Szanowni Forumowicze,
zwracam się do Was z prośbą o poradę w następującej sprawie.
Użytkuje od 7 lat Insignię A, 4x4, V6. W czerwcu ub. roku wymieniłem dwa wtryski instalacji gazowej (instalacja BRC), bo krztusiła się i auto na gazie nie jeździło. W lipcu lub sierpniu 2023 r. po raz pierwszy pojawił się komunikat o ograniczeniu mocy silnika, lecz dość szybko znikł. W sierpniu instalacja gazowa zaczęła ponownie się „krztusić”, udałem się zatem we wrześniu 2023 r. do serwisu , lecz tydzień od naprawy, auto na gazie przestało działać – po przełączeniu na gaz po prostu gasło. Od tego momentu jeździłem wyłącznie na benzynie.
Na początku lutego 2024 r. wymieniłem olej w skrzyni napędu oraz wymieniałem piasty, wtedy mechanik wspomniał, że jego zdaniem auto nie ma zrywności, a silnik jest „mułowaty”. Od końca lutego 2024 r. samochód zaczął za każdym razem po uruchomieniu silnika wyświetlać komunikat „ograniczenie mocy silnika” i „sprawdź system ESP”, a na tablicy zaczął zapalać się symbol kontroli trakcji. Jednakże po dłuższej jeździe, zwłaszcza z większą prędkością komunikat o ESP i ograniczeniu mocy silnika znikał, kontrola trakcji na tablicy gasła, a samochód jeździł normalnie. Na przełomie lutego i marca 2024 r. zauważyłem, że wlanie benzyny 98 oktanowej lub 100 oktanowej powoduje, że komunikat po uruchomieniu auta nie wyskakuje lub pojawia się po dłuższym czasie. Niemniej z tego rodzaju benzyny (98 lub 100 oktanów) nie korzystam często.
W I połowie kwietnia 2024 r. zaczął się kolejny problem. Otóż, po jakimś czasie od uruchomienia auta i pojawieniu się komunikatu o ESP, i ograniczeniu mocy silnika, auto zaczynało się krztusić, drżeć, zwalniać i gasnąć. Po ponownym uruchomieniu silnika albo objaw ten znikał albo należało jeszcze raz zgasić silnik i uruchomić auto ponownie i wtedy można już było jechać normalnie. To krztuszenie i gaśnięcie auta nie działo się się jednak za każdym razem (do tej pory miałem 4 takie przypadki, a jeżdżę dość często). Udałem się do diagnosty. U diagnosty na badaniu komputerem pojawiły się następujące błędy (opis błędów zaczynających się na literę P wyszukałem sam w Internecie - https://www.v-tuning.pl/bledy-dtc/opel, tłumaczyłem na polski, przy czym odpowiednika słowa „bank” nie znalazłem/opis innych błędów wyszukanych w necie):
P0008 - Położenie silnika / wydajność systemu bank 1.
P0017 - Pozycja wału korbowego – korelacja pozycji wałka rozrządu (bank 1, czujnik B); P0121 - Czujnik położenia przepustnicy/przełącznik A. Problem z zakresem/działaniem obwodu.
P0221 - Czujnik położenia przepustnicy/pedału/przełącznik B. Zakres obwodu/wydajność.
P0299 - Stan niedoładowania turbosprężarki/sprężarki doładowującej „A”.
P2097 - w układzie wykrywany jest stan bogatej mieszanki (za dużo paliwa i za mało powietrza).
P2176 - Układ sterowania siłownikiem przepustnicy – brak wiedzy o położeniu biegu jałowego.
C0242 - Elektromagnes/miernik #2 ABS lewy przedni – sygnał poza zakresem/wydajność.
U0100 - sterownik silnika błędy komunikacji.
I teraz pytania:
1. Co Waszym zdaniem jest przyczyną krztuszenia się i gaśnięcia auta? Które z ww. błędów mogą za to odpowiadać?
2. Czy stwierdzone przez diagnostę ww. błędy kompleksowo/wspólnie mają jedną lub kilka przyczyn? Jaka to może być przyczyna/przyczyny?
3. Za 2 tygodnie muszę udać się w inny rejon Polski (ok. 380 km drogi). Czy ten dystans – w zw. wyżej wymienionymi błędami – (i) dam radę przejechać, (ii) mogę pogorszyć awarię?
