Witam,
Dość taka nie typowa sprawa, ale może już ktoś to przerabiał. Zauważyłem że zaraz po wypaleniu dpfa zaczyna gwizdać mi turbo. Napewno ma to związek z temp spalin bo po szybszej jeździe autostradą gdzie egt przekracza 450° turbo też wydaje ten dźwięk, ale zawsze w zakresie 1500-2100obr i wystarczy przejechać 5km z niższą temp spalin żeby gwizd całkowicie zaniknął. Oglądałem wirniki turbiny na ciepłej i zimnej stronie wszystko ok brak jakich kolwiek luzów. Patrzyłem też pod kątem pęknięcia żeliwa, ale też nic nie widzę. Wygląda to tak jak by pod wpływem temp robiła się jakaś nieszczelność która przy egt do 400° w ogóle się nie ujawnia.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuB20DTH gwizd turbo po wypalaniu dpfa
-
Radek84
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Bełchatów
- Postawił piwo: 11 razy
- Otrzymał piwo: 15 razy
Re: B20DTH gwizd turbo po wypalaniu dpfa
No i zrobione, a zapomniałem napisać. Powód nieszczelność na łączeniu rury intercoolera z muszlą turbo, ale cholerstwo ciężko było zlokalizować. Swoją drogą coś u mnie słabo z tym orurowaniem bo wcześniej był ten sam problem z drugiej strony tzn. intercoolera - klapa gasząca.