--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPrzeładowanie Turbo
-
Bodex
Re: Przeładowanie Turbo
Można wyczyścić geometrię bez rozberania , na forum Espace kiedyś koledzy przetestowali , że najlepiej i najskuteczniej czyści i rozpuszcza nafta.
Strzykawka z zagięta igłą 90 st. I po odkręceniu rury nastrzykiwać orbitalnie wnętrze turbiny , nie za dużo , poskręcać i odpalić na chwilę by naftę wypaliło i powtórzyć.
Inny sposób to nastrzykiwać aż nafty sie zbierze na dole trochę do krawędzi rury wydechu i ze strony zimnej pokręcić kilka razy wirnikiem ,tak aby naftę rozbryzgać po wnętrzu , geometrii .
Czynność wykonać kilkakrotnie w cyklach i odesłać igłą brudną zawiesinę .
Ja nie miałem potrzeby bo mam ciężką nogę i dużo trasy robię, ale kolegom jak opisywali odblokowywało geometrię .
Jeden nawet pokazywał fotki jak testował różne pļyny do czyszczenia turbo na otwartej turbinie , i nawet te super w spreju nie zozpuszczały nagaru i mazi tak skutecznie jak nafta.
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Strzykawka z zagięta igłą 90 st. I po odkręceniu rury nastrzykiwać orbitalnie wnętrze turbiny , nie za dużo , poskręcać i odpalić na chwilę by naftę wypaliło i powtórzyć.
Inny sposób to nastrzykiwać aż nafty sie zbierze na dole trochę do krawędzi rury wydechu i ze strony zimnej pokręcić kilka razy wirnikiem ,tak aby naftę rozbryzgać po wnętrzu , geometrii .
Czynność wykonać kilkakrotnie w cyklach i odesłać igłą brudną zawiesinę .
Ja nie miałem potrzeby bo mam ciężką nogę i dużo trasy robię, ale kolegom jak opisywali odblokowywało geometrię .
Jeden nawet pokazywał fotki jak testował różne pļyny do czyszczenia turbo na otwartej turbinie , i nawet te super w spreju nie zozpuszczały nagaru i mazi tak skutecznie jak nafta.
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
-
piterw4
- Nowicjusz
- Auto: opel insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam, mi również na autostradzie wyskakuje błąd przeładowania. Sprawdzałem turbinę - jest ok, wymieniłem elektrozawór - nie pomogło. Do tego wszystkiego miałem ostatnio stuk w silnik jakby młotkiem walić, na ryzyko jechałem dalej na końcu trasy stuk jakby trochę ucichł (jest delikatniejszy) i teraz jestem w kropce czy to klapy czy panewka. Można to zweryfikować bez wizyty u mechanika
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Piter, dwa posty nizej masz o panewkach. O klapach też jest na forum. Jak umiesz sam odkręcić kolektor oraz miskę olejową i ocenić, to tak, da się to zweryfikować bez wizyty u mechanika. Jeżeli nie, jak najprędzej do mechanika, najlepiej na lawecie.
- rube.dt
- Użytkownik
- Auto: vectra b
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
Panowie a mi przeładowuje tylko podczas wypalania dpf...czasem po czasem w trakcie a czasami wogóle...
Wyczyściłem map sensor bo był cały w mazi wstawiłem nowego N75 pierburga i problem niestety wrócił czyli brak mocy i komunikat oraz znany błąd i teraz bardziej to turbo czy dpf, a on wypala się różnie w zależności od jazdy...
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Wyczyściłem map sensor bo był cały w mazi wstawiłem nowego N75 pierburga i problem niestety wrócił czyli brak mocy i komunikat oraz znany błąd i teraz bardziej to turbo czy dpf, a on wypala się różnie w zależności od jazdy...
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Sprawdź elektrozawór w gruszce.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Miasto: Suwałki
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Sprawdź jak wyżej i zobacz czy czasem jak dajesz w palnik 3,4i 5 to normalnie czy błędy sypie czy tylko przy wypalaniu? ale to nie powinno mieć wpływu tak naprawdę.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Jak sypie bledem w momencie wypalania to zrób reset czujnika różnicy ciśnień dpf.
- rube.dt
- Użytkownik
- Miasto:
Dzięki za sugestie, dzisiaj jadąc s7 ostro pałowałem i problemu nie ma.
Zapomniałem dodać że mam program na 200 kucy i w sumie po tym zacząłem obserwować że jest coś nie tak, tylko dzięki aplikacji @Ping'a wiem że dzieje się to albo w czasie regeneracji dpf albo tuż po...nie ma reguły. Zrobię jak mówicie....
Pozdrawiam
Zapomniałem dodać że mam program na 200 kucy i w sumie po tym zacząłem obserwować że jest coś nie tak, tylko dzięki aplikacji @Ping'a wiem że dzieje się to albo w czasie regeneracji dpf albo tuż po...nie ma reguły. Zrobię jak mówicie....
Pozdrawiam
-
Grzegorz
A czyściłeś ten syf w elektrozaworze turbiny, czy wymieniałeś na nowy?rube.dt pisze:Dzięki za sugestie, dzisiaj jadąc s7 ostro pałowałem i problemu nie ma.
Pozdrawiam
-
Grzegorz
Pierburg? Ten:rube.dt pisze:Wymiana na nowy...
http://shop.boxmoto.pl/?196,pl_http-sho ... d-70142001
-
Michal-87
Witam podzielę się z wami co było przyczyną przeładowania turbo w mojej Insigni 2.0 CDTi (160) wywołało błąd p0234-11 na chłodnicy egr gdzie wychodzą wężyk podciśnienia jest mała zaślepka gumowa lubi ze starości pękać ona była przyczyną błędu
-
szafran93
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Miasto:
Witam, przeczytałem wszystkie posty i zacznę od tego, że w mojej insigni jest przeładowanie według komputera do 3 barów, gdzie zadane jest np. 2,7 bara. Wszyscy wymieniacie elektrozawory sterowania podciśnieniem, ale rzadko kiedy widzę komuś to pomaga, a koszt to jakieś 200 zł. Czy jest jakaś szansa, żeby bez zbędnego wydawania pieniędzy sprawdzić czy to elektrozawór? Czy on nie jest jakoś podatny na zmiany temperatury otoczenia, bo zauważyłem, że kiedy jest ciepło na zewnątrz częściej odcina mi turbinę. Jestem w kropce, bo chciałbym jak najszybciej załatwić ten problem, ale każdy mechanik chce, żeby zostawiać samochód na kilka dni diagnozy, a sami wiecie jacy oni są uczciwi. Będzie to czujnik a powie, że trzeba wymienić turbinę. Druga sprawa, czy ten elektrozawór musi być jakoś specjalnie programowany? Czy bez problemu samemu można dokupić i go wymienić?
Kamil.
- rube.dt
- Użytkownik
- Miasto:
@szafran83
Miałem ten sam dylemat. Wcześniej miałem błąd przed lub po wypalaniu DPF. Od jakiegoś czasu nabrało to bardziej losowego charakteru więc wybór padł na czujnik. Czujnik kupiłem Boscha taki jak był. Ale czy wyeliminowałem usterkę jeszcze nie wiem... Jutro jadę do Krakowa zrobię ok 500km więc się okaże....
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Miałem ten sam dylemat. Wcześniej miałem błąd przed lub po wypalaniu DPF. Od jakiegoś czasu nabrało to bardziej losowego charakteru więc wybór padł na czujnik. Czujnik kupiłem Boscha taki jak był. Ale czy wyeliminowałem usterkę jeszcze nie wiem... Jutro jadę do Krakowa zrobię ok 500km więc się okaże....
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
-
szafran93
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Miasto:
@rube.dt Daj znać proszę jaki efekt
. Sprawdziłem przed chwilą ruch gruszki, tego cięgna sterującego turbiną, wygląda na to, że ruch jest pełny i bez oporów. Wyczyściłem map sensor. Zostaje zawór, kolega mówi, że w silniku benzynowym u niego ten zawór pracując wydawał charakterystyczne "cykanie" nie wiem ile w tym prawdy, ale mój nie cyka
. Szczerze, to widząc co może się okazać do naprawy- to modlę się, aby to był czujnik ;p
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ja swój elektrozawór nakryłem na gorącym uczynku. Miałem problem z przeładowaniem. Podejrzana była turbina, że się zacina i trzeba czyścić. Podejżane był klapy w dolocie po naczytaniu się na forum o perypetiach z nimi związanych. trochę dpf. Ale pewnego dnia, gdy podniosłem maskę zauważyłem, że dźwigienka przy turbo do końca nie opadła. Werdykt był oczywisty. A przeładowanie miałem rzadko 500 km potrafiło auto przejechać nawet autostradą i nic. Jak pamiętam to błąd wywalało najczęściej przy ujęciu gazu podczas zmiany biegów.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Teraz będzie to ciężej sprawdzić, ale po krótkiej jeździe jeśli dotkniesz zawór ręką i będzie on gorący tak że nie będzie go można utrzymać ręką to jest szansa, że jest walnięty. Kolejnym objawem może być to, że daje charakterystyczny dźwięk jakby buczenia przy przyspieszaniu na niskich prędkościach obrotowych.
Ja u siebie w BiTurbo miałem komunikat o niskim doładowaniu i buczenie - jeden z zaworów był dobrze ciepły (ten działający), a drugi od dużej turbiny mocno gorący (wydaje się, że ten niedziałający). Efekt był tego taki, że przy ostrym przyspieszaniu pod górę nagle samochód się zadławiał, wyskakiwał komunikat 'call service' i samochód nie jechał. Po chwili wszystko wracało do normy - ale już tak nie pałowałem auta, żeby zobaczyć czy mi się ponownie pojawi.
Co do cięgien zmiennej geometrii to popatrz czy ruch jest pełny - czy się gruszka nie zacina w połowie powracając z maksymalnego otwarcia.
Ja u siebie w BiTurbo miałem komunikat o niskim doładowaniu i buczenie - jeden z zaworów był dobrze ciepły (ten działający), a drugi od dużej turbiny mocno gorący (wydaje się, że ten niedziałający). Efekt był tego taki, że przy ostrym przyspieszaniu pod górę nagle samochód się zadławiał, wyskakiwał komunikat 'call service' i samochód nie jechał. Po chwili wszystko wracało do normy - ale już tak nie pałowałem auta, żeby zobaczyć czy mi się ponownie pojawi.
Co do cięgien zmiennej geometrii to popatrz czy ruch jest pełny - czy się gruszka nie zacina w połowie powracając z maksymalnego otwarcia.