--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Dziwny odgłos ciche chrobotanie na zimnym silniku

ODPOWIEDZ
Greg20
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy

Re: Niepokojący dźwiek ( zgrzytanie )

Post autor: Greg20 » 25 sty 2020, o 10:32

kris626 pisze:
18 lut 2017, o 17:03
Witam,
mam problem z moja insignia, silnik 2.0 diesel, rocznik 2010 ( modelowo 2011 ), skrzynia f40 manual, przebieg 185tyś. Mianowicie przy niskich temperaturach ( poniżej 0 stopni ) po porannym odpaleniu silnika po przejechaniu około kilometra pojawia się dziwny, niepokojący dźwięk. Coś jakby zacierające się łożysko tylko o kilka razy głośniej. Objaw ustaje po przejechaniu kolejnych kilku kilometrów i potem cały dzień jest spokój. Zauważyłem że podczas tego zgrzytania, włączając na luz podczas jazdy i przy wciśniętym pedale sprzęgła i przygazowaniu tego niepokojącego dźwięku nie słychać. Natomiast gdy puszczę sprzęgło i dodam gazu zgrzytanie znowu się pojawia. Dołączam filmik na którym ten dziwny dźwięk się pojawia od 1:05
https://www.youtube.com/watch?v=AXYvmzkRyHM

Bardzo proszę o sensowną poradę.
Pozdrawiam,
Kris626
Witam. Czy udało się komuś ustalić przyczynę/zlokalizować ten dźwięk?

Pozdrawiam

prusak_glatz
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0CDTI 140
Rok produkcji: 2014
Miasto: Kłodzko
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Dziwny odgłos ciche chrobotanie na zimnym silniku

Post autor: prusak_glatz » 19 wrz 2021, o 19:57

Witam, ja mam problem z chropotaniem, jak puszcze samochód na biegu 1 żeby sam jechał, wtedy mam chrobotanie, odgłos przerywania pracy silnika ,jakby miał się zadusić, może to naprężenie uszkodzonej rolki tzn łożyska w niej od paska klinowego wydaje takie dźwięki . jak stoi na luzie zimny silnik to nie słychać nic. Pasek i napinasz wymieniłem w tamtym roku, może to rolka od alternatora?

Diabson
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0 CDTI
Miasto: Świebodzice

Re: Insignia facelift ecoFLEX 2

Post autor: Diabson » 19 gru 2022, o 12:35

Blant32 pisze:
14 sty 2017, o 19:10
Dzień dobry.
Mam taki kłopot przy zimnym silniku pojawia sie dziwny dzwięk po około 20 sek. Zanika dołączam film .

Czy ktoś może wie ?
Dzięki.
Witam, to samo od 2 dni występuje w moim aucie (Insignia 2.0 CDTI ecoflex z 2014 roku). czy któryś z kolegów namierzył i rozwiązał problem?

gingop
Użytkownik
Auto: Insignia A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto:
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: gingop » 21 gru 2022, o 07:23

Chrobotanie na zimnym silniku które może zmaleć lub ustać na ciepłym silniku najpewniej jest spowodowane zabrudzeniem którejś rolki.
Często ludzie skarżą się na szuranie chwilę po wymianie rozrządu.
Mógł ktoś to zrobić mało starannie a nawet może dojść do uszkodzenia (zarysowania)rolki tej z tworzyw sztucznych.
w wyniku dostania się brudu.
Ważne też jest dokładnie (na znaki) napięcie napinacza w przypadku rozrządu.

leemarvin
Nowicjusz
Auto: Siggy
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto:

Post autor: leemarvin » 31 gru 2022, o 22:00

Niestety w silnikach 2.0 cdti montowane były również łożyska kulkowe w nasadzie wałków rozrządu zamuast panewek i potrafiły również wydawać dziwne odgłosy a finalnie auto kulało na obrotach strasznie.
U siebie niestety mam taką pokrywę i wymieniałem już dwukrotnie łożyska w nasadzie.
Pierwzy raz z błędem montażowym, dlatego wytrzymały 20tyś km. Na drugim komplecie jest już 40tyś km zrobione i jest ok, ale inaczej wszystko było składane.

