--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAwaria pojazdu..... tryb serwisowy
- domell98
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Wieluń
Re: Awaria pojazdu..... tryb serwisowy
To jest ten który idzie do filtra powietrza czy ten przed turbiną patrząc na auto od przodu?
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Jeśli po wykasowaniu błędu auto jedzie normalnie daj se spokój z szukaniem tych rur. Jeśli nie to jest to rura idąca po lewej od strony kierowcy z dołu przed skrzynią biegów do góry, gdzie się łączy z plastikową rura biegnącą do kolektora ssącego z tyłu silnika. Jeśli rura ok może być problem z zaworem sterowania turbiną lub turbo zostało uszkodzone przez połknięte przez silnik klapki z kolektora.
- domell98
- Forumowicz
Rura ok, zaprowadziłem do mechanika, turbo i silnik w porządku, moc jest po wykasowaniu błędu do póki nie wskoczy na nowo. Trwa szukanie przyczny.....
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Niech ci sprawdzi zawór sterujący geometrią turbiny ten przy chłodnicy koło lewej lampy. Generalnie bez sczytania kodu błędu to ciuciubabka.
Turbo po przeleceniu przez nie klapek będzie działać. Tylko takiego ciśnienia już nie da. Bez zmierzenia tego ciśnienia nie zweryfikujesz czy jest w porządku.
Turbo po przeleceniu przez nie klapek będzie działać. Tylko takiego ciśnienia już nie da. Bez zmierzenia tego ciśnienia nie zweryfikujesz czy jest w porządku.
- domell98
- Forumowicz
-
nokian77
Witam
I mnie wczoraj dopadł komunikat ....Awaria pojazdu ............ po przejechaniu 600 km od wczesniejszej usterki czyli urwanej klapki kolektora , która zabiła mi turbo. Wszystko ogarnałem i wczoraj wyskoczył mi ten komunikat przy prędkości 180 km/h , leciałem po autostradzie z ta prędkością z dobre 50 km. Wyskoczył komuniakt, auto na chwilę straciło moc , prędkość spadła do 120 km , po czym po minucie auto zaczęło jechać normalnie. Na wszelki wypadek zjechał na parking, zajrzałem pod maskę - wszystko ok, odpaliłem auto, komunikat znów wyskoczył ale jechał normalnie. Dzisiaj też wyskakiwał kominikat a auto jechało normlanie. Pojechałem na kompa i zczytał takie błędy:
P0299 doładowanie silnika za niskie - nieciągłe
P053A podgrzewacz odpowietrznika skrzyni korbowej ( cokolwiek to jest
) - nieciągłe
P0403 Regulacja w układzie recylkulacji spalin - usterka w obwodzie - nieciągł
P0108 Czujnik ciśnienia MAR w kolektorze dolotowym - wysokie napięcie - nieciągłe
P068 A Za wcześne odcięcie zasilania przekaźnika zasilania zapłonu - nieciągłe.
Wymieniajac kolektor, wyszyściłem egr, rure egr rownież, map sensora również wyczyściłem. Turbo miało zrobioną pełną regenerację.
Po skasowaniu błędów , wsiadłem w auto na obowdnićę, but w podłogę , jazda 180 km na odcinku jakieś 25 km i zero błędów ani komunikatu.
Czy przyczyną tych błędów możę być zawór turbiny? Jeżeli nie on to prosze o podpowiedzi gdzie szukać byka.
I mnie wczoraj dopadł komunikat ....Awaria pojazdu ............ po przejechaniu 600 km od wczesniejszej usterki czyli urwanej klapki kolektora , która zabiła mi turbo. Wszystko ogarnałem i wczoraj wyskoczył mi ten komunikat przy prędkości 180 km/h , leciałem po autostradzie z ta prędkością z dobre 50 km. Wyskoczył komuniakt, auto na chwilę straciło moc , prędkość spadła do 120 km , po czym po minucie auto zaczęło jechać normalnie. Na wszelki wypadek zjechał na parking, zajrzałem pod maskę - wszystko ok, odpaliłem auto, komunikat znów wyskoczył ale jechał normalnie. Dzisiaj też wyskakiwał kominikat a auto jechało normlanie. Pojechałem na kompa i zczytał takie błędy:
P0299 doładowanie silnika za niskie - nieciągłe
P053A podgrzewacz odpowietrznika skrzyni korbowej ( cokolwiek to jest
P0403 Regulacja w układzie recylkulacji spalin - usterka w obwodzie - nieciągł
P0108 Czujnik ciśnienia MAR w kolektorze dolotowym - wysokie napięcie - nieciągłe
P068 A Za wcześne odcięcie zasilania przekaźnika zasilania zapłonu - nieciągłe.
