--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPierwsze mrozy problem z odpalaniem Insignia 2.8
-
Klimek
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Pierwsze mrozy problem z odpalaniem Insignia 2.8
Witam, pojawiły się pierwsze mrozy -10 i tak jak w temacie pojawił się problem z odpalaniem silnika 2.8 V6 benzyna trzeba go sporo pokręcić żeby odpalił czym może być to spowodowane? Dodam że świece są ok wymieniane nie tak dawno. Do tej pory palił ok po odpaleniu i zgaszeniu pali bez problemu. Mam też wrażenie że po odpaleniu silnika nie wchodzi na wyższe obroty jak robił to dotychczas. Co może mu dolegać?
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Re: Pierwsze mrozy problem z odpalaniem Insignia 2.8
Jakie masz napięcie akumulatora przed odpaleniem i na ile spada w trakcie kręcenia rozrusznikiem ?
Paliwo masz z pewnego źródła ? nie masz wody w zbiorniku co często się zdarza jak się jeździ z prawie pustym i tankuje za 50 zł. Kontrolka żadna się nie świeci i nie wyświetla żadnych komunikatów ?
Paliwo masz z pewnego źródła ? nie masz wody w zbiorniku co często się zdarza jak się jeździ z prawie pustym i tankuje za 50 zł. Kontrolka żadna się nie świeci i nie wyświetla żadnych komunikatów ?
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Przy benzynie to chyba tylko słaby akumulator ,kiepskie paliwo
- Arkadius3
- Forumowicz
- Auto: Insignia Fl bi-t AT
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Sępólno Krajeńskie
-
Buluś
- Klubowicz
- Auto: Insignia 1.6T/ VC3,2
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: Ożarów Mazowiecki
- Otrzymał piwo: 5 razy
lpg może mieć znaczenie, pytanie istotne zatem..
spróbuj przed pierwszym odpaleniem kilka razy dać na zapłon - cofnąć - zapłon - cofnąć, mi to wygląda na regulator ciśnienia paliwa, ewentualnie zawór par paliwa można ominąć
spróbuj przed pierwszym odpaleniem kilka razy dać na zapłon - cofnąć - zapłon - cofnąć, mi to wygląda na regulator ciśnienia paliwa, ewentualnie zawór par paliwa można ominąć
-
bunioopl
- Użytkownik
- Auto: Chevi Orlando
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Opole
- Otrzymał piwo: 3 razy
Jeżeli jest lpg, to na bank problem z reduktorem.
Pytanie zasadnicze. Czy jest LPG?
Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
Pytanie zasadnicze. Czy jest LPG?
Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
- grzegorz13
- Zapaleniec
LPG miało by znaczenie gdy by odpalał od razu na gazie lecz nawet gdy ma ustawione to i tak jak zimny będzie odpalał na pg gdyż to tzw ciepły start i odpala na lpg tylko na ciepłym silniku
-
Buluś
- Klubowicz
- Auto: Insignia 1.6T/ VC3,2
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: Ożarów Mazowiecki
- Otrzymał piwo: 5 razy
tu chodzi o puszczający reduktor a nie odpalanie awaryjne
- grzegorz13
- Zapaleniec
W stagu masz tzw ciepły start czyli jak silnik ciepły a parownik ma ponad 45 st to odpala od razu na gazie lecz teraz to nie ma miejsca chyba iż padł czujnik temp gazu a załączona jest ta opcja !
Puszczający reduktor nie ma nic do odpalania na benzynie ! Objaw nieszczelności na reduktorze to gaśnięcie lub nierówne obroty po przejściu na gaz ! Zresztą kolega nie podał nawet czy ma gaz więc pewnie nie ma.
Może być przyczyna w paliwie, pompie paliwa lub listwie wtryskowej która nie trzyma ciśnienia lecz wówczas powinien wyrzucić błąd
Puszczający reduktor nie ma nic do odpalania na benzynie ! Objaw nieszczelności na reduktorze to gaśnięcie lub nierówne obroty po przejściu na gaz ! Zresztą kolega nie podał nawet czy ma gaz więc pewnie nie ma.
Może być przyczyna w paliwie, pompie paliwa lub listwie wtryskowej która nie trzyma ciśnienia lecz wówczas powinien wyrzucić błąd
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Ja miałem problemy z odpaleniem VC 1.9 (trzeba było długo kręcić, czasami 2-3 razy) z powodu panewek w rozruszniku, po regeneracji wszytko wróciło do normy, z tym, że temperatura nie miała znaczenia, a przynajmniej takiego nie zauważyłem. Przy okazji aku wymieniłem, co też nie pomogło.
