Witam serdecznie,
czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem?
Dwa wałki rozrządu ssące jeden z silnika z 2011 roku z lewej (obecnie w aucie), a drugi z 2009 roku z prawej,
oba z tego samego modelu a18xer.
Silnik pracuje ładnie ale tylko gdy niema podłączonego czujnika położenia wałka rozrządu ssącego i czy jest możliwe, że sam impulsator się przekręcił i dlatego łapie błędne dane? Dodam że rozrząd jest nowy i założony na blokadach.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuA18XER pozycja impulsatora na wałku rozrządu
-
hubertk
A18XER pozycja impulsatora na wałku rozrządu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
hubertk
Re: A18XER pozycja impulsatora na wałku rozrządu
Tak i wszystko jest założone ok ale ostatnio też odkryłem że wystarczy zmienić pozycje tzw. koronki na wałku ssącym i jest lepiej bynajmniej silnik działa na podłączonych wszystkich wtyczkach i jest chyba mocniejszy ale teraz wyskakuje błąd p0016, poza Polską ciężko znaleźć kogoś z oscyloskopem i z "olejem w głowie".
-
pawelel83
- Nowicjusz
- Auto: insignia 2.0 4X4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Hej tez męczyłem temat ale z wydechowym wałkiem - impulsator przekręcony p0017 napewno musisz szukac pod tym kątem dodam tylko ze musisz go miec ustawiony co do mm jezeli tak nie bedzie to na zimnym silniku bedzie w miare ale jak sie zagrzeje bedzie falowanie obrotami i moze tez gasnąć
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Sprawa się wyjaśniła? W czym tkwił problem z wałkami, że musiałeś je wymienić? Podejrzewam, że jeden jest z a18xer, a drugi z z18xer i stąd wynika różnica w umiejscowieniu pierścienia. Dlatego też po przekładce silnika pojawiają się błędy opisywane również na tym forum.
Blok jest ten sam dla obydwu oznaczeń, bo nawet u mnie na silniku znajduje się symbol z18xer.
-
elslawek
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Oborniki
Witam. Gość sprzedał te auto . Nieświadoma o usterce kupiła go moja siostrzenica Na temat tego silnika można by napisać poradę jak nie należy robić przekładkę silnika Pozdrawiam.
-
Darek1
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Elblag
- Otrzymał piwo: 1 raz
Cześć, widzę że temat z przed 4 lat ale może ktoś się odezwie.
Czy koronka dająca impuls na czujnik walka rozrzadu jest do ustawienia tzn czy można jak korygować?
Walczę w błędem p0016 korelacja walka z wałem.
Dziś ustawiając blokadę na walkach widać że jedna koronka na walku ssacym jest delikatnie obrocona względem koronki walka wydechowego.
![Obrazek]()
Czy koronka dająca impuls na czujnik walka rozrzadu jest do ustawienia tzn czy można jak korygować?
Walczę w błędem p0016 korelacja walka z wałem.
Dziś ustawiając blokadę na walkach widać że jedna koronka na walku ssacym jest delikatnie obrocona względem koronki walka wydechowego.