Wymieniajac kolektor, wyszyściłem egr, rure egr rownież, map sensora również wyczyściłem. Turbo miało zrobioną pełną regenerację.
Po skasowaniu błędów , wsiadłem w auto na obowdnićę, but w podłogę , jazda 180 km na odcinku jakieś 25 km i zero błędów ani komunikatu.
Czy przyczyną tych błędów możę być zawór turbiny? Jeżeli nie on to prosze o podpowiedzi gdzie szukać byka.
- domell98
- Forumowicz
U mnie padł ten zawór ciśnienia po prawej(patrząc od przodu pod maske) stronie chłodnicy, wymieniony, błąd wykasowany i auto śmiga 
-
MaciekST
Witam, posiadam identyczny problem jak inni wyżej , jadąc autostradą w niemczech z prędkością 160-200 km/h i po kilkunastu km auto wszedło w tryb awaryjny komunikat "Awaria pojazdu skontaktuj się z serwisem" i zjechałem na parking zgasiłem i odpalilem i wszystko ok i po przejechaniu z 200 KM znowu dałem w palnik mu i to samo, za każdą razą to robi jak obroty przekroczę po wyżej 2500 obr/m, pojechałem pod kompa do BOSCH Car Service i odczytano mi takie błędy: zdjęcie kopi z diagnozy w załączniku. Usunieto błedy i po jakimś czasie znowu to samo dziś mi wszedl w ten tryb awaryjny przy 3000 ob/m na 4 biegu a po jakimś czasie na 3 biegu przy 2500 ob/m, zgasiłem go w trakcie jazdy odpaliłem i jechałem dalej , zawsze to sie dzieje jak przekrocze wysokie obroty powyżej 2500 ob/m , jak jade normalnie bez szaleństw to wszystko ok, Nakierujcie od czego zacząć sprawdzanie, bo ci z serwisu to najlepiej by wymienili caly silnik :/.

-
MaciekST
śladowe ilości oleju się zbierają przed turbiną w rurze co idzie od filtra powietrza do turbiny, za duzo mam nalane też oleju w silniku ponad MAX, rury od turbo są w porządku, zauważyłem świerze ilości oleju skapuje na skrzynie biegów z plastikowej rury co idzie przy wlewie oleju.k.olix pisze: edit .
Ostatnio zmieniony 25 lip 2016, o 18:18 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Przed wlotem powietrza do turbiny do tej rury dochodzi odma. Jeśli jest tam olej to może z powodu, że jest go za dużo. Chociaż jeśli jest delikatnie ponad max to nie powinno tak być. Drugim powodem może być to, że silnik ma przedmuch. Oczywiście zależy jeszcze ile tego oleju tam jest itd. Ale generalnie jak u siebie wyjmowałem turbo z powodu problemów z przeładowaniem to wlot do niego od strony filtra powietrza miałem idealnie suchy.
-
MaciekST
Spuściłem z dopre 0.5 L oleju i teraz sie miesci w 3/4 skali miarki, jak odkrecam korek wlewu w trakcie pracy silnika to mocno wydmuchuje jakby dym.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2016, o 18:19 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
-
Davidbham
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam kolegów potrzebuje pomocy . Dziś jechałem do pracy i nagle komunikat AWARIA SAMOCHODY SKONTAKTUJ SIE Z SERWISEM . nie zatrzymałem auta jechałem dalej . Wszystko chodziło normalnie. Zakochałem pod zakład podłączyłem kompa i wyskoczył błąd P2282 . Po powtórnym zapaleniuzapaleniu znowu ten komunikat az tak 3 razy . Wylądowałem błąd i narazie nic się nie dzieję. Podpowiedźcie mi co to może być. Zobaczę co będzie działo sie jutro jak bede wracał do domu.
-
angel_dark666
- Użytkownik
- Miasto: Irlandia
- Otrzymał piwo: 3 razy
NIeszczelność na dolocie powietrza, szukaj w okolicach przepustnicy.
