--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWibracje silnika a28ner
-
mati78
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Legnica
Wibracje silnika a28ner
Cześć, od dłuższego czasu borykam się z problemem wibracji na postoju pomiędzy 1,5-2k obrotów.(wydaje mi się im bardziej nagrzany tym mocniej). Podczas jazdy prawie nie czuć. Myślałem że jest to wina poduszki, dwumasy lub wałków wyrównoważających. Lecz niestety z powodu upg i paru innych rzeczy podjąłem decyzję o wymianie słupka na nowy. Po wymianie słupka , kpl sprzęgła+ dwumasa, i wymianie poduszki tylnej(od grodzi/była rozerwana i myślałem że ona powoduje problem-ale nie) Problem pozostaje, reszta poduszek wydaje się być ok. Czy ktoś z was ma jakiś pomysł, punkt zaczepienia ?
Pozdr!
Pozdr!
-
mati78
- Nowicjusz
Re: Wibracje silnika a28ner
Update: Sprawdziłem wszystkie poduszki są ok nie popękane.
Ale zauważyłem przysysanie korka oleju na odpalonym aucie. Ktoś może podpowiedzieć która część odmy może być za to odpowiedzialna. Pozycja 13 i 12 jest nowa (przyszła razem z silnikiem)
Ale zauważyłem przysysanie korka oleju na odpalonym aucie. Ktoś może podpowiedzieć która część odmy może być za to odpowiedzialna. Pozycja 13 i 12 jest nowa (przyszła razem z silnikiem)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
mati78
- Nowicjusz
Update, każda 2.8 w manualu którą jeździłem a było ich kilka, każda ma takie wibracje i nic z tym nie poradzisz
-
daban
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.8 V6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Jajkowo
Witam, podepnę się pod temat, ponieważ mam podobny problem z tym że silnik a28net i skrzynia AF40 i nikt nie wie co się dzieje łącznie z ASO. Na postoju silnik zaczyna drgać przy 1800 obrotów +/- 100 obrotów. Powyżej i poniżej ok. W czasie jazdy przede wszystkim na 5 i 6 biegu gdy chcę powoli przyspieszyć z 1500 obrotów to właśnie w okolicach tych 1800 obrotów zaczyna go przydławiać jakby wypadały zapłony. Po przekroczeniu 2000 obrotów idzie już dobrze. Choć na 6 biegu przebić się przez tą granice jest mu bardzo ciężko. Z kolei na niższych biegach czuć to mniej lub wcale, bo zdąży się szybciej przebić przez te magiczne 1800 obrotów.
Wymienione świece i cewki na nowe, wymieniony rozrząd, oleje w silniku i skrzyni i oczywiście brak błędów. Jazda z podpiętym kompem w ASO i podglądem parametrów nie wykazała żadnych anomalii, wszystko ok. Zasugerowali sprawdzenie ciśnień na cylindrach i wgranie nowego softu do skrzyni, bo niby niedomaga, lub naprawę jak nie pomoże. Ale czy to może być wina skrzyni to wątpię.
Auto z nową instalacja LPG i chipem. Chip niby standardowy tzw. opcja bezpieczna do tych silników. Choć objaw raczej występował przed tymi inwestycjami tylko niestety nikt wcześniej tego nie zauważył, zresztą jak się jeździ w trybie sport, czyli obroty 2000+ to ciężko dostrzec jakiekolwiek niedomagania.
Będę wdzięczny za pomoc i sugestie jak i pytania.
Wymienione świece i cewki na nowe, wymieniony rozrząd, oleje w silniku i skrzyni i oczywiście brak błędów. Jazda z podpiętym kompem w ASO i podglądem parametrów nie wykazała żadnych anomalii, wszystko ok. Zasugerowali sprawdzenie ciśnień na cylindrach i wgranie nowego softu do skrzyni, bo niby niedomaga, lub naprawę jak nie pomoże. Ale czy to może być wina skrzyni to wątpię.
Auto z nową instalacja LPG i chipem. Chip niby standardowy tzw. opcja bezpieczna do tych silników. Choć objaw raczej występował przed tymi inwestycjami tylko niestety nikt wcześniej tego nie zauważył, zresztą jak się jeździ w trybie sport, czyli obroty 2000+ to ciężko dostrzec jakiekolwiek niedomagania.
Będę wdzięczny za pomoc i sugestie jak i pytania.
-
CODY
- Forumowicz
- Auto: INSIGNIA automat 4x4
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 2 razy
Problemy , które opisujesz występują na benzynie i gazie czy na jednym z tych paliw ? Jeżeli przed zgazowaniem nie zauważyłeś tych objawów to może problem jest w LPG , źle zestrojona mapa LPG - patrzyłeś na mapy PB i LPG w sterowniku od LPG ?
-
daban
- Nowicjusz
Niestety objaw występuje na jednym i drugim identycznie. Ale przynajmniej można wyeliminować układ paliwowy. A moją uwagę na ten objaw jako pierwsi zwrócili panowie monterzy przed zamontowaniem LPG. Teraz wszelką diagnostykę robię wyłącznie na Pb.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Podstawa diagnostyki to znajomość parametrów z czujników. W przeciwnym wypadku można na chybił trafił wymieniać świece, cewki bez efektu.
Wystarczy odkształcenie kolektora wydechowego(przypadek z forum) i nieszczelność na styku kolektor- głowica widoczna dopiero po demontażu kolektorów i już to jest powód do zaburzenia pracy silnika.
