--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
falko29

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: falko29 » 16 maja 2017, o 17:01

Zależy jaki masz czujnik, czy 1 pinowy czy 3 pinowy. Ja mam czujnik 1 pinowy i dałem całe 20 pln, :D
Oleju spuszczać nie trzeba, do wymiany potrzebowałem długiej nasadki 21 (taka jak do świec się nada idealnie) oraz grzechotki, wymiana to 5 minut. U mnie nie dało to niczego.

Damianq

Post autor: Damianq » 16 maja 2017, o 17:09

A jak sprawdzić jaki mam? Jest na nim jakiś numer? Kupowałeś nowy w serwisie czy jakiś zamiennik?

falko29

Post autor: falko29 » 16 maja 2017, o 17:13

trzeba wsadzić rękę i sprawdzić wielkość wtyczki 3 pinowa jest duża szeroka bo na 3 piny, a jedno pinowa mała okrągła. W aso są dostępne chyba po 50 pln, mi było nie po drodze i kupiłem w motoryzacyjnym

Damianq

Post autor: Damianq » 16 maja 2017, o 17:25

Dzięki :) Spróbuję wymienić ten czujnik zobaczymy czy to coś da chociaż nie sądzę bo jakby czujnik padł to ten komunikat sypał by za każdym razem. Co do naszego przypadku poczytaj tutaj http://www.opel-insignia.com.pl/viewtop ... f=9&t=1566 Piszą coś jeszcze o nieszczelności na misce i jakiejś kostce od w/w czujnika.

falko29

Post autor: falko29 » 16 maja 2017, o 17:49

próbuję z tą wtyczką u mnie w motoryzacyjnym taka wtyczka to koszt jakieś 10 pln

Damianq

Post autor: Damianq » 16 maja 2017, o 17:59

Daj znać czy pomogło :)

-- 18 maja 2017, o 11:54 --

EDIT: Auto w salonie - diagnoza wszystko ok :lol: Pomierzyli ciśnienie i mówią, że jest norma, ale akurat komunikat w tedy nie wyskoczył. Nie wiedzą, czemu ten komunikat się wyświetlił... Zasugerowali wymienić czujnik bo może podaje błędne wartości koszt 117 zł. Zabieram auto i wymienie sobie sam za 25. Zamówiłem już czujnik jednopinowy oryginalny fiatowski bo powiedzieli mi w SZiK, że to to samo. W sobotę wymiana.

falko29

Post autor: falko29 » 21 maja 2017, o 10:40

Jak poszło ? Daj znać ;) Ja dałem nowy czujnik i nie ma różnicy. :) Zasugerowano mi sprawdzenie ciśnienia w samym momencie już kręcenia rozrusznikiem, ze wtedy powinno już nabić min 0.5 bar, jeśli jest mniej, to problem z przepływem oleju, albo popa nie domaga, a moze filtr mam faktycznie jakiś kiepski i zakłóca przepływ oliwy?...

Damianq

Post autor: Damianq » 22 maja 2017, o 07:13

Nie wyrobiłem się i musiałem odłożyć wymianę na przyszły weekend, ale komunikatu do tej pory nie było jeszcze. Dam znać za jakiś czas. A Ty kostkę wymieniłeś?

falko29

Post autor: falko29 » 22 maja 2017, o 16:19

Nie wymieniałem, ale dotarłem do takich wniosków... Mam w aucie akumulator słaby który średnio chętnie kręci rozrusznikiem.. A skoro już podczas kręcenia rozrusznikiem musibyć 0.5 bar, to znaczy, że może słaby kiepski akumulator nie daje rady tak sprawnie szybko zakręcić wałem, by pompa zdążyła nabić 0.5 przed rozruchem i zadziałaniem czujnika ciśnienia...
W moim poprzednim aucie długo szukałem przyczyn bzdurnych błędów i komunikatów z kosmosu, a winien temu był kiepski akumulator..
Dlatego nim zacznę winić pompę oleju, to wymienię akumulator, bo mój i tak jest kiepski.

Damianq

Post autor: Damianq » 22 maja 2017, o 21:32

No ja AKU mam nowy więc to napewno nie to. Aku ma miesiąc i kręci jak należy.

falko29

Post autor: falko29 » 23 maja 2017, o 14:50

Ja już 3 dzień pod rząd przy rozruchu, odpinam z gniazdka kamerkę i gaszę radio :D I zero komunikatu dotyczącego ciśnienia oleju. !
Moja kamera ma jakieś dziwne akcje i lubi robić bajzel w elektronice samochodu, więc może tu jest jakiś klucz, nie wiem, w każdym razie, od 3 dni, na ciepłym, czy zimnym, w deszcz, czy w słoneczko - brak komunikatu. ;)

Bodex

Post autor: Bodex » 23 maja 2017, o 16:33

Damianq pisze:No ja AKU mam nowy więc to napewno nie to. Aku ma miesiąc i kręci jak należy.
Widzisz, gdybyś wtedy kupił moją iske to byś miał 30 tys wiecej na liczniku, ale mniej kosztów , uszczelka nowa i komunikat nie świeci i aku roczny Obrazek

To żar oczywiście .

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

falko29

Post autor: falko29 » 27 maja 2017, o 09:55

Witam, zachęcony opisami , że nawet filtr oleju może powodować problemy z wyskakiwaniem komunikatu o niskim ciśnieniu, postanowiłem wypytać mechanika jaki filtr wrzucił do mojego silnika, odpowiedział, że jakiś tam i nie pamięta , ale na pewno nie był to filtron...
Okej, w ciemno kupiłem MANN'a i litr oleju na dolewkę. Wykręcam filtr z silnika, a tam co ? Filtron....
Wrzuciłem Manna i jak na razie, brak komunikatu, zobaczymy czy to cokolwiek pomogło, choć uważam to jako placebo, ale kto wie...

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 27 maja 2017, o 10:46

jeśli chodzi o filtry to na pewno nigdy nie kupię filtrona , kiedyś w VC 2.2 DTI miałem problem z poprawnym działaniem silnika i w końcu podjechałem do serwisu Bosch-a gdzie mieli oscyloskop i okazało się że filtr był do d...y po zmianie na innej markowego jak ręką odjął , oczywiście miałem założone Filtrona

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 27 maja 2017, o 11:32

Jak oscyloskopem sprawdzili filtr?

falko29

Post autor: falko29 » 27 maja 2017, o 11:55

Może wpięli oscyloskop w czujnik i dzięki temu pokazywało sposób pracy czujnika ? Nie wiem, teoretyzuje :P

Awatar użytkownika
konikkr
Klubowicz
Auto: Buick Regal GS
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Syrynia
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: konikkr » 27 maja 2017, o 16:39

A ja stosuje cały czas filtrona i nie narzekam

Wysłane z mojego Samszunga

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 27 maja 2017, o 17:41

Ja również

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 27 maja 2017, o 19:12

koledzy z tym oscyloskopem to sprawdzali przepływkę bo jak wiecie nie da się inaczej sprawdzić i wtedy ładnie było widać wykres filtrona i nowego filtra podczas pracy silnika

Qsy

Post autor: Qsy » 27 maja 2017, o 20:21

Ja jeżdżę na filtronie od grudnia i nic się złego nie dzieje.. Zakup jeszcze poprzedniego właściciela. Wcześniej w focusie również miałem filtrona od x-lat i śmiga do dziś ;)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”