4. Czy w ciągu 2 tygodni jestem w stanie wyeliminować naprawą w warsztacie, któryś z ww. błędów i przy tym, co byłoby relatywnie najtańsze do naprawy? Pytam, gdyż tam, gdzie mam pojechać za 2 tygodnie, mam zaprzyjaźnionego mechanika, a koszty napraw nie są tak drogie, jak w miejscowości, w której na co dzień mieszkam.
Dziękuję z góry za pomoc i Pozdrawiam,
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuInsignia A, 2.8 - błędy silnika i krztuszenie
-
tomirp1980
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
- jotef
- Użytkownik
- Auto: eSTe
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 31 razy
Re: Insignia A, 2.8 - błędy silnika i krztuszenie
... takie pytanie pomocnicze - kiedy był robiony rozrząd w tym motorku lub jaki ma na tą chwilę przebieg ten
'zestaw łańcuchów i napinaczy' ?
p.s. zresztą, nie będę się wymądrzał bo nie znam tego konkretnego serducha jako użytkownik więc może zaczynając i jednocześnie kończąc swój występ w tym wątku polecam lekturę opisu DTC P0008:
https://autonevodpl.com/obd2-codes/p0008
'zestaw łańcuchów i napinaczy' ?
p.s. zresztą, nie będę się wymądrzał bo nie znam tego konkretnego serducha jako użytkownik więc może zaczynając i jednocześnie kończąc swój występ w tym wątku polecam lekturę opisu DTC P0008:
https://autonevodpl.com/obd2-codes/p0008
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Skasowałbym też błędy i zobaczył co wyskoczy ponownie, część błędów może być historyczna, spowodowana np.: niskim napięciem. Przyjrzałbym się też wiązkom i śladom ewentualnej obecności mojego "ulubionego" zwierzątka (******* kuny), szczególnie, jeżeli nie parkujesz w zamkniętym garażu.
-
tomirp1980
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A28NET
- Otrzymał piwo: 1 raz
- euphonist
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A16LET
- Postawił piwo: 1 raz
Spróbuję odświeżyć temat i zapytać, czy udało się zdiagnozować przyczynę problemu?
W moim A16LET (bez gazu) mam podobne objawy, zaczynając od błędu ESP i ograniczenia mocy, przez czasami krztuszenie czy gaśnięcie, aż nawet do nie reagowania przepustnicy na pedał gazu (stałe obroty ok. 1000 rpm), chociaż pedał gazu w parametrach poprawnie odczytywany, przepustnica na stałe kilka procent.
Jak przeczytałem w innym wątku (https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 5&p=255257), odłączenie na chwilę akumulatora pomaga, aczkolwiek ostatnio musiałem to zrobić 2 razy.
Błędów wyświetla się nieco mniej, P0121, P0221 i U0100, ale też C0242 "Kontrola trakcji wskazana przez moduł sterujący układu napędowego" i U0140 "Utrata komunikacji z modułem sterującym nadwozia".
Mechanik wyczyścił przepustnicę, jak widać nie pomogło, nowej też nie zamierzam wstawiać, bo jak piszą inni, nie skutkuje to poprawą, nie na dłuższą metę.
Interesująca wydaje się kwestia przegryzienia kabli, czy kuny, bo miałem taki incydent zimą, a ten problem pojawił się później...
W moim A16LET (bez gazu) mam podobne objawy, zaczynając od błędu ESP i ograniczenia mocy, przez czasami krztuszenie czy gaśnięcie, aż nawet do nie reagowania przepustnicy na pedał gazu (stałe obroty ok. 1000 rpm), chociaż pedał gazu w parametrach poprawnie odczytywany, przepustnica na stałe kilka procent.
Jak przeczytałem w innym wątku (https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 5&p=255257), odłączenie na chwilę akumulatora pomaga, aczkolwiek ostatnio musiałem to zrobić 2 razy.
Błędów wyświetla się nieco mniej, P0121, P0221 i U0100, ale też C0242 "Kontrola trakcji wskazana przez moduł sterujący układu napędowego" i U0140 "Utrata komunikacji z modułem sterującym nadwozia".
Mechanik wyczyścił przepustnicę, jak widać nie pomogło, nowej też nie zamierzam wstawiać, bo jak piszą inni, nie skutkuje to poprawą, nie na dłuższą metę.
Interesująca wydaje się kwestia przegryzienia kabli, czy kuny, bo miałem taki incydent zimą, a ten problem pojawił się później...
-
Kotin44
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Krakow
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 25 razy
Zacznij od sprawdzenia czy prędkości kół się pokrywają...