--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSwap silnika z 2.0CDTi na 1.9CDTi
-
Rioni
- Nowicjusz
- Auto: insignia sport t.
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Re: Swap silnika z 2.0CDTi na 1.9CDTi
Hello to all, does someone solved a black smoke problem with 1.9 block?
-
d4mian4
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Pilzno
Witam, czy jest ktoś z Podkarpacia, godny polecenia aby wykonać takiego swapa?
-
kita399
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Wrocław
Siema
Czy jest ktoś na grupie kto sprzedaje przerobione smoki oleju do 1.9 ?
Czy jest ktoś na grupie kto sprzedaje przerobione smoki oleju do 1.9 ?
-
Tomek129
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Konarzyny
Witam czy mógł byś napisać dokładnie co i jak trzeba przerobić z 2.0 na 1.9 właśnie kupiłem silnik z Vectry podstawa sprężarki to wiem że DPF nie jest na wszystkie śruby też coś podobno z kanałami olejowymi smokiem ale to już nie wiem
-
Dawid1509
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Babimost
Witam jak przerobic odme w 1.9 żeby pasowała od 2.0
.
Dodano po 37 sekundach:
Witam jak przerobic odme w 1.9cdti żeby pasowała od 2.0cdti
.
.
Dodano po 37 sekundach:
Witam jak przerobic odme w 1.9cdti żeby pasowała od 2.0cdti
.
-
Adrian741
- Nowicjusz
- Miasto: Markuszów
Panowie, a miska czemu nie może zostać od 1.9 z19dth? Drugie pytanie to czy nie ma problemów z czujnikiem położenia wału? Te koła sygnałowe z których czujnik czyta są takie same? Będę wdzięczny za odpowiedzi. Macie kogoś kto dorabia te smoki? 🫡
-
Adrian741
- Nowicjusz
- Miasto: Markuszów
Co mogło być przyczyną zatarcia? Znalazł Pan przyczynę może?gregsz74 pisze: ↑12 lip 2018, o 23:53Witam, na początek wielkie dzięki dla kolegów za tak dobrze zrobiony opis całej tej metamorfozy, przez co zdecydowałem się na taką przekładkę. Oczywiście padłem ofiarą obróconych panewek głównych choć nic na to nie wskazywało bo silnik pracował normalnie i gdyby nie wyciek z uszczelnienia pompy oleju pewnie bym się nie zorientował że coś jest nie tak. Auto ma przejechane 220 tkm i rok wcześniej wymieniłem tą nieszczęsną gumkę i przy okazji sprawdziłem panewki, wszystko ok żadnych opiłków w misce, myślałem że na kilka lat będzie spokój a tu tylko 8 tkm i padło. Dziś właśnie odpaliłem auto po przeszczepie i jeszcze jestem w szoku że odpaliło, bo nie ukrywam że jestem raczej laikiem i robiłem to sam w garażu.
W moim przypadku koszty były bardzo małe, choć następnym razem pokuszę się o komplet nowych śrób do głowicy, bo dwie mi się przeciągneły, na śczęście miałem 10 zapasowych
Słupek kupiłem za 900 zł, uszczelka pod głowicę 130 zł, planowanie głowicy z uszczelnieniem dwóch zaworów 110 zł, do tego koszt silikonu i pół litra dla kolegi za pospawanie miski(taka mała przestroga że jakby ktoś zakładał miskę ze swoim smokiem i nieszczęsną gumką to nie zapomnijcie że w pompie z 1,9 jest odlew do przykręcenia smoka z pewnością zachaczy o śrubę)
może to nie do końca rozsądne ale nie kupiłem nawet podkładek pod wtryski, więc cała zabawa kosztowała mnie 1200 zł.
Zostało też trochę części może coś uda się sprzedać i jeszcze wyjdę na plus
Oczywiście nie ma co ukrywać że roboty jest sporo, zajęło mi to cały miesiąc ale i tak uważam że warto, a jeszcze jak w garażu stoi lodówka z piwem i żona nie zawraca gitary bo wie że jesteś zajęty to już można by to zaliczyć do przyjemności.
Cóż więcej mógłbym dodać w zasadzie wszystko wcześniej zostało opisane, może co do odmy to ja wkleiłem nakrętkę pod ten gwintowany otwór, założyłem trochę luźniejszy oring i wkleiłem na silikon - trzyma się mocno.
Zastanawiałem się też jaką uszczelkę pod głowicę założyć, w moim przypadku z 1.9 z jednym otworem bodajże 0.92 mm. tłoki wystawały max. 0,19 mm a z głowicy zdjęte 0,12 mm, - może komuś się przyda, bo mi akurat tego brakowało.
Jak już wcześniej wspomniałem auto odpaliłem, silnik ładnie pracuje, żadnych wycieków, jazda próbna super - nawet wydaje mi się że lepiej niż wcześniej, może przez to że wypłukałem filtr DPF (oczywiście środkiem do kominków i wężem strażackim) super sprawa, nawet się nie spodziewałem takiego efektu.
Teraz tylko mam takie pytanko do Was na co powinienem zwrócić uwagę, co mogło być przyczyną zatarcia panewek.
Pompę raczej bym wykluczył, rozkręcałem żadnych rys nie widać, gumka prawie nowa, ten szmelcowaty olej GM, czy może być coś z chłodzeniem ?wydawało mi się dziś że mimo 90* na zegarze płyn wydawał się cieplejszy, jakieś propozycje ?