Siemanko wszystkim. Jak w temacie komunikat "moc ograniczona" bez ikony silnika.
U mnie sprawa wyglądała nastepujaco.
Wymieniłem elektrozawór i nic nie pomoglo
Posprawdzalem szczelności i w ostateczności zrobiłem remont silnika lecz nadal problem pojawiał się.
Znalazłem rozwiazanie przez przypadek!!!
Odłączyłem czujnik cisnienia oleju ktory znajduje sie przy filtrze oleju i nie podłączałem go ponownie tylko ladnie oizolowalem.
Od tygodnia komunikat sie nie pojawil!!!! Żadnych błędów bądź kontrolek!!!!
Dajcie znac czy u was też pomoże!
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBłąd P06DE (elektrozawór oleju silnikowego)
-
Kosiek2451
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Gdańsk
-
michal27878
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Piaseczno
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Błąd P06DE (elektrozawór oleju silnikowego)
Odłączenie czujnika nic nie da. Warto zamiast niego wstawić manometr i sprawdzić ciśnienie na zimnym i ciepłym silniku.
-
lucasso1993
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia B 2.0
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
Rozwiązanie problemu !!!
Nie był to ani zawór, ani czujnik ciśnienia (obie te rzeczy wymieniłem i dalej to samo)
Odkręciłem filtr oleju, okazało się, że uszkodzony był gumowy oring na filtrze, który powodował spadek ciśnienia i wyrzucało błąd i tryb awaryjny, nowy filtr i wróciło wszystko do normy. Taka mała rzecz, a może tylko krzywdy wyrządzić.
Nie był to ani zawór, ani czujnik ciśnienia (obie te rzeczy wymieniłem i dalej to samo)
Odkręciłem filtr oleju, okazało się, że uszkodzony był gumowy oring na filtrze, który powodował spadek ciśnienia i wyrzucało błąd i tryb awaryjny, nowy filtr i wróciło wszystko do normy. Taka mała rzecz, a może tylko krzywdy wyrządzić.
-
milyjarek
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: D20DTH
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Wrocław
- Otrzymał piwo: 3 razy
Panowie, mam ten sam błąd. Jestem po wymianie oleju 1400km i póki co cisza. Dziwne bo ok 3000km wcześniej też olej wymieniało ASO i wtedy wyskoczył ten błąd. Dzisiaj mechanik mi powiedział że w filtrze oleju mogło być coś nie tak ze sprężynką. A wy jak rozwiązaliście problem? Wyżej ktoś pisał coś o wycieku. Też mam wyciek, u mnie simering wału korbowego. Mam ustalony termin na 1.09 ale ten wyciek nie ma raczej nic wspólnego z błędem.