--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Olej na osłonie termicznej pod Turbiną

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Olej na osłonie termicznej pod Turbiną

Post autor: Fede » 22 lip 2017, o 08:51

@Ping
U mnie to miejsce jest zarzygane 10x bardziej :D
Wczoraj właśnie wycierałem; z rury między przepływką a turbiną leci od zawsze, w poprzedniej VC też tak było.
Tak jak piszą koledzy - dopóki turbina kręci dobrze, brak błędów, nie gwiżdże itd. to nie ma co szukać problemów.
U siebie tą rurę muszę chyba wymienić, bo jest już b. miękka i pewnie dlatego słabiej trzyma się na obejmie.

Bodex

Post autor: Bodex » 22 lip 2017, o 10:03

Ja tez tak mam ,
Oleju nie ubywa
Dpf wypala ok.
Spalanie ok.
Moc ok.
To co się martwić .
Żebyś widział jak kazało w Espace 1,9 Dci

Czasem duży poziom oleju będzie tworzył większe ciśnienie w komorze korbowej i wiecej opar wywali..

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: hubertus » 22 lip 2017, o 13:14

A u mnie w insigni i crafterze który ma pół miliona wlot do turbo suchy jak pieprz i to w środku. Więc coś jest nie tak. Bo jeszcze w żadnym aucie które mieliśmy w rodzinie nie widziałem tak zawalonego turbo. Jeździć niby można zawsze. Aż stanie. Ale taki olej syfi cały układ dolotu jeszcze gorzej niż egr. A w połączeniu z egr to dopiero ciekawie musi wyglądać kolektor ssący. I powtarzam jeszcze raz nie jest to wina turbo w żadnym wypadku.

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 22 lip 2017, o 14:37

Może masz na tyle szczelny dolot, że olej się nie pokazuje na łączeniach, albo trafiły się super silniki, które nie dają olejem z odmy. Układ się syfi ale nie gorzej niż z Egr-a, ponieważ olej nie oblepia tak ścianek jak spaliny. Passatem zrobiłem tak ponad 130 tysięcy, podczas gdy inni motowali oil catch tanki. Sam go nawet kupiłem tylko zrezygnowałem z montażu i odsprzedałem na forum. Jak komuś to przeszkadza to może szukać przyczyny, no chyba że silnik ma bardzo duże przedmuchy, nie ma mocy, a olej bierze na potęgę. Jak nie bierze oleju, albo bierze znikome ilości do mniej więcej litr na 15 kkm, nie ma się czym przejmować.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 22 lip 2017, o 15:33

Mam dolot czysty przed turbiną od środka po zdjęciu rury dolotu do turbo nie ma w środku ani śladu oleju. W jednym i drugim aucie.

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 22 lip 2017, o 17:15

W passatach przyczyną był wadliwy separator oleju znajdujący się w pokrywie zaworów, . Może w tych przypadkach jest podobnie.

Awatar użytkownika
lukaszUKlukasz
Użytkownik
Auto: vauxhall insignia
Miasto: UK

Post autor: lukaszUKlukasz » 29 lip 2017, o 16:36

Panowie podpowiem coś z regeneracją turbo. Miałem podobny problem 3 razy wkładali turbo i wztawało za późno co się okazało pomogło przyspieszenie turbiny o ok. 8% i do tego reset ustawień w kompie. Od tamtej pory wstaje jak trzeba troszkę gwiżdże ale to pewnie te nie ori części a samochód nie do poznania

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 30 lip 2017, o 06:41

Temat już był poruszany na forum. Aczkolwiek wielu dalej wierzy w mit, że turbo po regeneracji nie nadaje się bo zrobione na nie oryginalnych częściach. A faktyczny problem jest dość banalny i polega na wyregulowaniu takiej turbiny na aucie. Niestety brak w wiedzy wśród mechaników czy wielu ludzi wypisujących na forach takie bajki jest dość powszechny.

sebadxx
Nowicjusz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: sebadxx » 5 cze 2024, o 17:47

Cześć chłopaki, widzę iż nie tylko ja mam z tym problem, ale czy ktoś może ustalił przyczynę? Wczoraj podczas wypalania DPF zacząć lecieć lekki dymek spod maski i zarówno z nawiewu, a po otworzeniu maski zobaczyłem taki widok jak poniżej.
Nie jestem znawcą samochodów, ale domyślam się iż nie jest to normalne? Na dodatek wywalił błąd EGR P0404 pomimo iż dwa miesiące temu był wymieniany na nowy od Pierburga.

lukjach
Forumowicz
Auto: Insignia
Miasto: Toruń
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: lukjach » 7 kwie 2025, o 11:20

Mam jak kolega powyżej, robić coś z tym, jaka diagnoza?
Edit. Wymienię uszczelkę na początek, jaka jest średnica tej opaski zaciskowej podpowie ktoś? Nr 4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”