Może się przyda. Jakiś czas temu zaskoczył mnie błąd P0402 DPF OK 60% czytałem co i jak i nic nie wynikało z tego co na 100% jest nie tak . Wiec ELM ICAR i jazda obserwacja parametrów pierwsze co wpadł mi w oko EGR EROR 99,2 zmienia się czasem nawet do - 100 , lecz jak jest zamknięty to jest 99,2 .
Nikt nie wie co oznacza a tylko domysły :
EGR ERROR = EGR_ERR: Ten parametr jest wyświetlany w procentach i reprezentuje błędy pozycji EGR. Błąd EGR jest również znormalizowany dla wszystkich typów układów EGR. Odczyt opiera się na prostej formule: (Rzeczywista pozycja EGR - polecenie EGR) ÷ polecenie EGR = błąd EGR. Na przykład, jeśli polecono otworzyć zawór EGR o 10%, a zawór EGR porusza się tylko o 5% (5% - 10%) ÷ 10% = błąd 50%. Jeżeli tester diagnostyczny wyświetla błąd EGR na poziomie 99,2%, a EGR otrzymuje polecenie WYŁĄCZENIA, oznacza to, że PCM otrzymuje informację, że pozycja zaworu EGR jest większa niż 0%. Może to być spowodowane częściowo nie zamkniętym zaworem EGR lub nieprawidłowym działaniem czujnika położenia EGR.
Po telefonie do mojego Mechanika hobbisty z pasją w elektronice, nie ma dla niego usterki nie do naprawienia.
Powiedział mi ze wyczyszczenie pomoże , lecz nie koniecznie może zlikwidować te wskazania.
W mojej insigni jest montowane 6 rodzajów ECU i tylko 1 z nich ma auto adaptacje i uczy się na nowo parametrów a w pozostałych 5 trzeba wywołać reset po czyszczenie. albo wymianie na nowy.
I podobno tak jest z wszystkimi sensorami w tym modelu ze niby pamiętają parametry stare (Przepustnica,MAP,MAF itp)
Ja niedługo zabieram się za czyszczenie, mam wolne to przy piwku poczyszczę wszystko bez dolotu bo nowy olej .
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOdpięte zasilania EGR - auto wreszcie jedzie z "dołu"
-
Michał1988-m2
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Re: Odpięte zasilania EGR - auto wreszcie jedzie z "dołu"
Obserwacja przy pomocy? Torque?
Jeśli tak, to u mnie tego błędu nie ma, a bardzo często EGR ERR jest na poziomie bliskim 100%.
Jeśli tak, to u mnie tego błędu nie ma, a bardzo często EGR ERR jest na poziomie bliskim 100%.
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Obserwacja tego wykresu bez odniesienia do pozycji zadanej i rządanej nie ma sensu.
Zanim zawór egr ustawi się do właściwej pozycji mija trochę czasu i wtedy właśnie powstaje błąd.
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
Zanim zawór egr ustawi się do właściwej pozycji mija trochę czasu i wtedy właśnie powstaje błąd.
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
-
kwapi1234
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Miasto: Miłków
Panowie poratujcie ... mam taki problem. A20dth 160km dpf nie ma . Nie wiem jak tam go wyprogramowano. A mój problem taki . Auto pod górkę przy ruszania chce zepchnąć aż czasem coś wali w silniku jak by coś się miało urwać. Nie ma mocy od dołu dopóki turbina nie ruszy. Odepne egr to samo bez różnic. Przeplywke również bez zmian. Macie jakiś pomysł ? Dzi3ki wielkie
-
Insigniabodzio
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Turza
Koledzy apropos tego EGR powiedzcie mi, wywala mi błęda co jakiś czas "Awaria pojazdu..." i rzecz jasna wchodzi w tryb awaryjny, odcina moc. To prawda, że jeżeli odepnę kostke od EGRu to błąd będzie, ale przynajmniej pojade normalnie, z normalną mocą silnika? Błąd dotyczy bezpośrednio EGRu kod P0402-51
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Spróbuj.
Jeśli EGR jest nieaprawny, ale zamknięty to powinno być ok.
Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka
Jeśli EGR jest nieaprawny, ale zamknięty to powinno być ok.
Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka