--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
manfredoo
Forumowicz
Auto: insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: manfredoo » 28 lut 2018, o 15:34

Adrian9393 pisze:U mnie przy -19 stopniach nie było komunikatu a uszczelka a i tak wymieniona :)
Tak się zastanawiam - wszyscy piszą o tej nieszczęsnej uszczelce. I dobrze. U mnie na zegarze 260 000, kupione auto przy 170 000. Nie wydaje mi się, żeby poprzedni właściciel zmienił. Ja też nie, i przy obecnych mrozach wszystko ok. Mam szczęście, czy pozostali " robią coś nie tak ". Isia z Danii. Fakt że robię głównie trasy, i wypalanie dpf zawsze w drodze, nigdy mi się nie zdażyło w mieście. Ale nie wiem co było wcześniej. Jednak chyba przy wymianie rozrządu, wymienię z ciekawości ta uszczelkę.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 28 lut 2018, o 16:22

tetar pisze:W 2014r. płaciłem ok 700zł za wymianę uszczelki. Auto garażowane, wczoraj przez sekundę miałem komunikat o niskim ciśnieniu oleju. Dzisiaj już miałem dłuższy...tekst alertu przeczytałem od początku do końca...jestem w serwisie umówiony na poniedziałek. Mam Alfę 147 JTDm, która parkuje pod chmurką i przy -16st. odpala bez problemu nic złego się nie dzieje, szybko się nagrzewa! W Alfie ten motor to zupełnie inna bajka...lepsza!
Może trzeba pomyśleć o przerzucanie silnika z alfy?

tetar
Użytkownik
Auto: Ins ST Sport
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: tetar » 28 lut 2018, o 18:45

@kecraminsignia, jest to jakiś pomysł, ale co z Alfą...mam ją popsuć silnikiem opla ;-) Co do tego ciśnienia oleju może ulegamy zbiorowej paranoi! Jednak ewentualna perspektywa wymiany całego silnika za ok. 6 klocków też jest przygnębiająca!

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Miasto: LDZ
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 28 lut 2018, o 19:06

Podmień silnik i sprzedaj alfę z silnikiem opla
Pozniej bedzie nowy temat na forum alfy: zawierające się panewki

Bodex

Post autor: Bodex » 28 lut 2018, o 23:22

kecraminsignia pisze:
tetar pisze:W 2014r. płaciłem ok 700zł za wymianę uszczelki. Auto garażowane, wczoraj przez sekundę miałem komunikat o niskim ciśnieniu oleju. Dzisiaj już miałem dłuższy...tekst alertu przeczytałem od początku do końca...jestem w serwisie umówiony na poniedziałek. Mam Alfę 147 JTDm, która parkuje pod chmurką i przy -16st. odpala bez problemu nic złego się nie dzieje, szybko się nagrzewa! W Alfie ten motor to zupełnie inna bajka...lepsza!
Może trzeba pomyśleć o przerzucanie silnika z alfy?
Najleiej 2,4 jtd , szkoda ze isia takich nie miała

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Igorwlkp
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Igorwlkp » 1 mar 2018, o 00:58

kecraminsignia pisze:Pozniej bedzie nowy temat na forum alfy: zawierające się panewki
Tam już taki jest ale z silnikiem 2,0 tsi 155km montowany był w 156 i 166 wiem dokładnie bo przerobilem to dokładnie 2x kapitalka i 1x wymiana motoru który już miał przetare panewki więc ten oddać i kupić następny.
+ z tego wszystkiego było to że Alfinka nauczyła mnie w ciagu roku dbać o auto :D :D :D
ps. Isia na dworze w szczerym polu teraz jest -16 ciekawe czy się pojawi

Lepek
Nowicjusz
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Lepek » 1 mar 2018, o 01:23

Nie znam się, ale wypowiem się.
Przewałkowałem ten temat od początku do końca i moim skromnym zdaniem pojawiający się komunikat nie jest winą uszczelki. Dobrze wiemy ile powiew świeżości i nowoczesności Opla, czyli nasza Insignia ma w sobie elektroniki. W tak mroźne dni każdy laik będzie wiedział, że olej gęstnieje, czas jego rozejścia się wydłuża i system wyłapuje to jako niskie ciśnienie oleju wyświetlające się dosłownie na chwilę. Dlaczego większości osób problem wyjawia się zimą, czyżby już twarda uszczelka niczym plastik zimą była jeszcze twardsza? Nie sądzę. Ktoś napisał o uszczelce, zostało to powielone i serwisy zbijają kase. Dobrym przykładem w tej sytuacji są osoby, które postanowiły wymienić tę uszczelkę i z problemem borykają się nadal. Teraz ktoś sobie zada pytanie „a dlaczego błąd się wyświetla czasami, a nie zawsze?”, ano dlatego że auto odpala raz lepiej, raz gorzej, temperatura jest raz wyższa, raz niższa, a do tego każdy z nas ma różne oleje i w różnym stopniu zużyte. Przyczyn jest wiele. Teraz znów ktoś zada pytanie „a dlaczego mi błąd wyświetla się zawsze?”, być może faktycznie wtedy coś jest z uszczelką smoka, układem smarowania i powinno się przyjżeć temu dokładnie. Jeżeli komuś zatarł się silnik to może nie przez uszczelkę, a nadmiar oleju, lub jego brak, a może przez ON w oleju? Nasz cudowny bagnet jest bardzo nieczytelny i każdy posiadacz to wie. Był przypadek wymiany uszczelki i zatarcia się silnika, więc to też daje do myślenia. Nie jesteśmy w stanie sprawdzić jak osoba użytkowała auto. Mi również przy ostatnich mrozach pierwszy raz wywalił komunikat, ale przy takiej temperaturze wystarczy posłuchać jak wszystko pracuje i raczej nie będziemy się dziwić. Nim ktoś zacznie mi coś zarzucać, to od razu odpowiadam, że jest to moja analiza tego całego tematu i kilku sąsiednich.