Diabson
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0 CDTI
Miasto: Świebodzice

Post autor: Diabson » 1 sty 2023, o 15:52

Dziękuję za odpowiedzi. Dźwięk ewidentnie jakby dochodził z alternatora. Trochę dziwne, bo poprzedniej zimy było to samo i wymieniałem sprzęgło alternatora, wtedy wszystko ucichło. Co ciekawe, od kilku dni odpalam auto z wyłączonymi nawiewami (wcześniej odpalane było że startująca klimą itd) i ten dźwięk już nie występuje. Czyżby zbyt duże obciążenie startowe dla alternatora i innych podzespołów...?

espek
Nowicjusz
Auto: Insignia ST
Rok produkcji: 2011
Miasto: Oleśnica

Post autor: espek » 16 sty 2023, o 09:41

Cześć

Mam to samo - - spodziewać się wymiany sprzęgła jednokierunkowego w alternatorze czy rolki w napinaczu rozrządu czy raczej czegoś z dwumasą?

Z góry dzięki za podpowiedź.

Damian6710
Nowicjusz
Auto: Opel
Rok produkcji: 2010
Miasto: Wąchock

Re: Niepokojący dźwiek ( zgrzytanie )

Post autor: Damian6710 » 17 paź 2024, o 05:16

Greg20 pisze:
25 sty 2020, o 10:32
kris626 pisze:
18 lut 2017, o 17:03
Witam,
mam problem z moja insignia, silnik 2.0 diesel, rocznik 2010 ( modelowo 2011 ), skrzynia f40 manual, przebieg 185tyś. Mianowicie przy niskich temperaturach ( poniżej 0 stopni ) po porannym odpaleniu silnika po przejechaniu około kilometra pojawia się dziwny, niepokojący dźwięk. Coś jakby zacierające się łożysko tylko o kilka razy głośniej. Objaw ustaje po przejechaniu kolejnych kilku kilometrów i potem cały dzień jest spokój. Zauważyłem że podczas tego zgrzytania, włączając na luz podczas jazdy i przy wciśniętym pedale sprzęgła i przygazowaniu tego niepokojącego dźwięku nie słychać. Natomiast gdy puszczę sprzęgło i dodam gazu zgrzytanie znowu się pojawia. Dołączam filmik na którym ten dziwny dźwięk się pojawia od 1:05
https://www.youtube.com/watch?v=AXYvmzkRyHM

Bardzo proszę o sensowną poradę.
Pozdrawiam,
Kris626
Witam. Czy udało się komuś ustalić przyczynę/zlokalizować ten dźwięk?

Pozdrawiam

WITAM
Trochę czasu minęło i muszę zapytać czy udało się zlokalizować Wam przyczynę tego dźwięku ????

Jodzin
Nowicjusz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2011
Miasto: Głuszyca
Postawił piwo: 2 razy

Post autor: Jodzin » 2 lut 2026, o 08:06

Podłączam się z pytaniem do kolegi wyżej. Mam dokładnie to samo ten sam dźwięk co na nagraniu wszystkie te same objawy. Czy doszliście Panowie co to było bo czytając cały wątek to zanim to zrobię to zdążę wymienić rozrząd, wszystkie rolki, pompę od wspomagania a nawet dwumase.
Edit: A więc. Miałem dokładnie te same objawy co Kris, ten sam dźwięk. Po minucie jazdy zaczynało chrobotać i przestawało po około 5 minutach. Tylko na zimnym silniku w czasie dużych mrozów. Mechanik wymienił mi cały napinacz plus rolkę ponieważ twierdzi że wymiana samej rolki to zabieg na krótką metę, po roku może dwóch problem mógłby powrócić. Koszt kompletu 234 zł plus robocizna. Dzisiaj odebrałem auto po całej nocy stania na mrozie odpaliłem przyjechałem do domu i kompletna cisza. Mam nadzieję że się komuś ta informacja przyda. Pozdrawiam

Konrado666
Nowicjusz
Auto: Opel insignia
Rok produkcji: 2010
Miasto: Dąbrowa górnicza

Post autor: Konrado666 » 5 lut 2026, o 14:29

Ja również mam problem z silnikiem bynajmniej tak mi się wydaje,nie dawno zakupiłem auto,silnik ma moc pracuje równo tylko że wydaje mi się że dostać głośno,na pewno mam do wymiany rozrząd bo już pasek jest luźny i było widać opiłki gumy oraz słychać chrobotanie pompy vacum,dołączam linka z pracą silnika i prosił bym o opinie https://youtube.com/shorts/qRT00RHoAmk? ... DCj13eGe1C

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”