--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
falko29

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: falko29 » 14 maja 2017, o 10:20

Witam, Insignia 2009 rok 272 tys km i mnie dotknął problem ciśnienia oleju... Raz na kilka dni , po odpaleniu przez może 2 sekundy wyskakuje komunikat o niskim ciśnieniu oleju. W trakcie jazdy komunikatu brak. Wymieniona uszczelka i niestety komunikat jest nadal.
Czytałem że w ASO można sprawdzić i wgrać nową wersję softu, bo w tej z początku produkcji czujnik źle wskazywał ?

Bodex

Post autor: Bodex » 14 maja 2017, o 10:32

Powtarzałem wiele razy , to i teraz ostrzegam przed tanimi filtrami oleju, były przypadki tu ma forum że po zmianie uszczelki komunikat niskie ciśnienie oleju się pojawił po zmianie filtra na lepszej marki Maan, Knecht , już nie bylo.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 14 maja 2017, o 10:37 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Gregs » 14 maja 2017, o 10:34

Najpierw podjedź do dobrego (rozsądnego i znającego się na rzeczy) mechanika aby podłączył manometr i sprawdził jakie jest rzeczywiste ciśnienie oleju. Być może przyczyna nie tkwi tylko w uszczelce, ale może być nieszczelność obudowy filtra oleju i zła jakość (zbyt duży opór) filtra oleju lub uszkodzenie samej pompy olejowej. Samochód ma już trochę nalatane. Nie wiadomo czy nie więcej jak wskazuje licznik i jak był wymieniany olej (zapewne w systemie long life). Skoro wcześniej było dobrze, to zmiana softu tylko zatuszuje prawdziwy problem i uspokoi Ciebie aż do padnięcia silnika.

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: michalm83 » 14 maja 2017, o 11:52

Filtr oleju ma zmniejszyć ciśnienie.?? Dzięki pompom oleju dźwigi dźwigają setki ton . A tu jej wydajność zakłóca kiepski filtr??

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 14 maja 2017, o 12:01

Tak, kiepski filtr wolniej filtruje olej szczególnie na zimnym silniku.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
markogl
Użytkownik
Auto: insignia ST
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: SRC

Post autor: markogl » 14 maja 2017, o 12:02

Za długo czekales z wymiana tej ferelnej uszczelki trzeba bylo profilaktycznie wymienić przy mniejszym przebiegu wiele razy było o tym pisane dla przestrogi.

falko29

Post autor: falko29 » 14 maja 2017, o 17:09

Komunikat pojawił mi się jeden raz rano przed pracą , po pracy umówiłem się do mechanika, po 2 dniach rano znów miałem komunikat i po południu tego dnia auto wylądowało na warsztacie. Także nie zwlekałem z tym ;) A zapytam mechanika jaki filtr oleju mi zastosował, może faktycznie być coś na rzeczy, ale żeby to miało aż tak znaczny wpływ na wskazanie czujnika?

Awatar użytkownika
markogl
Użytkownik
Auto: insignia ST
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: SRC

Post autor: markogl » 14 maja 2017, o 17:52

Ja mam filtrona i wydaje mi się że
filtr w tym przypadku nie ma nic do rzeczy.

falko29

Post autor: falko29 » 14 maja 2017, o 17:56

Sprawdzę jutro ciśnienie manometrem i jak będzie okej, to w ciemno wymienię czujnik na nowy , nie jest to duży koszt, a moze będzie to rozwiązanie zagadki.

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Rok produkcji: 2014
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Gregs » 14 maja 2017, o 17:57

Było gdzieś na Forum o filtrach Filtrona, że stawiają zbyt duży opór i może wyskakiwać komunikat o niskim ciśnieniu oleju. Jeżeli masz Fitrona to zacznij od zmiany na filtr Manna. Przy okazji trzeba dokładnie obejrzeć obudowę filtra.

falko29

Post autor: falko29 » 14 maja 2017, o 18:00

Zewnętrznie nie widać żadnych wycieków , by było coś nie tak. Dowiem się jakiej firmy mam filtr

-- 14 maja 2017, o 18:53 --

gdzieś ktoś pisał na innym forum, zę podobno nawet sama wtyczka wiazki czujnika moze zakłócać pomiar i wskazywać inne parametry niż w rzeczywistości... Tylko gdzie dostać taką wtyczkę? :D

