--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Temperatura 130 stopni brak mocy dymienie

Gizd

Re: Temperatura 130 stopni brak mocy dymienie

Post autor: Gizd » 6 cze 2016, o 20:34

kmy pisze:kolega @bialy1978 zapewne myślał o pomiarze z czujników cisnienia w cylindrach które sa montowane w świecach żarowych
Kogut myślał o niedzieli a sobotę ....... :lol:
kmy już przestań sie unosić. Przecież było ze nie ma kompresji jak również, ze niema komputera, wiec czy nie lepiej sie przyznać, ze sie przeoczyło, nie doczytało dokładnie niż brnąc dalej w zaparte? Tu jest różnica w reakcji Niemca i Polaka. Niemiec by na ogol sie zastanowił, a nawet przeprosił a Wy sie od razu unosicie i brniecie dalej w zaparte a w końcu będzie z tego konflikt.
Tyle do poprawy. ;)
kmy Ty masz wiedzę, pomagasz, wszystko prima a, ze czasami gichniesz jak z innej orbity to chyba, ze za duzo przed kompem siedzisz. Prosze sie nie obrażać, bo to nie był mój cel. ;)

@Andrzej a czy tez nie miałeś kompresji?
Przyczyna braku kompresji może być tylko mechaniczne uszkodzenie silnika. Ale mogło to oczywiście powstać w skutek uszkodzenia czujnika itp. po przegrzaniu, braku smarowania.

evo

Post autor: evo » 6 cze 2016, o 20:42

Uszkodzony czujnik DPF może powodować brak kompresji ?

Gizd

Post autor: Gizd » 6 cze 2016, o 20:49

Chciałbyś co? ;)
Niestety nie. Może tylko spowodować uszkodzenie mechaniczne czyli jak już naprawisz mechanicznie to nie zapomnij sprawdzić komputerem i usunąć ewentualne usterki elektroniki, które mogły spowodować te większe problemy czyli brak kompresji.

evo

Post autor: evo » 6 cze 2016, o 20:55

Czyli mam rozumieć że uszkodzony czujnik DPF uszkodził coś mechanicznego i nie ma kompressij?

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 6 cze 2016, o 21:43

Skoro jesteś tego świadom, że jeździsz z uszkodzonym czujnikiem temperatury spalin, to wymień go w końcu, skasuj błąd i obserwuj dalej, co dzieje się z silnikiem.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 7 cze 2016, o 06:01

Było pytanie
Gizd pisze:Sprawdzasz kompresje komputerem? A to w jaki sposób?
to udzieliłem odpowiedzi, wszystko w temacie,
Gizd pisze:kmy już przestań sie unosić
to to juz doprawdy, nie wiem, o co Ci chodzi, ale nie ważne.

Wracając do tematu,
evo pisze:Uszkodzony czujnik DPF może powodować brak kompresji ?
Sam czujnik nie, ale komputer sterujący tak. Może ciężko to zrozumieć osobom, których nigdy to nie dotknęło, ale jak już pisałem, miałem taki alarm i wiem, jak silnik się zachowuje. Nie zdziwiłbym się, gdyby wówczas i na moim silniku nie było kompresji na jednym, czy dwóch cylindrach.
Jeśli coś w silniku nie działa poprawnie, w tym przypadku wiemy już, że na pewno czujnik temperatury spalin, to komputer uniemożliwia dalszą pracę silnika. ma do tego szereg elementów wykonawczych, układ paliwa, zapłonu czy także regulacji luzów na zaworach. Jeśli sterownik doprowadzi do sytuacji, gdy luz zaworowy będzie skasowany całkowicie, a nawet ujemny, to zawory będą minimalnie otwarte i po kompresji. Żeby sprawdzić kompresję, to co trzeba zrobić? Zakręcić rozrusznikiem, czyli uruchomić komputer . Pamiętamy, że w insigniach przekręcenie stacyjki daje impuls dla sterownika, a całą procedurę rozruchu przeprowadza komputer (ECU silnika) Jeśli próbujemy to zrobić w czasie, gdy sterownik wprowadził stan awaryjny uniemożliwiający jazdę, to elementy sterujące silnikiem ustawią się w trybie awaryjnym i dupa blada, że się tak wyrażę.
Także kolego @evo, insignia, to niestety nie jest już samochód sterowany mechanicznie tylko elektronicznie i jeśli jeden element zawodzi, to system zadba, abyś dalej nie pojechał dopóki nie odwiedzisz diagnosty.
Czujnik temp. spalin jest niestety elementem krytycznym. Są oczywiście drobniejsze usterki, które pozwalają na dalszą jazdę z ograniczona mocą, ale nie ten czujnik, o czym kilkanaście osób co najmniej opisywało na forum, tym lub drugim. Kolega @Alex też tego doświadczył, kolega @Andrzej, ja osobiście też.

