--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPlama oleju pod samochodem.
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Plama oleju pod samochodem.
Cześć.
Dzisiaj rano zostawiłem samochod w garażu i poszedłem do domu. Po 40 minutach schodzi i widzę plamki oleju z tylu auta, raczej świeże. Zaglądam pod samochód no i na wylewki widzę dosyć duża plamę oleju.
Zaglądałem pod spód ale nie widać żeby cos kapało. Osłona silnika od spodu jest sucha. Przed chwila wróciłem z dzieckiem z przedszkola, rozłożył gazety pod samochodem żeby sprawdzić czy coś będzie kąpać.
Plama zlokalizowana jest zaraz przy kole od stronuly pasażera. Jej środek wypada mniej wiecej po środku ścianki nadkola.
Za chwilę wrzucę zdjęcia.
Aha, zauważyłem ze sąsiad pod swoim motorem ma miskę do której kąpać olej. Nie wiem, może w nocy postanowił zrobić z mojego miejsca swój warsztat? Może niepotrzebnie panikuję. Niestety teraz go nie ma w domu.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Dzisiaj rano zostawiłem samochod w garażu i poszedłem do domu. Po 40 minutach schodzi i widzę plamki oleju z tylu auta, raczej świeże. Zaglądam pod samochód no i na wylewki widzę dosyć duża plamę oleju.
Zaglądałem pod spód ale nie widać żeby cos kapało. Osłona silnika od spodu jest sucha. Przed chwila wróciłem z dzieckiem z przedszkola, rozłożył gazety pod samochodem żeby sprawdzić czy coś będzie kąpać.
Plama zlokalizowana jest zaraz przy kole od stronuly pasażera. Jej środek wypada mniej wiecej po środku ścianki nadkola.
Za chwilę wrzucę zdjęcia.
Aha, zauważyłem ze sąsiad pod swoim motorem ma miskę do której kąpać olej. Nie wiem, może w nocy postanowił zrobić z mojego miejsca swój warsztat? Może niepotrzebnie panikuję. Niestety teraz go nie ma w domu.
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
Re: Plama oleju pod samochodem.
Pod maską tez nic nie zauważyłem. Osłona od góry tez sucha.
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
A tak przy okazji, wiecie może co to za zienka rurka wychodząc a z dołu obudowy filtra powietrza? U mnie czegoś brakuje u się nie trzyma
8

8
- elfiasty
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Olsztyn
- Otrzymał piwo: 4 razy
To miejsce, o którym piszesz wskazywałoby na filtr oleju, bo on dokładnie w tym miejscu jest zlokalizowany. Możesz włożyć tam rękę i go sprawdzićPing pisze:Plama zlokalizowana jest zaraz przy kole od stronuly pasażera. Jej środek wypada mniej wiecej po środku ścianki nadkola.

Ale z drugiej strony jak ta osłona jest taka sucha to chyba niemożliwe żeby to z Twojego samochodu ten olej zleciał.
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
No właśnie.
Musiało by tam nieźle sikac bo pod samym filtrem jest właśnie osłona. Pomagam go dzisiaj.
-- 22 wrz 2016, o 19:58 --
Obmacałem filtr oleju. Jest torchę zapocony, ale nie jest mokry. Poza tym filtr jest nad osłoną, wiec gdyby kapało z niego to mokra była by właśnie osłona.
Postawiłem samochód w innym miejscu. Sprawdzę jutro czy działa. Zaraz pójdę jeszcze i położę gazetę na tą osłonę.
A czy ktoś wie co to za rurka?
Wchodzi/wychodzi z obudowy filtra powietrza? Jest na samym dole, pod przepływomierzem, tuż przy mocowaniu filtra do nadkola.
-- 22 wrz 2016, o 20:16 --
To na bank nie z filtra oleju.
Filtr jest nad półosią, nad przegubem. Gdyby coś z niego kapało, to było tamta strona komory silnika była by cała zarzygana olejem. Sam nie wiem co mam o tym myśleć.
Musiało by tam nieźle sikac bo pod samym filtrem jest właśnie osłona. Pomagam go dzisiaj.
Obmacałem filtr oleju. Jest torchę zapocony, ale nie jest mokry. Poza tym filtr jest nad osłoną, wiec gdyby kapało z niego to mokra była by właśnie osłona.
Postawiłem samochód w innym miejscu. Sprawdzę jutro czy działa. Zaraz pójdę jeszcze i położę gazetę na tą osłonę.
Wchodzi/wychodzi z obudowy filtra powietrza? Jest na samym dole, pod przepływomierzem, tuż przy mocowaniu filtra do nadkola.
Filtr jest nad półosią, nad przegubem. Gdyby coś z niego kapało, to było tamta strona komory silnika była by cała zarzygana olejem. Sam nie wiem co mam o tym myśleć.
-
kjk12
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 7 razy
a co to za wystające rurka spod filtra oleju do czego ona jest bo to jakiegoś czasu wycieka mi z niej olej
może macie jakiś pomysł
może macie jakiś pomysł

