--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: hubertus » 1 lip 2017, o 09:06

hubertus pisze:@2nec
Tylko środkowa para głównych panewek się zatarła? Czy inne główne też się zatarły?
Czy zatarły się panewki korbowodowe?
@2nec jeśli możesz zadaj mechanikowi te pytania. Bardzo mnie to ciekawi. I jak byś mógł bo raczej uszczelkę smoka nowa kupisz. Wrzuć obie do zamrażarki tj stara i nową i porównaj jak się zachowają po wyjęciu. Ja swoja stara wrzuciłem. Wyraźnie stwardniała. Ale przed montażem nowej nie wrzucałem więc nie mam porównania jak się twardość zmienia pod wpływem niskiej temperatury w starej i nowej.

Bodex

Post autor: Bodex » 1 lip 2017, o 09:08

2nec pisze:Bez znaczenia bo i tak nowy Słupek jest wstawiany przygotowany już na nominalnym Wale
To jeśli nie obróciło i krańcowo panewki osadzenia wału byłyby ok. To ja bym tylko nowy wał wstawił , oczywiście po oględzinach gładzi , w tym cylindrów
A spytam , gdy robicie remont , to nikt nie daje nowych tłoków., pierścieńi ?

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: michalm83 » 1 lip 2017, o 09:08

Bodajże nowa uszczelka jest w komplecie z pompą.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Miasto:

Post autor: michalm83 » 1 lip 2017, o 09:11

Bodex nowe tłoki i pierścienie to dodatkowe 3000 PLN do i tak kosztownej imprezy.
Jeśli robi słupek to da nowe pierścienie ale tłoki idą stare.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

2nec
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTL
Miasto:

Post autor: 2nec » 1 lip 2017, o 09:46

Jeśli chodzi o tą uszczelkę to mnie ciśnienie oleju zapalało się nawet przy 20°C nie przy 10 pięciu czynami Fon minusowych temperaturach tylko przy 20°C także nie wiem czy to da coś jak ja wrzucę tą uszczelkę do zamrażarki

falko29

Post autor: falko29 » 1 lip 2017, o 10:06

A ja w temacie dodam tak, że u mnie nawet po wymianie uszczelki smoka, komunikat o niskim ciśnieniu wyświetla się kiedy chce. Potrafi nie wyświetlać się kilka dni z rzędu, po czym potrafi mrugnąć na pół sekundy zaraz po odpaleniu np czy to rano czy w południe, czy na dworze zimno, czy gorąco, czy pada deszcz, czy nie. Po prostu komunikat pojawia się kiedy mu się podoba i wcale nie jest to spowodowane niskim ciśnieniem! sprawdzałem, mierzyłem ciśnienie podczas rozruchu oraz normalnej pracy na wolnych obrotach i zawsze wynosi minimum 1 bar... Brak sił, ;) Chyba trzeba faktycznie zamontować w kabinie, na stałe wskaźnik ciśnienia oleju i totalnie olewać bzdurny komunikat nie mający pokrycia z faktycznym stanem ciśnienia.

2nec
Użytkownik
Miasto:

Post autor: 2nec » 1 lip 2017, o 10:08

Z tego co sie orientuje o ile się nie myle to podczas sprawdzenia ciśnienia na rozruchu u mnie bylo 0,8 bara ale nie jestem pewien do końca

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 1 lip 2017, o 10:13

Ciekawiło mnie jak się zachowają stara i nowa. Bo kilku osobom wymiana uszczelki pomogła zlikwidować problem komunikatów. U ciebie uszczelka mogła być dobra a właśnie przy wyższych temperaturach miałeś problem bo olej był zbyt rzadki by wypełnić filmem olejowym większy luz, który powstał z powodu zniszczonej panewki czy tam panewek.
Dla mnie ewentualne powody zacierania są trzy:
- Uszczelka smoka kilku osobom wymiana pomogła zlikwidować problem. Co oznacza, że była winna niskiemu ciśnieniu.
- Wada panewek. Wiele osób nie miało żadnych komunikatów a mimo wszystko silnik się zatarł. Z tego co widać na forum. A z okazji tej dyskusji przejrzałem sobie tematy związane z układem smarowania to wychodzi, że zacierają się najczęściej auta z roczników 2009 - 2010. Z przebiegami od 180 do 220 tys. Z tym, że nie wiadomo czy wszystkie przebiegi oryginalne. Bez różnicy czy manual czy automat.
- Czujnik oleju i soft tuszujący ewentualne problemy ze smarowaniem. Czujnik pokazuje przy zbyt małym ciśnieniu bo 0,3 bara, że jest OK. A soft z tego co kojarzę opóźnia pokazanie komunikatu na wyświetlaczu.
Podsumowując uszczelka i czujnik mogą doprowadzić do zatarcia w każdym samochodzie. Ale najwięcej przypadków jest z aut o których pisałem odnośnie wady panewek. A przecież np rok 2011 ma wszystko to samo. A jakoś na forum nikt nie pisze o zatarciu się tych silników czy młodszych. A przecież też już mają duże przebiegi.
Ostatnio zmieniony 1 lip 2017, o 10:14 przez hubertus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: DE
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: takisobie » 1 lip 2017, o 10:14

falko 1 bar to troche cienko

2nec
Użytkownik
Miasto:

