--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wymiana oleju w 1.6T A16LET

ODPOWIEDZ
Radek84
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Bełchatów
Postawił piwo: 11 razy
Otrzymał  piwo: 15 razy

Re: Wymiana oleju w 1.6T A16LET

Post autor: Radek84 » 22 lis 2021, o 15:17

Z tego co się orientuję to dexos 1 gen 2 ma normę API SN + RC co ma zapobiegać LSPI-spalaniu stukowemu w mocno wysilonych jednostkach. Myślę że 1.6 nie jest aż tak wykręcony, aby trzeba było stosować olej o takiej normie. Jednak osobiście że względu na panujące temp. w silniku benzynowym z turbo lał bym coś z normą dexos2 ale o wyższym parametrze lepkości np. 5W-40 dla lepszej ochrony silnika podczas bardziej dynamicznej jazdy.

Dodano po 12 minutach 43 sekundach:
kokolino pisze:
5 lis 2021, o 11:00
po przejechaniu 1500 km olej zrobił się czarny jak smoła.
W turbo benzynie olej szybciej ciemnieje niż w wolnossących. Pozatym może to świadczyć o tym, że poprzedni właściciel mógł wymienia" olej w myśl zasady Long life, lub handlarz zalał olej z większą ilością dodatków czyszczących. Ja zawsze jak kupuję auto używane to kupuje najtańszy olej spełniający normy danego silnika i jeżdżę na nim przez 1000km, a potem zlewam i już zalewam docelowy.

bajtuss
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Nowy Sącz
Postawił piwo: 1 raz

Re: Wymiana oleju w 1.6T A16LET

Post autor: bajtuss » 20 lis 2024, o 14:00

Witam, Odświeżę trochę temat i chciałbym zapytać o wymianę oleju i czy olej RAVENOL DXG SAE 5W‑30 będzie dobry do A16LET??? Jestem świeżo po zakupie auta i poprzednio wymieniany był chyba 3tyś. temu, ale po karteczce to informacja, że następna wymiana 2025 i że był zalany 5W-30 i nawet nie jest napisane, jaki to był dokładnie olej. I tak szukając, wpadł mi w oko ten olej i się teraz zastanawiam ;]

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”