--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
-
kosa6091
- Nowicjusz
- Auto: Isia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Brzesko
Re: Ciśnienie oleju
Omegarules, daj znać co to było padnięta pompa, czy może zatkany układ smarowania, może pekniety smok olejowy? I jak panewki w tej sytuacji?
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
-
omegarules
- Nowicjusz
- Auto: Opel Zafira Tourer
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Szczecin
Silnik już wyjęty
Jutro lub w Poniedzialek miska w dół i obejrzymy panewki
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
-
omegarules
- Nowicjusz
Zatkany układ dałby wysokie ciśnienie raczej - możliwe, że pompa miała kłopot z zassanuem przez twardy jak kamień smok.. Wał wyjęty - stan przedzawalowy, 4 główna panewka już zaczynała lekko łapać, skończy się na polerce wału na szczęście i komplecie nowych panewek korby/główne.
Korbowe panewki jeszcze jako tako, ale jedna zaczęła się już łuszczyc (dwie czarne kroki na jednym ze zdjęć)

Korbowe panewki jeszcze jako tako, ale jedna zaczęła się już łuszczyc (dwie czarne kroki na jednym ze zdjęć)

-
kosa6091
- Nowicjusz
Wrzucasz tą samą pompę? Czy planujesz założyć tuleje w smoka? Pochwal się po operacji jak pomiary ciśnienia i oczywiście po postoju 24h czas reakcji jestem bardzo ciekaw. A propo panewek pytanko jakie? W sklepie w Krakowie po ciekawej rozmowie gościu proponował mi główne z Fiata które mają kanały olejowe w górnej połówce i dolnej firmy Kin.. .
-
omegarules
- Nowicjusz
Zaklad który poleruje wał miał tylko Kinga. Chyba wszystkie górne główne muszą mieć kanały olejowe? Jak inaczej doprowadzić olej do wału?
Właśnie znalazłem też przyczynę długiego budowania ciśnienia - zawór zwrotny w podstawie filtra nie trzyma..
Właśnie znalazłem też przyczynę długiego budowania ciśnienia - zawór zwrotny w podstawie filtra nie trzyma..
-
kosa6091
- Nowicjusz
Rozbieralem podstawę filtra to nie zawór zwrotny tylko bajpas chłodnicy oleju (zawór bajpasu chłodnicy) przynajmniej w moim A20DTH manual, a panewki oczywiście muszą mieć kanały tylko jak widać w tych co masz na silniku tylko górna ma kanal, a ja pisałem o tym że gość mi pokazywał panewki King które mają kanały i w górnej i dolnej połówce były bodajże do 2.4jtd Fiata rzekomo pasują, miał też czarne na korby ale cena około 600 zł. Jestem laikiem nie mechanikiem.
-
omegarules
- Nowicjusz
No właśnie, otworzyłem moją i czegoś mi tu brakuje... 
Jeśli to nie to trzyma olej w układzie, to gdzie jest jakiś zawór zwrotny?

Jeśli to nie to trzyma olej w układzie, to gdzie jest jakiś zawór zwrotny?
-
kosa6091
- Nowicjusz
Ściągnięte z neta 
Dodano po 4 minutach 2 sekundach:
Tak wyglądało to u mnie i wywnioskowalem po obejrzeniu że w przypadku zatkania chłodnicy oleju czarny nabuj w środku pod wpływem ciśnienia ściska sprężyne i olej omija chłodnice i idzie bezpośrednio do bloku

Dodano po 4 minutach 2 sekundach:
Tak wyglądało to u mnie i wywnioskowalem po obejrzeniu że w przypadku zatkania chłodnicy oleju czarny nabuj w środku pod wpływem ciśnienia ściska sprężyne i olej omija chłodnice i idzie bezpośrednio do bloku
-
omegarules
- Nowicjusz
No u mnie w tym brązowym plastiku jest dziurka - czyli omija częściowo chłodnice non stop.
Rozebralem pompę oleju... Chyba też do wymiany?
Rozebralem pompę oleju... Chyba też do wymiany?

