--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Elektrozawór turbiny

ODPOWIEDZ
marcinsobi

Re: Elektrozawór turbiny

Post autor: marcinsobi » 23 maja 2014, o 06:28

tak

jarecki

Post autor: jarecki » 23 maja 2014, o 07:16

marcinsobi pisze:tak
dziekuje

Awatar użytkownika
cz@rny
Użytkownik
Auto: INSIGNIA HB
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2017
Miasto: GDAŃSK

Post autor: cz@rny » 19 cze 2014, o 20:45

Grzegorz pisze:Te buczenie objawia się takim niskim tonem podczas dodawania gazu w zakresie obrotów ca. 2000 rpm? Szczególnie podczas wyprzedzania to słychać, choć nie jest ten dźwięk jakiś denerwujący.

Właśnie, też tak mam, zwłaszcza jak cisnę na maxa jak wejdzie na wyższe obroty to przestaje
więc jeżdżę bez maksymalnego wciskania pedała gazu - jeżeli to możliwe ;)
Czyli zawór i dodatkowy zbiornik załatwi sprawę?

SAFIK
Użytkownik
Auto: Insignia GS 1.6 T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: lubelskie
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: SAFIK » 19 cze 2014, o 22:06

Mam do sprzedaży nowy elektrozawór turbiny do 2.0 cdti. Kupiony był po diagnozie, która była omyłkowa.
Jeśli ktoś chętny NA ZAWÓR to proszę o PRIV. Dla zainteresowanych zdjęcia wraz z paragonem zakupu.

Awatar użytkownika
cz@rny
Użytkownik
Auto: INSIGNIA HB
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2017
Miasto: GDAŃSK

Post autor: cz@rny » 20 cze 2014, o 07:41

Dziękuję za informacje. Poszukam na forum o tym, zobaczę co jest u mnie zamontowanie bo nie wiem czy mam i gdzie tego szukać. I ewentualnie zamontuje bo po chipie chce się przycisnąć bardziej :-)

Send from my smartphone Xperia Z2

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 20 cze 2014, o 11:17

wojtassss pisze:
cz@rny pisze:
Grzegorz pisze:Te buczenie objawia się takim niskim tonem podczas dodawania gazu w zakresie obrotów ca. 2000 rpm? Szczególnie podczas wyprzedzania to słychać, choć nie jest ten dźwięk jakiś denerwujący.

Właśnie, też tak mam, zwłaszcza jak cisnę na maxa jak wejdzie na wyższe obroty to przestaje
więc jeżdżę bez maksymalnego wciskania pedała gazu - jeżeli to możliwe ;)
Czyli zawór i dodatkowy zbiornik załatwi sprawę?
Tylko dodatkowy zasobnik. Gdyby zawór był skopany to wpadałby w awaryjny
Mi czasem wchodzi w tryb awaryjny, ale nie zawsze, czyli muszę obstawić ewentualną awarię elektrozaworu turbiny.
A taki zasobnik do Insignii znajdę w sieci i jestem sam w stanie go sobie zamontować?
Niestety komputer nie pokazuje nic w tej materii.

Awatar użytkownika
barteksub
Nowicjusz
Auto: Opel insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Rogoźno

Post autor: barteksub » 20 cze 2014, o 12:34

też mam na sprzedaż oryginał zawór jak ktoś chce bo tak samo jak kolega wyżej miałem nie trafną diagnozę. jak coś to priv.
Ogólnie jak patrze na te nowe konstrukcje silników to chyba robione są tak żeby serwisy zarabiały bo psują się bardziej niż stare auta. A ten zawór turbiny w insi jest już sławny bo chyba każda ma wymieniony .

-- 20 cze 2014, o 13:34 --
barteksub pisze:też mam na sprzedaż oryginał zawór jak ktoś chce bo tak samo jak kolega wyżej miałem nie trafną diagnozę. jak coś to priv.
Ogólnie jak patrze na te nowe konstrukcje silników to chyba robione są tak żeby serwisy zarabiały bo psują się bardziej niż stare auta. A ten zawór turbiny w insi jest już sławny bo chyba każda ma wymieniony .
Słabego masz kompa kolego :) u mnie w okolicy jest wielu takich co nie potrafią nic zlokalizować i własciwie mówię że pół auta do wymiany, a jak jade do prawdziwego fachowca , bierze tyle samo i wykrywa usterkę za 1 razem .... zamów zawór , podłącz a jak to nie to zawsze możesz towar zwrócić :)

