dodaniu gazu od razu cichnie. Rozrząd zostal wymieniony przy 90kkm, a teraz ma 150kkm. Czeka mnie kolejna wymiana?
https://www.youtube.com/watch?v=isTk37yEziw
https://www.youtube.com/watch?v=isTk37yEziw