na etapie produkcji jest 6 grup panewek oznaczanych kolorem w aucie i literą w katalogu
class A - red - 1,527-1,531
class B - blue - 1,530-1,534
class C - yellow - 1,533-1,537
class D - brown - 1,591-1,595
class E - green - 1,595-1,599
class F - black - 1,599-1,603
ja też przerabiałem temat poszukiwania nowych panewek i ASO się poddało. Panewki zostały zakupione w niemczech przez firmę szlifierską która sprawdzała mi stan wału, bloku i głowicy. A kolor panewek powinien znajdować się na korbowodzie w postaci kropki namalowanej odpowiednim kolorem oznaczającym wymiar panewki.
Nie powinno być dwóch różnych panewek na korbowodzie gdyż występują one w parach.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPanewki silnik B20DTH
-
netparts
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Drogomyśl
- Postawił piwo: 1 raz
Re: Panewki silnik B20DTH
Oznaczenia różnymi kolorami, napisami czy znakami półpanewek na jednym korbowodzie to stara praktyka. I nie znaczy to że jedna jest grubsza od drugiej.Chodzi w tym o to żeby na górę trafiła odpowiednio mocniejsza panewka, która musi przyjąć większe uderzenie. Ranaulty w DCI opisują UPPER lub SPUTTER tę która ma być górna.
Kiedy składałem bmw 545i to tam też były oznaczenia kolorami i bodajże czerwona była górna. Dzisiaj znalazłem po wymiarach, że do mojej Insignii 2.0CDTI będą pasowały panewki z Alfy 1.9JTD a kosztują 80 zamiast 350zł.
Kiedy składałem bmw 545i to tam też były oznaczenia kolorami i bodajże czerwona była górna. Dzisiaj znalazłem po wymiarach, że do mojej Insignii 2.0CDTI będą pasowały panewki z Alfy 1.9JTD a kosztują 80 zamiast 350zł.
-
VoyteQ
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA B
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Panewki silnik B20DTH
Jakie miałeś objawy że dotarłeś aż do panewek ?variato pisze: ↑26 lut 2019, o 15:26Witam forumowiczów.
Zakupiłem jakiś czas temu Insignię poliftową z 2015r. 2.0 cdti 170KM w manualu i potrzebuję wymienić panewki korbowodowe, ponieważ górne są wytarte.
Dzwoniłem do ASO i tam nie wiedzą jakie mają zamówić, mimo tego że podałem VIN pytają mnie jaki kolor ma być oznaczenia tych panewek, czy ma być czerwony brązowy niebieski żółty itd.
Problem w tym, że po wyjęciu tych panewek oznaczenia na górnych są słabo widoczne i nie wiem czy czerwone czy brązowe, a dolne to na 100% niebieskie.
Podałem numery części z panewek ale to nic nie dało bo nie mają takich numerów w systemie.
Numery z moich panewek: górna panewka GM 55573887, dolna GM 55573881, moje panewki są bez zamkowe.
Czy ktoś może przerabiał ten temat i może doradzić jakie zamówić lub dać namiar na pasujące zamienniki?
Oczywiście w ASO nie ma możliwości wymiany jeśli nie będą pasować więc dla tego pytam o radę.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.