--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBiTrubo 195KM. Brak mocy po 3000rpm.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: BiTrubo 195KM. Brak mocy po 3000rpm.
Jeśli będą dalej problemy sprawdź tak jak wyżej pisali zaworki. One odpowiadają za zamykanie i otwieranie dopływu spalin do obu sprężarek. Poprzez sterowanie gruchami. Z tego co na szybko spojrzałem to w insigni turbosprężarki są równolegle. Jest więc możliwe, że spaliny kierowane są do jednej lub do drugiej i obie naraz nie musza pracować. Problem może być taki, że zawór doprowadzający spaliny do dużej nie otwiera się jak trzeba na wysokich obrotach. Lub zawór do małej nie zamyka się do końca na wysokich obrotach. I część spalin "ucieka" tamtędy nie poruszając jak trzeba dużej turbosprężarki na wysokich obrotach. Każdą z tych turbin jak najbardziej da się kupić osobno. A kompresor w dieslu to zły pomysł. gdyby to było dobre nikt nie wkładał by turbo lub bi turbo.
-
sezam
Cześć Hubertus muszę się temu przyjrzeć.
Mój jedyny dylemat jest takie że ja nie wiem gdzie te zaworki się znajdują. Znaczy się gdzie jest Turbina i przyznam się że jak zaworki mają dostęp od spodu to będzie duży problem z zamianą
.
Mój jedyny dylemat jest takie że ja nie wiem gdzie te zaworki się znajdują. Znaczy się gdzie jest Turbina i przyznam się że jak zaworki mają dostęp od spodu to będzie duży problem z zamianą
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Jak otworzysz maskę to od razu widać.Zamocowane są u góry Mniej wiecej jak kończy się zderzak
-
Peja75
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Wrocław
2,0 biturbo 195 ps. 2013 Polift. W czasie jazdy gdy dodaje gazu wraz z rosnącymi obrotami słychać jakby dźwięk trąbki, gwizd. Podejrzewam któryś z zaworów turbin. Jeden zawór z prawej( stojąc przodem do auta) jest ciepły drugi zimny.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Z tymi zaworami to zawsze tak będzie. Masz dwie turbiny i każda z nich działa, jak zawór upustowy jest zamknięty, a jest zamknięty jak jest podane ciśnienie (podciśnienie), którym steruje dedykowany zawór na pasie przednim.
Tak więc jeden zawór "zawsze trzyma" (ten od małej turbiny) i "puszcza" dopiero przy wyższych obrotach, jak działa tylko duża turbina. W środkowym zakresie "trzymają" oba, bo pompują obie turbiny.
Dla testów możesz sprobować zamienić miejscami te zawory. Zobaczysz co się stanie z mocą. Jeśli to wina zaworu od dużej turbiny, który przełożysz na małą, to nie będziesz miał mocy od początku.
Tak więc jeden zawór "zawsze trzyma" (ten od małej turbiny) i "puszcza" dopiero przy wyższych obrotach, jak działa tylko duża turbina. W środkowym zakresie "trzymają" oba, bo pompują obie turbiny.
Dla testów możesz sprobować zamienić miejscami te zawory. Zobaczysz co się stanie z mocą. Jeśli to wina zaworu od dużej turbiny, który przełożysz na małą, to nie będziesz miał mocy od początku.
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Ja bym go wziął i przegonił aż pokaże jakiś błąd. Mi gwizdała /psykała rurka od małej turbo i dopiero po ostrym pałowaniu się wyjaśniło co to.
-
Peja75
- Nowicjusz
- mazmarcin
- Klubowicz
Między małym a tyk kolankiem już dwa razy
raz pękła w środku ta orgyinalna a drugi puszczała na tym cybandzie i tylko delikatnie obróciłem
https://allegro.pl/oferta/opel-insignia ... ZTJiOTM%3D
https://allegro.pl/oferta/opel-insignia ... ZTJiOTM%3D
-
Peja75
- Nowicjusz
Dzisiaj posprawdzalem to wszystko i wygląda ok. Świst pozostał. Ten świst słychać tylko jak jadę i nagle przyspieszę dodam mocno gazu to słychać świst tak jakby ktoś dmuchnął w taki język rozwijający się co kiedyś na urodziny czy imprezę się dmuchało taka mała trąbka tylko na wysokich obrotach i jak puszce gaz to milknie. Nie jest to bardzo głośno ale słychać.