Damianq

Post autor: Damianq » 16 maja 2017, o 07:52

falko29 pisze:Witam, Insignia 2009 rok 272 tys km i mnie dotknął problem ciśnienia oleju... Raz na kilka dni , po odpaleniu przez może 2 sekundy wyskakuje komunikat o niskim ciśnieniu oleju. W trakcie jazdy komunikatu brak. Wymieniona uszczelka i niestety komunikat jest nadal.
Czytałem że w ASO można sprawdzić i wgrać nową wersję softu, bo w tej z początku produkcji czujnik źle wskazywał ?
Rozwiązałeś swój problem? U mnie jest podobnie tylko, że... mam przebieg 170k udokumentowany i po zakupie auta było wszystko ok, po miesiącu użytkowania zmieniłem PROFILAKTYCZNIE uszczelkę w ASO, stara była jeszcze w miarę ok - miękka. Po wymianie uszczelki na nową z 4 razy dostałem podobny komunikat tak na 1-2s i zgasł. Przed wymianą nie było takiego problemu. Czy w ASO coś spartaczyli przy wymianie?

falko29

Post autor: falko29 » 16 maja 2017, o 16:12

Nie mam pojęcia co mogło pójść nie tak, u mnie komunikat zaczął pojawiać się kilka dni po wymianie rozrządu i oleju, filtr oleju to na pewno nie filtron (mechanik szuka po papierach jaki to był filtr zakładany) Wymieniona uszczelka smoka, chociaż stara wyglądała jakby wczoraj ją tam ktoś wsadził, nie różniła się niczym od nowej. zarówno kształt jak twardość uszczelnienia były takie same.
Wczoraj zmierzone ciśnienie oleju, na wolnych obr wynosi 1 bar , przy 2200obr ok 2.3 bar, wiec myślę, że jest okej. Profilaktycznie zmieniony czujnik ciśnienia na nowy i problem nadal powraca.
Jak robiłeś to w aso, to goń do nich, niech Ci usuną problem, nie zastanawiałbym się nad tym, tylko ciągnął ich, żeby rozwiązali problem

Damianq

Post autor: Damianq » 16 maja 2017, o 16:28

Tak dziś zrobiłem, napisałem zgłoszenie przez myopel ale odpisali to co przewidywałem czyli po pierwsze może za późno wymieniłem a po drugie dałem im filtr manna i olej millersa, nie chciałem gm i też napisali że może mieć na to wpływ olej który nie jest zalecany... Pierdu pierdu... Koniec końców zadzwoniłem do nich i mówię że przed wymianą było ok i że uszczelka wymieniona była profilaktycznie i że stara jest do wglądu - miękka. To powiedzieli że skoro mniemam że coś spartaczyli to że mam umówić się na weryfikację. Mają oddzwonić co wymyślili. Mniemam że jak będą to diagnozować to trzeba znowu olej spuscic, ciekawe w takim razie kto zapłaci za tą diagnozę i nowy olej z filtrem skoro 3k temu był zalany nowy... O jakim czujniku piszesz? Tam jest chyba czujnik poziomu oleju?

falko29

Post autor: falko29 » 16 maja 2017, o 16:31

No będzie to na Twoje życzenie, więc licz się ze wystawia fakturę ;) Jak możesz im udowodnić, że przed wymianą komunikatu nie było?

Damianq

Post autor: Damianq » 16 maja 2017, o 16:38

Ehhh.... Racja... a co z tym czujnikiem o którym piszesz? To chyba czujnik poziomu oleju a nie ciśnienia?

falko29

Post autor: falko29 » 16 maja 2017, o 16:42

Piszę ciągle o czujniku ciśnienia, nigdzie ani słowa o poziomie oleju.

Damianq

Post autor: Damianq » 16 maja 2017, o 16:43

A gdzie znajduje się ten czujnik?

falko29

Post autor: falko29 » 16 maja 2017, o 16:54

z tyłu silnika obok filtra oleju (nad chłodniczką oleju) https://www.auto24parts.com/environment ... 5583fb.jpg

Damianq

Post autor: Damianq » 16 maja 2017, o 16:57

Wymiana skomplikowana? Trzeba olej spuszczać? Ile płaciłeś za ten czujnik? Może i ja bym spróbował...

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”