I tak, jak @Alex napisał, wymień czujnik, skasuj błędy i dopiero wówczas działaj dalej.
W tym poście wyjaśniłeś prawdziwą usterkę:
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... 250#p71624

Oczywiście, mogę się mylić, może faktycznie masz przepalone tłoki, może jeszcze inną usterkę mechaniczną.
Może ten brak kompresji nie jest sterowany komputerem poprzez zawory (aczkolwiek takie rozwiązania są stosowane, tylko nie wiem, czy w oplu), może w inny sposób sterownik sobie z tym radzi. Fakt jest faktem, że jak ten alarm wejdzie od czujnika spalin, to silnik zachowuje się tak, jakby był totalnym złomem. Do skasowaniu alarmu i błędu.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 7 cze 2016, o 07:16

evo pisze:Plyn był nowy zalany. Zawsze trzymał 90 . Fakt od 2 dni jest uszkodzony czujnik spalin. Spalanie sięgali nawet do 13l na 100 wyciągnąłem 2 sondy były czarne całe więc wyczyściłem. I spalanie spadło do 9l. Dziś odpaliłem auto coś słyszałem że jakoś inaczej pracuje ale przejechalem kilka km ustalo i normalnie jechał max 120 jechałem i nagle wyskoczył komunikat o temperaturze ale nie klekotal. Wina termoztat nie otwierał się. Potem odpaliłem i już zaczął dymic i klekotac
Nie chciał bym być złym prorokiem ale może was pogodzę. Faktycznie mógł zawinić czujnik temperatury spalin. Skutkowało to podwyższoną dawką paliwa. Co napisano wyżej. Zakładając, że pomiar kompresji po wyciągnięciu wtryskiwaczy wykonano dobrze. To kompresja na tych dwóch cylindrach już nie wróci. To, że użyto określenia "nie ma kompresji" nie oznacza, że przyrząd pokazał 0. Po prostu sprężanie jest zbyt małe. No i teraz moje proroctwo. Podwyższona dawka paliwa mogła porobić dziurki w tłokach, czyli je wypalić. Oczywiście można pokasować błędy, wymienić/wyczyścić czujnik. Jeśli nic to nie da to głowica w górę.
Z drugiej strony przyznam szczerze, że to auto coraz bardziej mnie zaskakuje. Moja póki co jest mało problematyczna. Ale widzę niezłe jaja się z tym autem mogą dziać. No i mam nadzieję, ze jednak czujnik i moje proroctwo będzie nie trafne.
PS to jest ten czujnik z przodu w obudowie dpf a między nim a chłodnicami, widoczny zaraz po otwarciu maski?

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 7 cze 2016, o 09:51

Tak, dokładnie ten.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

evo

Post autor: evo » 7 cze 2016, o 12:38

Założyłem nowy Czujnik Przekręciłem Rozrząd kilka razy kluczem i złożyłem . Nie mogłem go odpalić bo cały czas wyskakiwał błąd z temperatura . Podpiąłem usunąłem błąd od strzała odpalił. Wszytko ok jest po za 1 gdy jade ok 70 120 km/h To czuje delikatnie szarpania jak dodaje gazu jakies porady ?

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 7 cze 2016, o 12:48

Jak znajdziesz czas i chęć, to sprawdź ponownie te kompresję, tak z czystej ciekawości.