-
Klimek
- Nowicjusz
- Miasto:
Akumulator kręci jak zwariowany ale nie sprawdzałem napięcia stary nie jest chyba druga zima albo trzecia, paliwo tankowane głównie na Orlenie, i zawsze jest go trochę z pół baku fakt dotankowywane często jest LPG i jest potrzebne do odpalania ale staram się utrzymywać około pół baku cały czas, LPG już 5 lat mam i nie wiem czy mogło by sie coś rozregulowac bo zawsze i tak startuje na benzynie i nie mam na to wpływ nigdy nie było problemu nawet przy -25
Dodano po 16 minutach 3 sekundach:
Błędów też nie ma spróbuję w takim razie wyjeździc to paliwo do rezerwy najpierw i zatankować nowego i sprawdzę ten akumulator ale kręci żwawo więc nie podejrzewam ale kto wie od czegoś trzeba zacząć
Dodano po 16 minutach 3 sekundach:
Błędów też nie ma spróbuję w takim razie wyjeździc to paliwo do rezerwy najpierw i zatankować nowego i sprawdzę ten akumulator ale kręci żwawo więc nie podejrzewam ale kto wie od czegoś trzeba zacząć
-
Kub@
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 6 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Być może jest to początek końca pompy paliwa
- tej w zbiorniku
-
Klimek
- Nowicjusz
- Miasto:
Ale po odpaleniu nie sprawia żadnych problemów na benzynie kręci się do odcięcia nie brakuje mu mocy jak by był problem z pompą to chyba były jakieś dodatkowe objawy a problem tylko w odpalaniu. dziś ciepłej bo -5 i odpalił dużo lepiej koło 0°C nie było żadnego problemu mróz do tego coś ma
-
Kub@
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 6 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Jak mróz ma na to wpływ to zapewne woda w paliwie robi koreczek lodowy- jak Grzegorz pisał
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Nie masz racji z tym reduktorem!grzegorz13 pisze: ↑2 gru 2018, o 02:06W stagu masz tzw ciepły start czyli jak silnik ciepły a parownik ma ponad 45 st to odpala od razu na gazie lecz teraz to nie ma miejsca chyba iż padł czujnik temp gazu a załączona jest ta opcja !
Jeśli reduktor puszcza gaz do komory spalania, to wtedy podczas startu na benzynie jest za dużo mieszanki i silnik jest jakby zalany. Dopiero po wypaleniu nadmiaru, auto zapali.
Kolega miał to w Astrze H w silniku 2.0T. Dopiero wymiana reduktora wyeliminowała problem.
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
@Klimek odpowiedz na pytania postawione w temacie o napięcie na akumulatorze i lpg.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
Miałem identycznie kiedyś w benzyniaku z lpg. Pierwszy start rano gdy na dworzu były ujemne temperatury , trzeba było bardzo długo krecić i nic, a awaryjnie na gazie palił od strzała. Później już na benzynie palił na dotyk, oczywiście w zbiorniku 1/2paliwa.
Problemem okazało się stare paliwo. Wyjeździłem je całe i po zarankowaniu świeżego problem się sam rozwiązał. 1/2 zbiornika paliwa na samo odpalanie starczało mi na pół roku szczególnie latem kiedy na gaz przełączał się po 200m .
Problemem okazało się stare paliwo. Wyjeździłem je całe i po zarankowaniu świeżego problem się sam rozwiązał. 1/2 zbiornika paliwa na samo odpalanie starczało mi na pół roku szczególnie latem kiedy na gaz przełączał się po 200m .
- Arkadius3
- Forumowicz
- Auto: Insignia Fl bi-t AT
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Sępólno Krajeńskie
LPG w aucie jest kluczowe w tym wypadku. Nie ma znaczenia na czym odpalasz.
Znaczenie ma coś takiego jak korekta długoterminowa.
Jak masz zła/ źle wystrojona instalację lpg korekty długoterminowe w sterowniku silnika będą wywalone w kosmos wtedy właśnie np. Po nocy na zimnym silniku mogą być problemy z odpalaniem i praca silnika.
Druga sprawa uszkodzone membrany w parowniku wtedy przez wężyk kompensacji gaz potrafi zalewac kolektor. Efekt? Problem z rozruchem.
Odpal auto, poczekaj aż przelaczy na lpg i zajrzeć butlę. Silnik po jakimś czasie wypali wszystko z przewodów i wróci na PB. Zrób tak chociaż że 100km na PB i jak problem zniknie to masz 100% jasna sytuację że lpg zrobiło syf.
Znaczenie ma coś takiego jak korekta długoterminowa.
Jak masz zła/ źle wystrojona instalację lpg korekty długoterminowe w sterowniku silnika będą wywalone w kosmos wtedy właśnie np. Po nocy na zimnym silniku mogą być problemy z odpalaniem i praca silnika.
Druga sprawa uszkodzone membrany w parowniku wtedy przez wężyk kompensacji gaz potrafi zalewac kolektor. Efekt? Problem z rozruchem.
Odpal auto, poczekaj aż przelaczy na lpg i zajrzeć butlę. Silnik po jakimś czasie wypali wszystko z przewodów i wróci na PB. Zrób tak chociaż że 100km na PB i jak problem zniknie to masz 100% jasna sytuację że lpg zrobiło syf.
- grzegorz13
- Zapaleniec
Po całej nocy nawet jak reduktor puszcza to gaz ulotni się z pod maski ! Nie ma możliwości przy wtrysku gazu by ten dostał się do kolektora ssącego ! musiałby puszczać któryś wtrysk gazu a wówczas podczas pracy na lpg od razu wyrzucił by błąd. Kiedyś przy instalacjach mieszalnikowych było to możliwe lecz teraz przy wtrysku gazu nie na takiej możliwości. Zgadzam się iż mogą być zmienione korekty długoterminowe z powody rozjechania się map lpg a co za tym idzie przestrojenia map pb. Rada to wyjeździć paliwo z baku i jeśli to wina map lpg to po jednym dniu tylko na pb tak min. 40 km już rano nie będzie problemu z odpaleniem silnika wówczas wina to map lpg chyba że faktycznie trefne czy stare paliwo w baku