Michal77

Post autor: Michal77 » 12 sie 2014, o 19:21

Witam Kolegów

niestety Iga jest dla mnie nowością. Wcześniej Passat + LPG i zero problemów przez 6 lat, teraz Insignia od 2 miesiecy i kłopoty ;). Mam problem z "czymś" może to ten zawór. Temat wygląda tak. Na początku buczenie tylko po wciśnięciu sprzęgła np 30km/h i luz. Przy hamowaniu silnikiem i wcisnięciu sprzęgła cisza - znaczy się coś sie haczy i hamowaie silnikiem pomaga. Osttanio jednak po załączeniu zapłonu odzywa si podobne buczenie, dudnienie. Co to może być? Gdzie tego szukać. Jest tu ktoś z Poznania lub okolic kto ma jakieś pojęcie o Insignii :P ?

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 12 sie 2014, o 20:42

Jak będziesz w okolicach Leszna to dzwoń 502 485 602

Michal77

Post autor: Michal77 » 3 paź 2014, o 09:43

Witam. Dzięki pomocy Kolegi z Leszna udało się ogarnąc temat. Między zawór a przewód prowadzący do turbiny wmontowałem filterek paliwa za 4 PLN i kawałek węzyka gumowego. Cisza, nic nie terkocze, zero zmian w jakości jazdy i pracy silnika - poza ciszą ;) Jedyny minus to, że króciec filterka jest fi 6 mm, a rurka metalowa fi 5 mm. Zaciśnięcie kilku opasek załatwia problem. Radzę uzyc dłuższego wężyka aby móc go estetycznie ułożyć i przymocować do węza idącego z Intercoolera do kolektora ssącego.

kaolad
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 CTDI
Rok produkcji: 2010
Miasto: Jastrzębie-Zdrój

Post autor: kaolad » 3 paź 2014, o 12:11

Michal77 mógłbyś wrzucić fotki jak to zrobiłeś bo bym u siebie pogrzebał ale mechanik ze mnie żaden.

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 3 paź 2014, o 12:24

Cieszę się, że mój pomysł się sprawdza, a i parę groszy w kieszeni więcej.

kaolad
Użytkownik

Post autor: kaolad » 3 paź 2014, o 14:43

Plis wrzućcie fotki.

ivoo

Post autor: ivoo » 7 paź 2014, o 13:39

Dołączę się do prośby kaolad, wrzucicie poglądowe zdjęcie?

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 7 paź 2014, o 14:06

Tyle podaje producent zaworu

-- 7 paź 2014, o 15:06 --

I jeszcze coś takiego kiedyś znalazłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ivoo

Post autor: ivoo » 7 paź 2014, o 21:32

Wielkie dzięki :)

kaolad
Użytkownik

Post autor: kaolad » 8 paź 2014, o 01:13

Dzięki bardzo.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 11 paź 2014, o 14:09

czy to naprawdę działa, wystarczy wmontować w dolny wężyk filterek paliwa taki mały jak kiedyś się stosowało na przykład w fiacikach

PIECIA1982

Post autor: PIECIA1982 » 19 lis 2014, o 21:05

Witam. od kilku dni jestem posiadaczem insigni CDTi , i mam pewien problem. Przy zakupie byłem w ASO na sprawdzeniu i poinformowali mnie, ze powinienem się szykować na wymiane elektrozaworu turbiny (koszt ok 350). Dzisiaj rano po odpaleniu silnika pojawil sie komunikat "awaria pojazdu- skontaktuj sie z serwisem ". Czy to może być to ? Nie palą sie żadne kontrolki awaryjne, kodu błedu też nie pokazuje na wyświetlaczu. Jest to mój pierwszy dizel, więc dopiero się wtajemniczam w zagadnienia. Dodatkowo jak go odpalam to słyszę pod maską od strony pasażera dzwięk jakby cos sie pompowało, po kilku minutach robi sie coraz ciszej , czy tak powinno być ?

strojak

Post autor: strojak » 19 lis 2014, o 23:11

Jak świszczy powietrze to moze być rura turbo
Objawem niedziałania zaworu turbiny jest brak turbo lub zaklucenia przy jego pracy.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”