-
psajtex
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTC
- Miasto: Głogówek / opolskie
- Kontakt:
Nieszczelność w układzie dolotowym. Najprawdopodobniej pęknięta rura turbo. Jest o tym wątek - poczytaj.
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Pękła rura, poszukaj wątku, ja kupowałem z 3 letnią gwarancją. Doraźnie 2 rodzaje taśmy i można owinąć i jeździć.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
Davidbham
- Forumowicz
- Miasto:
Ok dzieki za pomoc zaraz pojde to sprawdzic
-- 27 cze 2017, o 15:04 --
Pęknięty waż dziekuje za pomoc
-- 27 cze 2017, o 15:04 --
Pęknięty waż dziekuje za pomoc
- dragi
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Miasto: Gdańsk
Panowie właśnie przyjechałem na urlop i pokonałem ponad 1300km. Końcówka drogi jazda koło 145km/h nagle strata mocy i komunikat auto uległo awarii skontaktuj się z serwisem
Błąd skasowany manetką. Pojechałem trase do końca. Niestaty nie mam możliwości podpięcia się pod komputer tutaj. Auto jeździ tylko przy przekręceniu kluczyka jest ten komynikat o kontakcie z serwisem. Błąd kasuje manetką auto jeździ. Tak miałem niedawno gdy padła świeca i pomyślałem, że to może być to. Czy mam dobre skojarzenia ? Oczywiście wiem że nikt nie wywróży z fusów ale może mieliście podobnie ???
Błąd skasowany manetką. Pojechałem trase do końca. Niestaty nie mam możliwości podpięcia się pod komputer tutaj. Auto jeździ tylko przy przekręceniu kluczyka jest ten komynikat o kontakcie z serwisem. Błąd kasuje manetką auto jeździ. Tak miałem niedawno gdy padła świeca i pomyślałem, że to może być to. Czy mam dobre skojarzenia ? Oczywiście wiem że nikt nie wywróży z fusów ale może mieliście podobnie ???
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Świeca odpada, raczej szukaj dziury w wężu.
- dragi
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Miasto: Gdańsk
Ok zaraz idę obejrzeć rury a konkretniej to która pęka ? Ta s-ka no nie ?
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz a mianowicie dziura w wężu i komunikat, ale potem jechałem dalej i przyspieszał. Spadek mocy był chwilowy.
Z tym, że komunikat wyświetla przy każdym przekręceniu kluczyka.
Właśnie udało mi się odczytać błąd chińskim elm327 od szwagra i pokazało C0700. Gdzieś w necie czytałem, że poprawnie to jest kod P0700 i chodzi o lewy przód abs. Czy to możliwe ? Czy podczas jazdy i zaidtnieniu tego błędu może ograniczyć moc ?? Dodam że auto jeździ dobrze.
Dziury nie namierzyłem. Starałem się znaleźć bo wiem że nawet może być jakaś mikro dziurka. Nie znalazłem nic takiego.
Dziś byłem w norauto francuskim i stwierdzili, że to przepływomierz. Teraz moje pytanie czy wystarczy przeczyścić po powrocie do domu czy pilnie to muszę zrobić od ręki. Czy jednak trzeba ja wymienić na nową, bo czyszczenie nic nie daje ??
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz a mianowicie dziura w wężu i komunikat, ale potem jechałem dalej i przyspieszał. Spadek mocy był chwilowy.
Z tym, że komunikat wyświetla przy każdym przekręceniu kluczyka.
Właśnie udało mi się odczytać błąd chińskim elm327 od szwagra i pokazało C0700. Gdzieś w necie czytałem, że poprawnie to jest kod P0700 i chodzi o lewy przód abs. Czy to możliwe ? Czy podczas jazdy i zaidtnieniu tego błędu może ograniczyć moc ?? Dodam że auto jeździ dobrze.
Dziury nie namierzyłem. Starałem się znaleźć bo wiem że nawet może być jakaś mikro dziurka. Nie znalazłem nic takiego.
Dziś byłem w norauto francuskim i stwierdzili, że to przepływomierz. Teraz moje pytanie czy wystarczy przeczyścić po powrocie do domu czy pilnie to muszę zrobić od ręki. Czy jednak trzeba ja wymienić na nową, bo czyszczenie nic nie daje ??