Awatar użytkownika
cinek08
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2014
Miasto:

Post autor: cinek08 » 1 mar 2018, o 06:06

Jest ktoś komu w tych mrozach wyskoczył komunikat i zdążył już wymienić uszczelkę? Ciekawi mnie w jakiej faktycznie byłą kondycji i co powiedział mechanik, który ją wymieniał

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 1 mar 2018, o 07:21

Lepek pisze:Nie znam się, ale wypowiem się.
Przewałkowałem ten temat od początku do końca i moim skromnym zdaniem pojawiający się komunikat nie jest winą uszczelki. Dobrze wiemy ile powiew świeżości i nowoczesności Opla, czyli nasza Insignia ma w sobie elektroniki. W tak mroźne dni każdy laik będzie wiedział, że olej gęstnieje, czas jego rozejścia się wydłuża i system wyłapuje to jako niskie ciśnienie oleju wyświetlające się dosłownie na chwilę. Dlaczego większości osób problem wyjawia się zimą, czyżby już twarda uszczelka niczym plastik zimą była jeszcze twardsza? Nie sądzę. Ktoś napisał o uszczelce, zostało to powielone i serwisy zbijają kase. Dobrym przykładem w tej sytuacji są osoby, które postanowiły wymienić tę uszczelkę i z problemem borykają się nadal. Teraz ktoś sobie zada pytanie „a dlaczego błąd się wyświetla czasami, a nie zawsze?”, ano dlatego że auto odpala raz lepiej, raz gorzej, temperatura jest raz wyższa, raz niższa, a do tego każdy z nas ma różne oleje i w różnym stopniu zużyte. Przyczyn jest wiele. Teraz znów ktoś zada pytanie „a dlaczego mi błąd wyświetla się zawsze?”, być może faktycznie wtedy coś jest z uszczelką smoka, układem smarowania i powinno się przyjżeć temu dokładnie. Jeżeli komuś zatarł się silnik to może nie przez uszczelkę, a nadmiar oleju, lub jego brak, a może przez ON w oleju? Nasz cudowny bagnet jest bardzo nieczytelny i każdy posiadacz to wie. Był przypadek wymiany uszczelki i zatarcia się silnika, więc to też daje do myślenia. Nie jesteśmy w stanie sprawdzić jak osoba użytkowała auto. Mi również przy ostatnich mrozach pierwszy raz wywalił komunikat, ale przy takiej temperaturze wystarczy posłuchać jak wszystko pracuje i raczej nie będziemy się dziwić. Nim ktoś zacznie mi coś zarzucać, to od razu odpowiadam, że jest to moja analiza tego całego tematu i kilku sąsiednich.
Bagnet jest normalnie czytelny i nie ma problemu z jego odczytaniem przynajmniej ja nie mam i u mnie komunikat wyświetlał się przy każdym odpalaniu w zimnie po wymianie brak komunikatu więc wina leżała ewidentnie w uszczelce , uszczelka twarda a nowa elastyczna była, twoja teoria nie do końca trafiona , z tym że komuś raz na dużym mrozie wyskoczyła to można się zgodzić bym nie panikował.

Awatar użytkownika
SARCOidosis
Forumowicz
Auto: Insignia 2.0 CDTI
Miasto: Wrocław

Post autor: SARCOidosis » 1 mar 2018, o 11:33

Pomimo tego, że 30 min temu oddałem Insysie do ASO na wymiane uszczelki to częściowo zgodze się z Lepkiem odnośnie: nieczytelności bagnetu, nie kategoryzowaniem kazdego komunikatu pod wymiane uszczelki. Ale zgodzić nie można się z „moim skromnym zdaniem pojawiający się komunikat nie jest winą uszczelki”
Najczęściej jest, ale możliwe, że nie zawsze i tyle. Ja dopiero kupiłem auto i to jeszcze wspomogłem się kredytem więc nie zamierzam ignorować choćby jedno komunikatu i wiedząc, że uszczelka jest wadliwa oraz, że nigdy nie była wymieniana, to wypadałoby nawet profilaktycznie wymienić prawda?  Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cinek08
Użytkownik
Miasto:

Post autor: cinek08 » 1 mar 2018, o 11:53

Ile ASO sobie życzy za wymianę ? W postach wyżej rozpiętość od 700 do 2300zł ;) Jaki przebieg i wiek auta?

