Niestety, przytrafiło mnie się coś złego . Isia A 1.66 CDTI 05/2017 (przejściówka do B).
Przebieg 104 kkm i ... trach - trzasnął łańcuch pompy olejowej. Natychmiast zgasiłem silnik (przejechane ok 200 m z czerwonym wyświetlaczem brak ciśnienia, zgaś silnik). wcześniej były słychać jakieś dziwne chrobotania, ale bez reakcji komputera i ostreżeń.
No jak laweta zawiozła do warsztatu - to straszne wieści - prawdopodobne uszkodzenie caelgo silnika i remont generalny - nawet do 15 kPLN. Przeraziłem się.
co o tym sądzicie - samochód jechał do ostatniej chwili (czyli rozrząd - łańcuch - nie rozwaalił motoru).
Reakcja warsztatu jest jednoznaczna - rozbieramy w drobiazgi i patrzymy co i jak się da złożyć). czy to tak być powinno ?
Proszę o pomoc - co mi radzicie robić. Przebieg mały, ale czy remont czy szukać nowego silnika czy może tylko wymienić łańcuch i składać . Prosze o pomoc i rady.
Dodano po 4 minutach 38 sekundach:
dalej
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebookuproblem z silnikiem 1.6 cdti
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Re: problem z silnikiem 1.6 cdti
Nowego silnika? A myślisz że nowe są tak lekko dostępne? I cena pewnie minimum 40tys. No jeśli masz na myśli zakup używanego z tzw gwarancją rozruchową to na grupie insigni stanowczo się tego odradza, niejednokrotnie kupili silniki też do remontu. Rób swój.
-
dbrz59
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Białystok
- Postawił piwo: 3 razy
dzięki za opinię.
Dodano po 2 minutach 18 sekundach:
Pytanie jest czy robić "na igłę" czy tylko na "aby aby" - tzn. tak, żeby jeździć bez problemu licząc, że nie będzie dalszych konsekwencji tej awarii
Dodano po 2 minutach 18 sekundach:
Pytanie jest czy robić "na igłę" czy tylko na "aby aby" - tzn. tak, żeby jeździć bez problemu licząc, że nie będzie dalszych konsekwencji tej awarii
-
michal278
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Piaseczno
Robić dokładnie. Szczególnie ten motor.
Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka