--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: Gregs » 17 lip 2017, o 19:34

A teraz pesymistycznie. Jak komunikat nie zniknie to co? Dalej nie będziesz wiedział, czy to podstawa filtra, czy pompa. Tylko pracy szkoda.
Ale bądźmy optymistami. Życzę Ci żeby wymiana była skuteczna.

angel_dark666
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Irlandia
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: angel_dark666 » 17 lip 2017, o 19:53

Nic nie trzeba nowego, to jest porostu zabezpieczenie żeby wąż nie zeskoczył:-) płyn na dolewke, nowy filtr i olej. Ja to robiłem na podnośniki bez kanału.

Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka

Damianq

Post autor: Damianq » 17 lip 2017, o 20:43

Gregs pisze:A teraz pesymistycznie. Jak komunikat nie zniknie to co? Dalej nie będziesz wiedział, czy to podstawa filtra, czy pompa. Tylko pracy szkoda.
Ale bądźmy optymistami. Życzę Ci żeby wymiana była skuteczna.
Pompa daje właściwe ciśnienie o czym świadczą pomiary. Czy to podstawa to też zerwyfikijemy jak ja wymienię. U kada77 pomogło więc jest szansa że i u mnie będzie ok. Jak widać na filmiku na zimnym jest pewne opóźnienie co może świadczyć o spływaniu oleju. Na ciepłym jest wzorowo. Co jeśli nie pomoże? Nie wiem... To ostatnia sprawa jaka mogę wymienić że znanych mi przyczyn.

@angel a jak ściągnę podstawę to tam pod spodem nie ma rządnych uszczelek? Z tego co widzę na zdjęciach to jest tam wejście/wyjście dla oleju.

angel_dark666
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Irlandia
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: angel_dark666 » 17 lip 2017, o 22:25

Życze żeby pomogło:)
Oringi masz na podstawie filtra, powinny być.

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 17 lip 2017, o 22:39

@Damianq
Po mierzeniu ciśnienia na ciepłym, zostaw ten czujnik zamontowany w samochodzie na noc i zobaczysz czy też ciśnienie wstanie z opóźnieniem. Te 1,5 metra węża może trochę wprowadzać w błąd. Tak naprawdę, pasowałoby mierzyć z czujnikiem wkręconym w podstawę lub wpiętym na jakiejś krótkiej przjściówce, aby ocenić czy rzeczywiście trzeba czekać te kilka sekund na pojawienie się ciśnienia w układzie.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 18 lip 2017, o 05:45

Jeżeli do zegara idzie rurka w co wątpię to i tak nie ma on kontaktu z olejem tylko ze sprężonym powietrzem bo przecież gdzieś to powietrze musi być. Inna sprawa że nawet gdyby jakimś cudem do samego zegara szedł olej to potem by nie spływał ze względu na podciśnienie nad nim. Czujnik jest w podstawie filtra a zegar to voltomierz - urządzenie elektryczne więc odległość od czujnika nie ma znaczenia.
Zwłoka w ciśnieniu na zimnym jest prawdopodobnie tak jak pisze @Damianq spływaniem oleju z pompy do miski .

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 18 lip 2017, o 06:17

Zobacz filmiki. Jest wąż 1,5 metra. Najlepiej byłoby go odpowietrzyć i zmierzyć ciśnienie po nocy. Wtedy zobaczy czy olej rzeczywiście spływa czy nie.

adamm83pl
Forumowicz
Auto: Insignia ST/MY2011
Miasto:

Post autor: adamm83pl » 18 lip 2017, o 06:47

U mnie ciśnienie po dłuższym postoju ciśnienie pojawia się po 3 sekundach od momentu przekręcenia kluczyka. Po każdym następnym odpaleniu ciśnienie jest od razu. Olej po dłuższym postoju spływa do miski.
Można to zaobserwować przez sprawdzenie stanu oleju przed odpaleniem i potem kilka chwil po zgaszeniu silnika. Po nocy mam na miarce maksimum a po zgaszeniu po około 5minutach w połowie miarki.

Silnik po remoncie(regenerowany cały słupek, wał nominalny, tłoki i pompa oleju) od remontu przejechane 10tys.

Bodex

Post autor: Bodex » 18 lip 2017, o 06:50

Damian , w wężu jest 1,5 metra słupa powietrza , jest to układ zamknięty hydrauliczny , podobny do instalacji grzewczych , chodzi tu o membranę zbiornika wyrównawczego tzw balona to powietrze robi jak ten balon.

Przed pomiarem ciśnienie jest zerowe , pompa pracuje , ten słup jest sprężyny do 2, czy 5 bar , wskaźnik pokazuje i jest niby ok , jednak , gdy wyłączysz pompę , to to ten słup wyciśnie olej , do układu smarowania. Olej przeleje się górą przez panewki , lub wałek rozrządu , gdzie mu lżej będzie .
.
Żeby nie było opóźnienia wskazania , ja bym do tego szlaucha, węża do zegara nalał do pełna oleju , by wyeliminować czas sprężania powierza , a i samo powietrze zafałszuje wynik bo jest ściśle , a ciecz jest nie ściśliwa.
Z mojego punktu widzenia pomiar był wadliwy bo układ hydrauliczny był zapowietrzony i wynik jest nie dokładny .

Jeśli wyeliminujesz ten słup powietrza w wężu i nadal będzie przy starcie komunikat oraz niskie ciśnienie przez kilka sekund to jest sie czym martwić

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Bodex

Post autor: Bodex » 18 lip 2017, o 07:11

adamm83pl pisze:U mnie ciśnienie po dłuższym postoju ciśnienie pojawia się po 3 sekundach od momentu przekręcenia kluczyka. Po każdym następnym odpaleniu ciśnienie jest od razu. Olej po dłuższym postoju spływa do miski.
Można to zaobserwować przez sprawdzenie stanu oleju przed odpaleniem i potem kilka chwil po zgaszeniu silnika. Po nocy mam na miarce maksimum a po zgaszeniu po około 5minutach w połowie miarki.

Silnik po remoncie(regenerowany cały słupek, wał nominalny, tłoki i pompa oleju) od remontu przejechane 10tys.
Tak to zjawisko normalne w każdym sikniku olej scieka rozbryzgany po ściankach wnętrza silnika .
Jednak co innego gdy ściska z ukļadu smarowania .

Odnośnie poziomu oleju to spotkałem sie z mechanikiem który głosił taką teorię , że najlepiej ustalić poziom oleju tak w 5 minut po wyłączeniu jednostki gdy ze ścian jeszcze nie ścieknie bo to jest faktyczny poziom oleju pracy jednostki , a nie jak niektórzy mierzą rano , a odpali i ma pół stanu lub mniej .
Poziom oleju powinien być na Max podczas pracy silnika .
Często gdy mierzę rano na postoju jest 1-2 mm ponad , a gdy odpalę i zgaszę jest 2 mm poniżej .
I tak ma być.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Miasto: Mochowo
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 18 lip 2017, o 07:22

Skoro tak ma być jak piszesz z tym poziomem, to dlaczego na miarkach jest oznaczenie min i max?

Powinno być jedno oznaczenie "poziom OK" bez żadnej tolerancji.

I dlaczego poprawne są liczby 1-2 mm a nie np. 3-4mm?
Weź to racjonalnie wytłumacz, bo bez merytorycznych argumentów, to bzdura, wprowadzasz ludzi w błąd.

Damianq

Post autor: Damianq » 18 lip 2017, o 07:49

Panowie mój manometr to urządzenie hydrauliczne. Nie zauważyłem żeby tam było coś elektrycznego. Kolejna sprawa przed zegarkiem jest ten zaworek odpowietrzający i jak go nacisnąłem to wywaliło olej. Teraz pytanie czy ten olej faktycznie dochodzi do zegara czy poprostu wypuściłem powietrze z węża i dlatego wtłoczyło olej. Sytuacja już miała miejsce na sam koniec po pomiarze. W przyszłą sobotę wymiennie podstawę i zmierzę ciśnienie jeszcze raz w tedy będziemy mieli jakieś porównanie.

@Bodex komunikatu nie podczas pomiaru nie ma bo nie ma czujnika :) zastąpiony jest komunikatem "awaria pojazdu" Po wkręceniu czujnika "awaria pojazdu" znika i wszystko jest w normie.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Miasto: Mochowo
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 18 lip 2017, o 08:05

Jeśli jest to urządzenie hydrauliczne, to musi być zalana olejem rurka impulsowa do samego manometru.
Po to jest zaworek odpowietrzający. Jakakolwiek obecność powietrza w rurce będzie powodować przekłamanie pomiaru.
Są także urządzenia hydrauliczno-elektryczne, że czujnik ciśnienia wraz z przetwornikiem jest montowany w miejscu pomiaru, a wskazanie w kabinie dostaje informacje już po kablu.
Jeśli u Ciebie jest rurka to olej powinien ją całą wypełnić i tak, olej dochodzi do wskaźnika.

Damianq

Post autor: Damianq » 18 lip 2017, o 08:16

To by mogło tłumaczyć opóźnienie.

Tester mam taki:
http://allegro.pl/tester-manometr-pomia ... 48483.html

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 18 lip 2017, o 10:20

Teoria o powietrzu w wężyku niby się zgadza. Tylko zauważcie, że na ciepłym silniku wskazówka idzie od razu. A nie sądzę aby ktoś w międzyczasie odpowietrzał wężyk. Chyba, że się mylę i testujący mnie poprawi.
Tak się zastanawiam czy nie lepiej po długim postoju zamiast demontować podstawę odkręcić po prostu pokrywkę filtra oleju i sprawdzić czy jest tam olej. Czy tam użyć tej rurki spustowej bo jak zakładam spuszcza ona olej z pojemnika w którym znajduje się filtr. Jeśli zleci nam olej to nie ma sensu czepiać się zaworka bo ten jak widać ciśnienie trzyma.
Dla mnie reakcje na obu filmikach na ciepłym i zimnym są jak najbardziej prawidłowe. Żaden silnik na zimnym po dłuższym postoju nie osiągnie natychmiast ciśnienia maksymalnego. Nawet jeśli odpowietrzymy wężyk manometru.

adamm83pl
Forumowicz
Miasto:

Post autor: adamm83pl » 18 lip 2017, o 10:53

To ja pokaże jeszcze swój filmik:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=L5u9ZOvVILU[/youtube]

Damianq

Post autor: Damianq » 18 lip 2017, o 10:59

Tak jak napisałem wcześniej ten przycisk odpowietrzający wcisnąłem po pomiarze i wyleciał tamtędy gorący olej, po czym jeszcze raz zgasiłem silnik i odpaliłem ponownie. Efekt był taki sam jak przed odpowietrzeniem czyli wskazówka od razu na 1,7-1,8 bar wskoczyła.

@adam u Ciebie też jest opóźnienie z tego co widać, ale trochę mniejsze niż u mnie.

adamm83pl
Forumowicz
Miasto:

Post autor: adamm83pl » 18 lip 2017, o 11:33

U mnie są dokładnie 3 sekundy o momentu kiedy przekręcam kluczyk do pojawienia się ciśnienia. Komunikat nie pojawia mi się. Na Twoim miejscu sprawdził bym sam smok, może on jest nieszczelny. Kolega Zbyszek miał taki przypadek. U niego w miejscu zgrzewu smok miał pęknięcie.

Damianq

Post autor: Damianq » 18 lip 2017, o 12:20

3s? ;D Ja tam widzę z max 1,5 s u Mnie są 2s max. Heh nie dołujcie już pomysłami :( Najpierw podstawę sprawdzę.

Bodex

Post autor: Bodex » 18 lip 2017, o 13:59

KaMYk pisze:Skoro tak ma być jak piszesz z tym poziomem, to dlaczego na miarkach jest oznaczenie min i max?

Powinno być jedno oznaczenie "poziom OK" bez żadnej tolerancji.

I dlaczego poprawne są liczby 1-2 mm a nie np. 3-4mm?
Weź to racjonalnie wytłumacz, bo bez merytorycznych argumentów, to bzdura, wprowadzasz ludzi w błąd.
Kiedyś w moich autach utrzymywałem poziom na 3/4 miarki , potem spotkałem tego mechanika co wytłumaczył mi , że rozbryzgany olej nie wlicza sie do poziomu oleju podczas pracy silnika .

Drugi raz z tym się spotkałem na serwisie Opla , ASO Krasne w tym co jeżdże obecnie , bo zawsze zalewają mi olej najpierw 3,5-4 L zależy jak im się "lunie" zapalą silnik sprawdzi czy zassał , czy kontrolki zgasło , odstoi 10 minut , gdy skręcają osłony , sprawdzi poziom , i znowu doleje , do max, na bagnecie ,
I teraz ciekawe , gdy rano sprawdzam to zawsze jest ten 1-2 mm powyżej .

Ten z Aso 0an Henryk mówił mi że są zalecenia by zalewać na Max w tych silnikach.

Jakby to ugryźć , to są szybkie auta miska jest poprzecznie , jadąc autostradą z dużą prędkością w długim łuku ten poziom oleju się przelewa zgodnie z siłą bezwładności , więc w zewnętrznej zakrętu jest za dużo , a po wewnętrznej dużo poniżej stanu i nie chcą by doszło, że smok zassie powietrze ,
Według mnie tak jest dobrze ,lepiej niż gdy na pół , czy minimum wskazań bagnetu .
Wiecej oleju to tez wiecej chłodzenia ,

A za dużo ti też źle bo powstaje zbyt duże ciśnienie w komorze silnika .

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”