Cześć,
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że co kilkaset kilometrów, podczas przyspieszania, auto traci moc, a następnie pojawia się kontrolka "check engine". W tym momencie samochód przechodzi w tryb awaryjny. Po zatrzymaniu się, wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika, wszystko wraca do normy, jednak kontrolka nadal świeci. Po kolejnych kilkudziesięciu kilometrach kontrolka gaśnie i auto jeździ normalnie, niestety problem pojawia się ponownie po pewnym czasie.
Z komputera diagnostycznego wyskakuje błąd: turbocharger low position.
Niedawno wymieniłem akumulator, ale nie jestem pewien, czy ma to związek z usterką, ponieważ po wymianie przez jakiś czas wszystko działało bez zarzutu.
Jak myślicie w czym może być problem? Auto bardzo długo jeździ normalnie, ma jakby chwilowy spadek mocy.
Zanim oddam auto do mechanika, chciałbym sam sprawdzić, czy problem nie wynika z luźnych lub zaśniedziałych złącz. Mógłbym prosić o wskazówki, od czego zacząć? Czy sterownik silnika znajduje się między akumulatorem a silnikiem, czy w innym miejscu?
Samochód: Insignia 2016 1.6 cdti B16DTH
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBłąd: turbocharger low position - spadek mocy podczas jazdy
- ppp
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: B16DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Mikołów
-
dbrz59
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Białystok
- Postawił piwo: 3 razy
Re: Błąd: turbocharger low position - spadek mocy podczas jazdy
Mam prawie to samo.
co kilkaset (bardzo różne wartości) kilometrów wskakuje tryb awaryjny - kod błedu: P2598 Turbocharger boost control position sensor A, performance problem - signal low.
Wymieniłem MAP sensor, poczyściłem , i dalej to samo.
Kupiłem nową gruszkę i chcę ją wymienić, ale ... nie dam rady wyciągnąć starej ! - może ktoś pomóc, proszę.
Prezd zakupem i teraz AI mówi, że wyjęcie bez problemu bez demontażu turbiny.
odkręcenie 2 nakrętki bez problemu, osłony, kostka i rurka podciśnienia, ale teraz nie widzę możliwości (brak miejsca), żeby wyciągnąc te cholerstwo - ktoś podpowie ?, może jest jakiś cwanzig ?
co kilkaset (bardzo różne wartości) kilometrów wskakuje tryb awaryjny - kod błedu: P2598 Turbocharger boost control position sensor A, performance problem - signal low.
Wymieniłem MAP sensor, poczyściłem , i dalej to samo.
Kupiłem nową gruszkę i chcę ją wymienić, ale ... nie dam rady wyciągnąć starej ! - może ktoś pomóc, proszę.
Prezd zakupem i teraz AI mówi, że wyjęcie bez problemu bez demontażu turbiny.
odkręcenie 2 nakrętki bez problemu, osłony, kostka i rurka podciśnienia, ale teraz nie widzę możliwości (brak miejsca), żeby wyciągnąc te cholerstwo - ktoś podpowie ?, może jest jakiś cwanzig ?
-
RAFAEL1977
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: KRZESZOWICE
Re: Błąd: turbocharger low position - spadek mocy podczas jazdy
Ciśnienie może podawane przez zawór n75 nie dochodzi do turbiny ----sam zawór uszkodzony bądź któryś z wężyków doprowadzających ciśnienie do niego