-
kosa6091
- Nowicjusz
Jedno głupie pytanie kolego, komunikat niskie ciśnienie oleju, kiedy ile razy czy wogole się pojawił?
-
omegarules
- Nowicjusz
Tu nie ma głupich pytań, komunikatu brak, ani razu się nie zapalił - silnik rozebralem przy okazji, bo skrzynie zmieniam (inny temat), im głębiej w las....
Silnik pracował ładnie, równo - pomiar ciśnienia smarowania, dziwny wynik, rozbiórka i... Reszta na zdjęciach
Silnik pracował ładnie, równo - pomiar ciśnienia smarowania, dziwny wynik, rozbiórka i... Reszta na zdjęciach
-
kosa6091
- Nowicjusz
Szczelam, winowajca przytarta pompa oleju miała już dość tak późno zassanego oleju przez co przyciera się coraz bardziej puszcza coraz więcej oleju z powrotem do miski, coraz częstrze suche starty pojawia się komunikat po czym wymiana uszczelki (wspolwinowajca) sytuacja się poprawia ale nikt nie sprawdza ciśnienia pompy przecież mechanik nie ma na to czasu ściągnąć wymienić i skasować będzie Pan zadowolony, a kto jeździ z manometrem ( , mija jakiś czas zapier... na autostradzie i bec panewki nie dały rady
-
omegarules
- Nowicjusz
Też tak myślę, z jedną uwagą - pompa przyciera się, bo chodzi na sucho, więc wszystko idzie w kierunku uszczelki smoka jako pierwotna przyczyna.
Tyle, że to jest bardzo zła wiadomość, bo oznacza, że nie ma zdrowej a20dth itp przy przebiegu powyżej 100tys km czy 5 lat - wymiana uszczelki smoka to za mało i za późno, aby uratować silnik - pompa już ma rysy, nie daje dobrego ciśnienia, suche starty...
U mnie skończy się na łagodnej wersji - polerka wszystkich czopow 40pln, komplet panewek nominal 400pln, pompa 480, uszczelniacz od strony skrzyni zapobiegawczo i tyle.. Robocizna moja więc nie liczę.
Tyle, że to jest bardzo zła wiadomość, bo oznacza, że nie ma zdrowej a20dth itp przy przebiegu powyżej 100tys km czy 5 lat - wymiana uszczelki smoka to za mało i za późno, aby uratować silnik - pompa już ma rysy, nie daje dobrego ciśnienia, suche starty...
U mnie skończy się na łagodnej wersji - polerka wszystkich czopow 40pln, komplet panewek nominal 400pln, pompa 480, uszczelniacz od strony skrzyni zapobiegawczo i tyle.. Robocizna moja więc nie liczę.
- supi
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Jestem zdania, że twierdzenie o braku zdrowego silnika po wymianie uszczelki jest przesadzone. Mam teraz chyba że 30kk zrobione po wymianie i większość po autostradzie. Chodzi bardzo ładnie. Myślę, że jakby był przytarty wał, to bym tyłu nie ujechał.
-
omegarules
- Nowicjusz
A ile było na forum przypadków, że po wymianie smoka silnik i tak padał?supi pisze:...
Poza tym to tylko moja opinia
Gdybym swojego silnika nie ruszał też przecież by chodził - ale czy byłby zdrowy? I ile by czasu minęło zanim panewki by zagrały? Nie wiadomo - może 5tys, może 50 - zależy czy jeździłym po miescie krótkie odcinki, czy autostradą, zależy jaki styl jazdy..
Na swoim przypadku stwierdzam, że brak komunikatu o niskim cisnieniu nie świadczy o braku problemu. Kto co z tym zrobi to już nie moja sprawa.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2019, o 15:16 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
- supi
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Pamiętać należy, że to najbardziej popularny silnik, a tych Opli trochę sprzedali. Bez zdania racji nie byłoby tyle artykułów, że to jeden z najlepszych w tym czasie produkowanych klekotów. Poza tym od metra jest takich z przebiegiem 300 +. Oczywiście jak jest dużo aut z tym silnikiem, to i sporo awarii będzie opisywanych na forum.
- bani010
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Koło
- Otrzymał piwo: 3 razy
Zapobieganie , w stylu kolegi powyżej to jakaś histeria.. Ale skoro ma pomóc . To absurd . I albo problem tych silników jak twierdzi ASO to sporadyczne przypadki , albo kłamią i te silniki są produkowane , a raczej były z wadami , kryte opisujecie. Słyszeliście o silniku hdi 2.0 hdi??? 300 000 km to norma i nikt nie pisze o problemie panewek. Tym sposobem trzeba sobie kupić silnik na zapas , jakbyśmy czasem znaleźli się w tej grupie sporadycznej według ASO.....
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
-
omegarules
- Nowicjusz
Specjalnie bym silnika nie wyciągał - a że i tak na wierzchu był...
-
kosa6091
- Nowicjusz
Bicie piany Panowie ja mam najlepszy, jak kupiłem super Łopla przejedzie 500+ tys
, dajcie spokój. Kolega Omegarules ma problem z ciśnieniem oleju próbuje znaleźć przyczyny możemy na tym skorzystać na przyszłość, jeśli komuś przydarzy się ta sama sytuacja, ponawiam swoją prośbę do kolegi omegarules by nie zapomniał pochwalić się po wymianie panewek i pompy czasem reakcji po odpaleniu na zimnym silniku oraz chętnie porównam wartości ciśnień, z góry dzięki.
, dajcie spokój. Kolega Omegarules ma problem z ciśnieniem oleju próbuje znaleźć przyczyny możemy na tym skorzystać na przyszłość, jeśli komuś przydarzy się ta sama sytuacja, ponawiam swoją prośbę do kolegi omegarules by nie zapomniał pochwalić się po wymianie panewek i pompy czasem reakcji po odpaleniu na zimnym silniku oraz chętnie porównam wartości ciśnień, z góry dzięki. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka