To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość:)
Chciałbym zapytać doświadczonych tutaj uŻytkowników bo mam dość spory problemem.
Otóż posiadam Isie rok 2009 silnik 1.8XER przebieg licznikowy 130 tys, czy rzeczywisty tylko Pan nasz wie.
Przy przebiegu 100 tys założyłem do niej gaz. Niestety nie ciszyłem się nim długo.
Jestem po praktycznie kapitalnym remoncie silnika
1. Po uruchomieniu silnika od początku mechanik nie może poradzić sobie z błędem P0366 - czujnik położenia wałka rozrządu..... Przed remontem ten błąd nie występował. Był zamieniany czujnik nic nie pomogło. Dziwną sprawą jest odczyt z pomiarów rzeczywistych. Wygląda to tak mniej więcej że pokazuje obroty wałka przez kilka sek na poziomie (chyba) 450 obr/min po czym spada do 0 przez kilka sek jest to 0 i znów 450obr. Powtarza się to cyklicznie. Jak to możliwe przecież silnik pracuje równo i cały czas
2. Pojawiły się dziwne odgłosy z prawej strony silnika obok akumulatora. Jest to głuche pukanie najbardziej słyszalne jak stoi się obok drzwi kierowcy. Odglos ten przypomina prace silnika diesela. Wiem że był już tu taki temat ale nie doczytałem nigdzie jak sobie z nim poradziliście.
3. Dodatkowo wywala błąd P0690 - przekaźnik układu zapłonowego - wysokie napięcie. Z tym to już zupełnie nic nie rozumiem. Wymieniałem przed remontem cewkę bo padła całkowicie - czy to ona daje ten błąd?
Proszę drodzy uŻytkownicy o jakieś rady bo trwa to już długo i dość sporo kosztował mnie remont i samochody zastępcze
Podczas naprawy było robione:
głowica kpl regeneracja
pierścienie
panewki
Oleje filtry itd.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuje
Łukasz