Dodano po 37 sekundach:
Moc jest i wszystko chodzi ok
Dodano po 37 sekundach:
Moc jest i wszystko chodzi ok
- mazmarcin
- Klubowicz
Nadal obstawiam nieszczelność. Mi długo psykał dopóki nie byłem na banie i mały wyścig pokazał nieszczelność 
Tylko u mnie szansa na pęknięcia była większa bo wirus mocniej dmucha.
Tylko u mnie szansa na pęknięcia była większa bo wirus mocniej dmucha.
-
Peja75
- Nowicjusz
Jeszcze takie spostrzeżenie: to się stało po trasie 600 km gdy na ok 60 litrów wlalem płyn do czyszczenia wtryskiwaczy. Może to ma coś wspólnego? Po około 600 km już na miejscu zaczęło się gwizdanie(odgłos jak papierowa dmuchana trabka.). Tylko przy wyższych obrotach tj ponad 3000 po szybkim dodaniu gazu.
- Maddox
- Użytkownik
- Auto: BiTurbo 4x4
- Miasto: Piaseczno
- Otrzymał piwo: 1 raz
Jak co gwiżdże ro sprawdzić te gumę co pisze @mazmarcin
U mnie tez gwizdało i okazało się ze pękł ten krótki waż ale od strony silnika i nie było od razu widać. Kupiłem chyba ten sam co @mazmarcin i działa i nie gwiżdże.
Co do zaworków, u mnie ten prawy wydaje dźwięki już od półtora roku. Przestałem je zmieniac(wcześniej co pół roku) bo auto ciągnie, rozpędza się, leci ponad 200. Ale w sumie to chciałbym żeby go ktoś w końcu ogarnął bo może jednak ten DTR powinien lepiej się zbierać - nie mam porównania a jeszcze go nie „hamowałem”.
U mnie tez gwizdało i okazało się ze pękł ten krótki waż ale od strony silnika i nie było od razu widać. Kupiłem chyba ten sam co @mazmarcin i działa i nie gwiżdże.
Co do zaworków, u mnie ten prawy wydaje dźwięki już od półtora roku. Przestałem je zmieniac(wcześniej co pół roku) bo auto ciągnie, rozpędza się, leci ponad 200. Ale w sumie to chciałbym żeby go ktoś w końcu ogarnął bo może jednak ten DTR powinien lepiej się zbierać - nie mam porównania a jeszcze go nie „hamowałem”.
-
Alosza
- Nowicjusz
- Auto: insignia 2.0 cdti
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Skoczów
Ja mam problem że silnik chce 3.1 bar(mogę się mylić jednostkach, 20dtr) a turbiny dają tylko 2.5 bara, nie wiem czy to może być spowodowane bo myślałem że problem tkwi w tym że jedna z turbin padła, faktycznie padła duża, wiec oddałem do regeneracji i złożyłem spowrotem, okazało się że dalej pokazuje tylko 2.5 bara a jak wcześniej miał moc z dołu i góry nie miał to teraz nie ma dołu i powyżej 2000 obrotów zaczyna iść dobrze, nie wiem co mam zrobić czy czujnik ciśnienia coś źle pokazuje czy o co chodzi, szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego wątku, wiec pisze tu bo wydaje mi się idealnie wpasowuje się w brak mocy i wątek dotyczy silnika 20dtr
Dodam że zmieniałem też zaworek co steruje duża gruszką bo myślałem że duża turbina nie daje powietrza przez uszkodzony zaworek
Dodam że zmieniałem też zaworek co steruje duża gruszką bo myślałem że duża turbina nie daje powietrza przez uszkodzony zaworek
-
KarolDybiec
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Gniewino
-
Silverado
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Miasto: Słupsk
Wymień zaworek sterujący obiegiem spalin między chłodnica , a EGR, ten który sterowany jest podciśnieniem.