Z tym szarpaniem, to wcześniej było OK?, Wcześniej, tzn przed awarią czujnika.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 7 cze 2016, o 15:33

To dziwne jest. Bo albo zmierzono źle ciśnienie w cylindrach. Albo dwa gary są słabsze (mniejsze ciśnienie) i dlatego to szarpanie.

evo

Post autor: evo » 7 cze 2016, o 15:52

Te szarpanie bym porównał np to uszkodzonych Przewodów od świec czy coś takiego

Awatar użytkownika
ICEMANIK
Użytkownik
Auto: Ins OPC Line AiR/KW
Rok produkcji: 2009
Miasto: Poznań

Post autor: ICEMANIK » 7 cze 2016, o 16:29

Szarpanie zależne od obrotów? 1800-2200?

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 7 cze 2016, o 16:40

Czyli niektóre cylindry słabiej pracują. Co wiąże się ze słabszym sprężaniem. Skoro raz ci ten pomiar wykazał brak kompresji na 3 i 4 cylindrze. Zmierz to jeszcze raz by wykluczyć błąd. Tak nie wolno jeździć.

Gizd

Post autor: Gizd » 7 cze 2016, o 17:27

Albo kolega zle zmierzył kompresje i wtedy cala piana o nic. Albo sie cos przypiekło, pokrzywiło i dlatego może być słaba kompresja na dwóch cylindrach i wtedy może być szarpanie. Wersja kmy mi nie pasuje, żeby jeszcze pierwszy i trzeci albo drugi i czwarty to może jeszcze jakimś cudem bym uwierzył w nowe technologie ale na razie nie. :P

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 7 cze 2016, o 20:40

Ale po skasowaniu błędu silnik pali :)

Tak na marginesie, to ten silnik wymaga kompleksowej diagnostyki. Przypuszczam, że przebieg mały nie jest i nie wiadoma w jakim ogólnym stanie jest.
Takie szarpanie w określonych obrotach to równie dobrze może być EGR, kompresja, wtryski, pompa paliwa, czujniki itp.

Jednym słowem zgadywanka bez obejrzenia i diagnostyki silnika, wszystko w temacie.

evo

Post autor: evo » 7 cze 2016, o 20:56

Wtryski sprawdzone wszystkie sprawne. Błędów nie ma na komputerze już te spotkanie zaczęło się dziś jak auto odpaliłem i zrobiłem test drogowy. Przebieg nie będę ukrywał spory

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Stolica Mazur
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 8 cze 2016, o 04:46

Jeżeli silnik pali a byłaby różna kompresja na cylindrach to po podpięciu opcoma wyjdzie znaczna różnica w korekcjach poszczególnych wtrysków . Komputer w takim przypadku będzie poprzez układ wtryskowy chciał wyrównać pracę silnika , oczywiście do pewnej granicy .

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 8 cze 2016, o 05:50

A jak ma świece z czujnikami ciśnienia to i pomierzy bezpośrednio ciśnienie.

Korekty wtryskiwaczy jak najbardziej też są wskaźnikiem dla kompresji.

Dlatego napisałem, że jest potrzebna diagnostyka silnika, nie tylko odczytanie błędów, ale odczyt parametrów pracy i ich interpretacja.
Przy tak dużym przebiegu
evo pisze:Przebieg nie będę ukrywał spory
to i MAF może szwankować, a i nic nie wiadomo na temat filtrów powietrza, paliwa.
Pomiar ciśnienia w cylindrach był robiony poprzez demontaż świec żarowych czy wtrysków? Może coś nie zostało dobrze skręcone? Nadal nie wiemy, czy to szarpanie to w określonym zakresie obrotów
evo pisze:gdy jade ok 70 120 km/h To czuje delikatnie szarpania jak dodaje gazu
ale na obojętnie którym biegu, w tych zakresach prędkości, czy też w określonym zakresie obrotów niezależnie na którym biegu?

Trochę te informacje, które podajesz kolego @evo są mało precyzyjne i ubogie.
Powodzenia w diagnostyce, daj znać, jak się skończyły te problemy.

evo

Post autor: evo » 8 cze 2016, o 08:03

Od 4 biegu w górę po osiągnięciu 2000obr. W górę zaczyna te szarpanie

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”