- flcn
- Użytkownik
- Auto: ST Cdti
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: LDZ
Do spuszczania oleju z obudowy filtra przy wymianie... Żeby całego auta nie zachlapać.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
szkoda, że z niej zrezygnowano, ja już nie mam i po zmianie oleju trzeba wahacz umyć i półoś.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Ta rurka z filtra służy do odprowadzania wody która mogła by dostać się do obudowy filtra powietrza. Są dwie jedna ta z przodu auta druga z boku obudowy filtra od strony silnika.Ping pisze:No właśnie.
Wysłane z C64
-
kjk12
- Użytkownik
- Miasto:
ale jak z tego się spuszcza olej?, jak to nie jest zakręcone ani nic i z tego leci mi olej delikatnie, to nie powinno być jakoś zaslepione czy coś
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
Nie uszczelnienie tego krócca stanowi gumowy oring który jest montowany na obudowę filtra oleju, więc albo nie wymieniłeś filtra i uszczelka uległa degradacji albo przy wymianie filtra zostało zrobione to byle jak = ASO czyli albo oringu nie wymienili albo przy montażu został uszkodzony (wkręcali na sucho). Oczywiście nowy oring zawsze jest w komplecie z nowym filtrem.
Wysłane z C64
Wysłane z C64
-
kjk12
- Użytkownik
- Miasto:
zaglądałem tam i wykręcałem filtr, oring jest na filtrze na jego obudowie, a ta rurka jest zdecydowanie dalej

nie bardzo wiem co ma uszczelniać tę rurkę

nie bardzo wiem co ma uszczelniać tę rurkę
- elfiasty
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Olsztyn
- Otrzymał piwo: 4 razy
Może masz za słabo dokręconą obudowę filtra? Zasada działania musi być zbliżona do tego co pisze @Dan, przecież jak odkręcisz tą obudowę trochę to zaczyna olej lecieć przez tą "rurkę".
-
kjk12
- Użytkownik
- Miasto:
słabo dokręcone ? muszę to sprawdzić, wymieniałem olej w sobotę dokręciłem dość mocno może faktycznie wyna leżała po stronie słabo dokręconego filtra
mam nadzieje było by fajnie że to tylko to
dzięki za pomoc
dzięki za pomoc
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Miasto: Gdańsk
Albo wręcz przeciwnie. Filtr dokręcony za mocno przez co pękła gdzieś ta plastikowa część obudowy (oby nie) i sączy się olej.
-
kjk12
- Użytkownik
- Miasto:
za mocno raczej nie (mam nadzieje ), w sobotę wymieniałem olej i wydaje mi się, że teraz jakby dużo mniej tego oleju, no ale nie zaglądałem z kanału, tylko białą ściereczką szukałem wycieku od góry ale ciężko to ustalić.
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Miasto: Gdańsk
Może po prostu resztki oleju po wymianie z półosi i wahacza jeszcze spływają. No chyba, że jakimś cudem udało Ci się nie zalać wszystkiego. Ja musiałem wszystko wkoło czyścić.
Swoją drogą to ktoś kto umieścił tam filtr oleju miał fantazję.
Swoją drogą to ktoś kto umieścił tam filtr oleju miał fantazję.