--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wstrząsy silnika po wciśnięciu sprzęgła

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wahol
Forumowicz
Auto: Insignia 2.0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: UK
Otrzymał  piwo: 2 razy

Wstrząsy silnika po wciśnięciu sprzęgła

Post autor: Wahol » 29 maja 2016, o 20:55

Witam, mam insignie od dwóch tygodni 2.0 cdti 30k przebieg 2011, w piątek odebrana z serwisu gdzie była wymieniona pompka zaworu podciśnienia, dziś zauważyłem kolejną anomalie mianowicie stojąc w korku i przesuwając się na pierwszym biegu, po wciśnięciu sprzęgła dochodzą do kabiny odczuwalne wstrząsy, prawdo podobnie jest to silnik, czasami tak za czasie że coś dzwoni z pod maski albo z pod auta.
Proszę o jakieś sugestie, może jestem za bardzo przewrażliwiony i za dużo czytam na forum o problemach z Insignia, ale wydaje mi się że tak nie powinno być.

Awatar użytkownika
creologic
Nowicjusz
Auto: Insignia B20DTH
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2015
Miasto:

Re: Wstrząsy silnika po wciśnięciu sprzęgła

Post autor: creologic » 11 cze 2016, o 00:21

Witaj,

to Twoje pierwsze auto z silnikiem diesla? Objawy, które opisałeś, zwykle występują w związku z wyeksploatowaniem koła dwumasowego. Zwykle usterka ta pojawia się przy większych przebiegach (>80k), ale wyeksploatowanie koła dwumasowego zwykle zależy od stylu jazdy.

U mnie w poprzednim aucie (Vectra C) problem ten pojawił się dopiero przy 150k przebiegu (też dzwoniło spod silnika). Jesteś pewien co do deklarowanych 30k? Z drugiej strony, jeżeli auto robiło 6k rocznie (i to pewnie na krótszych dystansach) dwumasa mogła się szybciej wyeksploatować

Bodex

Post autor: Bodex » 11 cze 2016, o 06:20

Nie chcę być prorokiem ,ale jeśli masz ori 30k to potraktowali twoje auto jako dawcę .

Świnie są wszędzie , mogli ci wymienić na stare,

Zależy jak długo im zostawiłeś auto bez kontroli wzrokowej.

Na dowód tego że tak robią i to bezczelnie mam kuzyna który miał nowego Polo , ale był na tyle cwany że poznakował wybijkakiem elementy napędy w raz z silnikiem , skrzynią .

Coś musiał zostawić do naprawy w Aso po odebraniu auta okazało się że otrzymał nie swój silnik , brak wybitych znaków na deklu, głowicy, korpusie .
Sprawa byŁa w sądzie ...

Dlaczego jestem tak nastawiony ?
Bo 15 lat sprzedawała części sam. Mechanicy przychodzili po okładziny sprzęgła i nity a chcieli by im pisać fakturę na sprzęgło !

Mechanicy to kanalie i więkdzość postępujâcych po naprawie awari jest ich następstwem niechlujstwa

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

Gizd

Post autor: Gizd » 11 cze 2016, o 11:30

Z kolega wyżej zgadzam sie w 100% bo sam kiedyś miałem dostęp do części z tak zwanego odzysku w Fiacie i Oplu. o:o
@Wahol daj jakiś filmik, bo tak powstanie następny referat a w końcu kłótnia, a poco to komu. :lol:

Bodex

Post autor: Bodex » 11 cze 2016, o 11:39

Sprawdź dwumasę :

Silnik będzie na wolnych obr się telepał , podskakiwał po stronie sorzęgla , dwumas ma łożyska osiowe jak padną to się robi mimośród i daje bicie prostopadłe do osi.

Muszę uważać co piszę bo mnie zaraz Hubertus naskoczy :)

Luz obrotowy gdy dwumas jest juz zużyty daje odgłosy stukania i słychać je po stronie kierowcy w nadkolu , gdy ktoś wciska sprzęgło na luzie i na odwrót .

Moze być tez objaw gdy pada centralka ECU i jest poprzestawiany fazy wtrysku.

Silnik będzie szalał i moze doprowadzić do uszkodzenia dwumasy poprzez nadmierne siły skrętne wału wygenerowane złym rozkładem faz wtrysku i spalanie stukowym,

W każdym razie analiza danych z komputera, jako pierwsza czynność.

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

Awatar użytkownika
Wahol
Forumowicz
Auto: Insignia 2.0 cdti
Miasto: UK

Post autor: Wahol » 11 cze 2016, o 23:56

Witam, tak jest to mój pierwszy diesel i jestem pewien co do przebiegu, mieszkam w uk i tutaj raczej żadnych wałków w autoryzowanym serwisie nie robią auto było kupione w salonie.
W obecnej chwili auto stoi w servisie gdzie wyciągają urwaną świec żarową :/ po czym sprawdzą co z sprzęgłem, wstępnie mechanik przejechał się autem sam i nic nie zaobserwował :/ hałas z pod maski wyeliminowałem, okazało się że hałasowała obudowa filtra powietrza w momencie kiedy odczuwalny jest wstrząs przy zmianie biegu.

