--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

zwiększony przebieg + dystans do wymiany oleju

ODPOWIEDZ
dzamej
Użytkownik
Auto: Insignia kombi 4x4
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wałbrzych
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 9 razy

zwiększony przebieg + dystans do wymiany oleju

Post autor: dzamej » 15 lis 2023, o 12:28

Siemka,

zaczynam nową robotę i będę robił swoim autem dystans ok 5tys km miesięcznie z czego 100% to będzie autostrada w odcinkach 2x 500km tygodniowo gdzie trasę robię ekonomicznie na tempomacie 120-130 km/h.

I tu się rodzi moje pytanie związane z olejem.
Przy takim przebiegu wymiana oleju książkowo to co 2 miesiące by wypadało.

Czy bezpiecznym będzie zwiększenie interwału wymian oleju? Co ile i jaki olej w takim przypadku?
Aktualnie mam zalany Motul 8100 X-Clean EFE 5w30 + filtr Mann

Dodam, że 2 lata temu regenerowałem silnik w Autopasji gdyż panewki były mocno wytarte - wykryte podczas chęci wymiany uszczelki smoka (brak komunikatu, profilaktyka)

Dziękuję za pomoc!

Lg78
Klubowicz
Auto: Insignia A ,B f20dvh
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: Senička
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: zwiększony przebieg + dystans do wymiany oleju

Post autor: Lg78 » 15 lis 2023, o 20:29

Cześć, moim zdaniem powinieneś pozostać przy obecnym interwale, motul plus filtr to 200 złotych. Ja w swoich samochodach zmieniam co 8000 bez względu na to co sobie kto myśli i co pokazują wskaźniki żywotności. 2 samochody latają tylko trasy i od święta jakieś wyjazdy po 30-50 km, trzecim jeździ żona do pracy 15 km również poza miastem. Decyzja należy do ciebie ale przy założeniu że trochę zwiększysz limit i zamiast 6 wymian w roku zrobisz np. 4 zaoszczędzisz 400 zł co ci daje około 1 zł 10 gr oszczędności dziennie..... Odpowiedz sobie sam czy twoja niunia jest warta tej złotówki dziennie😉 pozdro

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”