--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

P0013 po wymianie rozrządu

ODPOWIEDZ
Spirit
Nowicjusz
Auto: Insignia Kombi 2.0T
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

P0013 po wymianie rozrządu

Post autor: Spirit » 5 lut 2018, o 11:14

Hej,

kłopotów z moim złomplem ciąg dalszy.
Ostatnio wymieniłem kompletny rozrząd (oba łańcuchy, ślizgi, zębatki itp.).
Po wymianie pojeździłem z tydzień i wyskoczył mi check. Po podpięciu do kompa okazało się, że wyskoczył błąd P0013.
Czy jest to kwestia czujnika zmiennych faz rozrządu czy czegoś innego?
Dodam, że check wyskoczył przy odpalaniu innego samochodu z kabli, ale to chyba nie ma znaczenia.
Ponadto czasem zdarzało się, że check w trakcie jazdy się zapalał i gasł po chwili. Nie wiem niestety czy też wtedy był to ten sam błąd bo niestety te błędy się nie zapisują, przynajmniej u mnie.

Macie może jakieś sugestie?

Spirit
Nowicjusz
Miasto:

Re: P0013 po wymianie rozrządu

Post autor: Spirit » 13 lut 2018, o 13:34

Widzę, że nikt nie jest w stanie pomóc.

Może komuś w przyszłości się przyda, choć nie wiem czy to na pewno rozwiązało problem:
ostatnio wyciągnąłem elektrozawory zmiennych faz rozrządu i wymoczyłem je 20 minut w benzynie ekstrakcyjnej, następnie poruszałem sitkami, które się na nich znajdują (były tak brudne, że się nie kręciły) tak aby zaczęły swobodnie się obracać i zostawiłem na kilkanaście minut w celu odparowania benzyny. Następnie zalałem olejem silnikowym (ale tylko do wysokości sitek żeby nie uszkodzić elektroniki). Przed założeniem ich ponownie wyczyściłem też gniazdo, w których one siedzą szmatką z pozostałości oleju i innego syfu, następnie ponownie zamontowałem zawory w silniku.
Od tego czasu błąd się nie pojawił.

Na jednym z zaworów było bardzo dużo nagaru (czarny nagar z drobinkami metalu - to mnie trochę martwi), na drugim też, ale bez opiłków metalu i dużo mnie.

Może ktoś jest w stanie powiedzieć coś więcej o tych opiłkach? Skąd one mogą pochodzić?

Zdjęcie zaworu przed czyszczeniem:
Obrazek

R1985
Użytkownik
Auto: ST 2.0T 4x4 Cosmo
Rok produkcji: 2009
Miasto: SKMKraków
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: R1985 » 13 lut 2018, o 19:57

Ze starego łańcucha rozrządu.

Spirit
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: Spirit » 14 lut 2018, o 16:15

Właśnie brałem to pod uwagę, tym bardziej, że pęknięty był ślizg a łańcuch przeskoczył.
Ale z silnikiem, tłokami, zaworami nic się nie stało.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”