Post autor: 2nec » 1 lip 2017, o 10:16

U mnie olej nie był rozrzedzony i nie śmierdział ropą

1 bar no właśnie dlatego ja myśle że to głównie wina pompy czy tam tych zaworków zwrotnych

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 1 lip 2017, o 10:17

Dokładnie. To już jest mało. Więc komunikat możne całkiem bezzasadnie się nie pojawiać. A co do montażu jakichś wskaźników. To jeśli jakiś oddzielny czujnik to można zamontować. Bo podpinanie tego ustrojstwa pod czujnik oryginalny opla jest bez sensu. Bo nie wiadomo co to pokazuje i czy dobrze pokazuje.

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik

Post autor: takisobie » 1 lip 2017, o 10:27

falko nie pozostaje nic innego jak wymienić pompe. nowa pompa z nowym zaworkiem i będzie git

falko29

Post autor: falko29 » 1 lip 2017, o 10:32

Wg tego co podają info w necie, to 1 bar jest normalnym nominalnym ciśnieniem dla wolnych obrotów, oraz 1.3 bara dla pompy o zmiennej wydajności czy jak sie ona tam nazywa.

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik

Post autor: takisobie » 1 lip 2017, o 10:40

z tego co się orientuje to 1,3 bar to minimum a dla jakiej pompy to niewiem, ale powinno być to bez różnicy bo silnik ten sam

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 1 lip 2017, o 10:41

hubertus pisze:Dokładnie. To już jest mało. Więc komunikat możne całkiem bezzasadnie się nie pojawiać. A co do montażu jakichś wskaźników. To jeśli jakiś oddzielny czujnik to można zamontować. Bo podpinanie tego ustrojstwa pod czujnik oryginalny opla jest bez sensu. Bo nie wiadomo co to pokazuje i czy dobrze pokazuje.
Do peryferyjnych wskaźników przeważnie nigdy nie wykorzystuje się stockowych czujników, raczej dokupuje się trójniki lub adaptery (jeżeli nie da się trójnika zastosować) i czujniki dedykowane do wskaźników taki jak na foto (to jest do oleju). Im większy ma zakres rezystancji tym jest dokładniejszy.Obrazek

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 1 lip 2017, o 11:07

Ok dzięki. @falko29 przy wymianie uszczelki zaglądał ktoś do panewek?

Awatar użytkownika
markogl
Użytkownik
Auto: insignia ST
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: SRC

Post autor: markogl » 1 lip 2017, o 11:28

2nec jak juz będziesz wiedział czy znajdują się w Twoim kolektorze klapy wirowe to napisz proszę też mam ten silnik.pozdr.

2nec
Użytkownik
Miasto:

Post autor: 2nec » 1 lip 2017, o 11:42

@markogl będę wiedział dopiero w poniedziałek czy w tym silniku wystepują klapy wirowe A tutaj się poprawię u mnie na zmierzonym ciśnieniu na odpalonym na wolnych obrotach na odpalonym silniku było ciśnienie 0,6 Bara czyli za małe gościu powiedział że tak naprawdę zbieg kilku elementów wpłyną na to że się zatarł silnik dotarły panewki po przecierał się i umarł

falko29

Post autor: falko29 » 1 lip 2017, o 11:53

takisobie pisze:z tego co się orientuje to 1,3 bar to minimum a dla jakiej pompy to niewiem, ale powinno być to bez różnicy bo silnik ten sam
https://opel2015.wordpress.com/2016/02/ ... 20dth-lbs/
Napisano tam że minimalne ciśnienie 1,0 bar i 4 bar przy 4000rpm. Tak jest u mnie, czyli wzorcowo.
@hubertus, nie nikt nie zaglądał, mechanik uznał ze nie ma konieczności, bo olej był idealnie czyściutki, nawet najmniejszego opiłka nie znalazł

adamm83pl
Forumowicz
Auto: Insignia ST/MY2011
Miasto:

Post autor: adamm83pl » 1 lip 2017, o 12:50

Na filmie kolegi zibi1981 są zegary auto gauge, są sprzedawane w komplecie z czujnikami, dostępne są do nich również trójniki oraz adaptery pod filtr. W naszym przypadku odpada adapter pod filtr odpada bo mamy wkłady filtracyjne. Trzeba by zastosować trójnik, tylko czy się zmieści? Chętnie bym zobaczył jak to wygląda.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”