Druga sonda oprócz sprawdzania stanu katalizatora, reaguje na rozszczelnienie układu wydechowego w miejscu newralgicznym dla silnika czyli właśnie od głowicy do sondy. Na końcu puszkę można sobie poszatkować wiertłem i nic to zmieni w dawkach paliwowych, ale na w/w odcinku wydech ma być szczelny.
Jeśli znacie parametr drugiej sondy i po rozgrzaniu jest niższy(ubogo) to już jest podejrzenie, że spaliny uciekają bokiem. Wcale parametr nie musi leżeć na 0,1V, a wystarczy że np. powinien pokazywać stale 0,8V, a pokazuje 0,6V. To już znak że robi się ubogo. Jednak podstawą jest punkt wyjściowy czyli wzorcowa wartość sprawnego czujnika w sprawnym układzie.
Wystarczy odkształcenie kolektora wydechowego(przypadek z forum) i nieszczelność na styku kolektor- głowica widoczna dopiero po demontażu kolektorów i już to jest powód do zaburzenia pracy silnika.
Druga sonda oprócz sprawdzania stanu katalizatora, reaguje na rozszczelnienie układu wydechowego w miejscu newralgicznym dla silnika czyli właśnie od głowicy do sondy. Na końcu puszkę można sobie poszatkować wiertłem i nic to zmieni w dawkach paliwowych, ale na w/w odcinku wydech ma być szczelny.
Jeśli znacie parametr drugiej sondy i po rozgrzaniu jest niższy(ubogo) to już jest podejrzenie, że spaliny uciekają bokiem. Wcale parametr nie musi leżeć na 0,1V, a wystarczy że np. powinien pokazywać stale 0,8V, a pokazuje 0,6V. To już znak że robi się ubogo. Jednak podstawą jest punkt wyjściowy czyli wzorcowa wartość sprawnego czujnika w sprawnym układzie.
-
daban
- Nowicjusz
Zakładam że Panowie z ASO wiedzą jakie powinny być parametry z poszczególnych czujników, bo jeździliśmy z podglądem parametrów w czasie rzeczywistym m.in. z sond lambda, z MAP i MAF, Przepustnicy, kąt wyprzedzenia zapłonów i na pewno jeszcze kilka parametrów było obserwowanych, zwłaszcza w tym newralgicznym momencie obrotów (1700-1900) i nie zauważyli nic podejrzanego.
Przypomniało mi się że parę dni temu zauważyłem w dolocie (głównie na wejściu do przepustnicy) odrobinkę oleju, dosłownie z łyżeczkę. Wytłumaczyłem to sobie tym faktem że mam w silniku oleju troszkę ponad max. Z dwa mm ponad na bagnecie. Powinienem się tym zainteresować, czy faktycznie to nadmiar oleju?
Przypomniało mi się że parę dni temu zauważyłem w dolocie (głównie na wejściu do przepustnicy) odrobinkę oleju, dosłownie z łyżeczkę. Wytłumaczyłem to sobie tym faktem że mam w silniku oleju troszkę ponad max. Z dwa mm ponad na bagnecie. Powinienem się tym zainteresować, czy faktycznie to nadmiar oleju?
-
daban
- Nowicjusz
Pozwolę sobie zaktualizować informacje o objawach. Dziś miałem okazję szybciej pojechać i doszedł kolejny szczegół. Przy około 160 km/h i przy 5500 obrotów wystąpiło drżenie silnika, taka jakby "tarka". Przy kolejnych próbach już tak nie było. Pewnie występuje to sporadycznie i z różną sila. Zresztą wykres z hamowni pokazuje że jest mały dołek w granicach tych obrotów.
Dodatkowo sonda lambda za katalizatorem jednak działa ospale, bo przy równej jeździe najczęściej trzyma na bogato 0,70 V. Czasem spadnie i trzyma ubogo, a czasem pofaluje. Ale czy to może mieć związek z moim głównym problemem?
Ostatnio zmieniony 2 gru 2020, o 01:04 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
CODY
- Forumowicz
- Auto: INSIGNIA automat 4x4
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 2 razy
Chyba coś pomyliłeś , silnik V6 to ma albo 2 sondy albo 4 . Dwie przed katem i dwie za katem . Na jakim banku masz ospałą sondę ?
-
daban
- Nowicjusz
Ostatnio zmieniony 9 gru 2020, o 09:17 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wojas1855
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Gorlice
Witam. Od 2 tygodni jestem posiadaczem insigni 2.8 260km skrzynia af40 i borykam się z takim problemem jak opisany wyżej czyli wibracje przy różnych obrotach.
Czy ktoś już może poradził sobie z tym problemem? Jakieś wskazówki?
Czy ktoś już może poradził sobie z tym problemem? Jakieś wskazówki?
-
rafo55
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Bielsko Biała
- Postawił piwo: 1 raz
Mam ten sam objaw błędów nie ma. Zastanawia mnie jeden czujnik ciśnienia powietrza ale nie mogę go zlokalizować. Na dolocie przed przepustnicą jest 96 do 158 kPa. czyli barometryczne i ciśnienie z turbo około 0.6 a z drogiego mam odczyty po kluczyku i na odpalonym silniku zaczynające się od 133 kPa do 235 kPa. Co to za czujnik i początkowa wartość raczej też powinna być zbliżona do ciśnienia 96 kPa?
-
Spycio
- Nowicjusz
- Auto: Insignia OPC
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Radom
Witam ,wiem odgrzewane kotleta, mam podobny problem ale występuje tylko na postoju w przedziale 1800/3000 obrotów, ktoś doszedł co to może być?