Awatar użytkownika
SARCOidosis
Forumowicz

Post autor: SARCOidosis » 1 mar 2018, o 12:22

Cinek pisałem o wycenie 2 strony do tyłu. We Wrocławiu 700zł w Hornecie. Mam otwory bo podobno wszystkie Insiginie 2009 I 2010 (z moim silnikiem 2.0 CDTI) maja otwory (tak mi powiedzial Pan w ASO). Przy okazji mają oglądnąć czy w wylanym oleju nie znajdują sie opiłki ani żadne inne niepokojące rzeczy. Poza tym że obecny olej ma 3 tygodnie, bo wymieniałem u nich 3 tygodnie temu i tak zdecydowałem sie na wymiane na nowy z nowym filtrem tak na wszelki wypadek (doradzilo mi tak 2 mechaników z rodzinnego miasta). Dopłace tylko 120zl za nowy olej z filtrem już  Chciałem nawet nowy czujnik oleju bo podobno ok 100zl ale Pan z ASO powiedział, że nie ma potrzeby, więc spoko. Dziś jeszcze telefon czy wszystko poszło okej i czy nie ma opiłków itd. A jutro odbiór auta i zapłata, dam znać.

Głodny

Post autor: Głodny » 1 mar 2018, o 12:32

Jeśli ktoś twierdzi, że z miarki oleju nie może odczytać prawidłowego poziomu to lepiej niech jeździ autobusem... Nie wiem co tam może być nieczytelnego. Chyba głównym powodem zacierania się silników jest sam użytkownik samochodu.

Awatar użytkownika
SARCOidosis
Forumowicz

Post autor: SARCOidosis » 1 mar 2018, o 13:11

Dzwonili właśnie z ASO… Nie ma opiłków, ale podczas demontażu „wydechu z przodu” jedna poduszka od wydechu była urwana a druga urwała się z powodu korozji jakiejś śruby. Plus normlanie czujnik ćisnienia oleju zazwyczaj jest dobry i wszystko jest okej („mocno siedzi w misce”), ale w tym przypadku mój bardzo „luźno latał” i cośtam z nim było nie tak, więc to jest jedyna opcjonalna wymiana ale mówił, że jak go teraz nie wymienię, a będę chciał wymienić później to znowu trzeba by było całą miskę ściągać. I tak z 700zł zrobiło sie 1260zł (już po rabatach). Co myślicie o tych poduszkach? Powinienem się kłócić, że nic mnie to nie obchodzi, że Oni coś urwali? P.S. Całe podwozie auta było zabezpieczone przed korozją rok temu...

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 1 mar 2018, o 13:41

Coś ASO Cię wkręca z tym czujnikiem. Jest on widoczny patrząc od góry i normalnie można go wykręcić bez odkręcania skrzyni.

Patryk
Forumowicz
Rok produkcji: 2012
Miasto:

Post autor: Patryk » 1 mar 2018, o 13:55

czujnika nie da się wymienić bez zdejmowania miski. Przy wymianie smoka powinno się uszczelnić czujnik, oczywiście w ASO tylko wymiana, w niezależnym serwisie uszczelka za 1 zł:)

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 1 mar 2018, o 14:04

Czujnik ciśnienia wymienia się nawet bez kanału, co innego czujnik poziomu oleju- tu trzeba miskę ściągać.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 1 mar 2018, o 14:21

I może o ten czujnik chodzi.

Awatar użytkownika
SARCOidosis
Forumowicz

Post autor: SARCOidosis » 1 mar 2018, o 14:27

Możliwe, że o ten czujnik chodzi... Troche załamka.. Z 700zł na 1300 prawie i zamiast 1 dzien to prawie tydzien czekania na auto... nie wiem co o tym myśleć... Chyba nic innego nie pozostaje jak zapłacić, odebrać auto we wtorek i modlić się o chociaż miesiąc spokoju. I czy na prawde to bylo mozliwe ze te obydwie "poduszki zawieszenia" poszły? Jedna podczas odkręcania a druga wczesniej? Dzięki

Awatar użytkownika
mcrace
Użytkownik
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Kórnik / Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: mcrace » 1 mar 2018, o 14:32

Patryk pisze:czujnika nie da się wymienić bez zdejmowania miski. Przy wymianie smoka powinno się uszczelnić czujnik, oczywiście w ASO tylko wymiana, w niezależnym serwisie uszczelka za 1 zł:)
Potwierdzam. Zwykły oring za grosze do wymiany. Też robiłem wraz z uszczelką smoka, bo miałen wyciek z tego miejsca :)
Ten czujnik wkładany jest od środka miski więc trzeba ją ściągać

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”