-- 12 cze 2016, o 01:00 --

Sprawdziłem dwumasę w trasie, piąty bieg 1000 obrotów i pedał gazu w podłogę, tak gdzieś mi doradzili żeby sprawdzić, auto przyspieszało normalnie i nie było żadnych niepożądanych dźwięków.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: hubertus » 12 cze 2016, o 07:09

No i proszę spiskowe teorie dziejów a tu zwykła obudowa filtra.
@Bodex piszesz bajki z którymi ja wcale nie musze się zgadzać. Co nie znaczy, że na ciebie naskakuje.

Dlaczego jestem tak nastawiony ?
Bo 15 lat sprzedawała części sam. Mechanicy przychodzili po okładziny sprzęgła i nity a chcieli by im pisać fakturę na sprzęgło !

Czy to jest dowód na to, że mechanicy wyciągają coś z samochodu klienta czy na to, że chcą go naciągnąć? Nawet nie umiesz podać odpowiedniego przykładu. Może i są jakieś pojedyncze przypadki, że mechanicy coś tam komuś wyciągną.
Tgz części z odzysku pochodzące z aso to nie do końca oszukani klienci. Swego czasu znajomy ojca miał taki układ w aso vw audi. Zaprowadzał im auto a oni mu powiedzmy po kilkudziesięciu tys km wymieniali wahacze na nowe i inne rzeczy. Oczywiście te w jego aucie były dobre. On miał nowe np wahacze ci z serwisu mogli sprzedać dobre części i zarobić a serwis zarabiał na usłudze gwarancyjnej za którą płacił gwarant czyli producent. Jest jeszcze inna wersja tego numeru. Na gwarancji w aucie klienta nic się nie wymienia. Ale pobiera się z magazynu części i pisze, że wymienia. Klient nie traci, pracownik ma na sprzedaż części a serwis kasę za fikcyjną wymianę. W obu przypadkach koszta pokrywa gwarant. Z tym, że sieci dealerskie i importerzy z tym procederem walczą. Dzisiaj chyba już takie coś nie działa.
Wyjmowanie części i to jeszcze w toku skomplikowanych rozbiórek to sporadyczna rzadkość. Bo wyjęcie silnika to nie wymiana koła. Na warsztacie jest kilku pracowników, którzy nie koniecznie muszą trzymać gębę na kłódkę i nie wydać. Kręci się kierownik serwisu, czasami właściciel serwisu. To nie takie proste.

Silnik będzie szalał i moze doprowadzić do uszkodzenia dwumasy poprzez nadmierne siły skrętne wału wygenerowane złym rozkładem faz wtrysku i spalanie stukowym,

Jeśli zdarzy się takie coś. To gwarantuje ci, że kierowca wcześniej zajmie się spalaniem stukowym niż dwumasą. Bo jej nawet nie usłyszy. Samo spalanie stukowe czyli przyspieszony zapłon szybciej uszkodzi układ tłokowo korbowy niż dwumasę. W ogóle co to znaczy, że silnik będzie szalał czy podskakiwał po stronie sprzęgła?

Gizd

Post autor: Gizd » 12 cze 2016, o 12:11

hubertus pisze:Dzisiaj chyba już takie coś nie działa.
Zobaczymy, będę na spokojnie, dla sportu, szukał skrzyni, nowej do tysiaka. Ciekawe czy stare kontakty działają. Albo może ktoś wyjechał na urlop. :lol:

Bartek89

Post autor: Bartek89 » 12 cze 2016, o 13:01

W sumie to i ja się dołączę do tematu, posiadam insignie od 2 lat i teraz mam ten sam objaw, mi się to objawia jak wyjeżdżam z garażu, a jeżeli chodzi o sprzegło to przy puszczeniu sprzegła słysze wyrażne stukniecie. Może to miec związek jedno z drugim???

lukas0122
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: lukas0122 » 2 kwie 2017, o 21:19

Witam

Opisze mój problem w tym dziale, żeby nie zaśmiecać.
Mam Insignie 2.0 160 KM 2011r.
2 tyś km temu wymieniałem dwumas i sprzęgło.
Mój problem wygląda następująco: Odpalam samochód rano i zaczyna wibrować na postoju, nie jakoś uciążliwie ale jednak da się to odczuć. Wibracje ustępują dopiero wtedy kiedy auto osiąga temperaturę 90 stopni.
Lecz są takie dni losowe że nie telepie budą wcale przez cały dzień.
Wciskanie sprzęgła nic nie zmienia. Myślę o świecach albo poduchach że powinienem je sprawdzić.

Pozdrawiam

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”