--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Lekkie drgania po odpaleniu auta na zimnym silniku

ODPOWIEDZ
exo0
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź/Działoszyn ok. Częstochowy/Wielunia
Otrzymał  piwo: 1 raz

Lekkie drgania po odpaleniu auta na zimnym silniku

Post autor: exo0 » 12 wrz 2017, o 11:54

Witam,

Panowie mam takie pytanko. Posiadam w swojej Insigni silnik 1.8 + gaz. I mam do was o to dwa pytanka:

1. Po nocy, gdy uruchamiam silnik wyczuwalne są lekkie drgania przez około 60 sekund. ( Do momenty, gdy chwilowe spalanie spadnie do poziomu ok. 1.5-1.7 l / 100 km. Podczas tego, gdy odpalam silnik który już miał za sobą jakąś trasę itd. drgania te nie występują.

2. Silnik nie pali od strzała. Co mam na myśli mówiąc od strzała ? Posiadam Corse C 1.2 w gazie nabite +/- 450 do 500 tysięcy ]:-> ( kręcona była na 100%). Po przekręceniu kluczyka w pozycji odpalenia czyli III-cia pozycja auto z dotyku pali. Zaś moja Insignia potrzebuje tak jakoś 2-3 sekund by ruszyć. Nie jest to zależne od ciepłego czy zimnego silnika. Natomiast występują takie dni kiedy również pali od strzała o.O

Mam nadzieje, że jakoś sensownie to opisałem :)

P.S Przymierzam się do wymiany świec, aku (jest od nowości a rocznik Insignii 2010) , i do czyszczenia przepustnicy ( nie wiem czy ma sens).

mortoss
Użytkownik
Auto: Insignia AT 4x4
Kod silnika: A20NFT
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Lekkie drgania po odpaleniu auta na zimnym silniku

Post autor: mortoss » 19 wrz 2017, o 10:42

Ad1. Zimny silnik startuje na nazwijmy to sztywnej mapie. Ze względu na to, że elementy silnika i czujniki nie mają temperatury roboczej, ECU przez krótki czas nie ufa ich skazaniom i z nich nie korzysta. Silnik zazwyczaj ma podniesione obroty, pali dużo za dużo, spaliny bardziej śmierdzą a praca jednostki ma inny dźwięk i nie jest bardzo płynna. Ja takie zachowanie obserwuje we wszystkich autach, którymi jeździłem a mają EFI (wtrysk). To normalne i po chwili powinno przejść. Oczywiście im stan silnika bardziej odbiega od fabrycznych założeń (niesprawne świece, cewki czy kable) to praca jest mniej stabilna, potem jak rusza odczyt z czujników - wiele efektów zostaje skompensowanych przez ECU.

ad 2. Ostatni silnik który mi palił od strzała to był VAG 1.6 8V. Nowe silniki ze względu prawdopodobnie na trudniejsze i bardziej precyzyjne warunki spalania - zapalają mi po 1.5-2s..

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”