--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Przeładowanie Turbo

ODPOWIEDZ
Damiano
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: PT
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Przeładowanie Turbo

Post autor: Damiano » 17 lis 2017, o 17:12

Dzięki za porady , chcę zdjąć tą zawleczkę od cięgna gruchy - jakiś patenet aby jej nie złamać ?
Jak grucha będzie lekko chodziła oraz sterowanie przy turbo po zdjęciu cięgna to rozumiem że kolejnym elementem będzie kolektor ?

Znalazłem serwis w Pabianicach , w razie czego czyszczenie turbo 250 pln . Mam nadzieję, że je jakoś wymontuję :-)
Rury sprawdziłem są suche.

Będę informował...

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: hubertus » 17 lis 2017, o 17:37

Turbo powinieneś wymontować bez problemu. Ja swoje wyjmowałem bo myślałem, że kierownice się zapiekły. Co do zabezpieczenia próbuj delikatnie. Najwyżej trzeba będzie udać się do jakiegoś sklepu po nowe. ja chyba swoje zgubiłem jak pamiętam przy wyjmowaniu. Założyłem więc pierścień zabezpieczający podobnego rozmiaru. W crafterze mi pękło i tez był pierścień. Nie mogłem oderwać od turbo rury dolnej od spływu oleju. Więc odkręciłem ją od bloku. Najwięcej zabawy z śrubami mocującymi turbo do dpf. Ale tez powinno pójść.
Demontaż kolektora to już większa zabawa. Przydało by się też sprawdzić czujnik w gruszce, czy działa. Ale nie wiem jak to się diagnozuje.
Wrzuć swój błąd P003A w net one są uniwersalne. Może coś cię naprowadzi.
https://forum.fordclubpolska.org/showth ... p?t=202876
Np tutaj. Zapytaj w tej firmie czy są w stanie zdiagnozować gruchę z czujnikiem i sam czujnik. Być może trzeba wyregulować tą śrubkę ograniczającą skok dźwigienki przy turbo. Może grucha za mocno ściąga dźwigienkę w dół i jest za duże lądowanie. Dokręcasz do 2 tys ciśnienie zostaje przekroczone i masz puf. Może trzeba wyregulować długość cięgła przy od gruchy do turbo idącego. Dobrze było by zmierzyć ciśnienie doładowania komputerem zanim zaczniesz to rozbierać.
Jeśli nakrętka na cięgle nie była ruszana i śrubka oporowa dźwigienki na turbo też. To przyjrzał bym się czujnikowi w gruszce. Fajnie było by zdobyć np jakąś na podmiankę bo grucha chyba 500 kosztuje. Kombinuj. Sprawdź też szczelność wszystkich wężyków w układzie podciśnienia. Od pompy vacum do turbo. Aczkoliek u ciebie powinno być szczelne b po uruchomieniu pewnie cięgło w dół idzie.

Damiano
Nowicjusz

Post autor: Damiano » 17 lis 2017, o 18:33

Witam.
Zdjąłem cięgno z turbiny. Jak ruszam sterowanie palcem, niby lekko chodzi ale co chwilę się blokuje i pozostaje w pozyCji na górze. Lekko ruszę palcem i opada , i tak co chwilę LEKKO CHODZI ALE NA GÓRZE SIĘ PRZYWIESZA.
Czy to może być oznaka zapieczonych łopatek i przez to te problemy ???

Sprawdzałem gruchę na wyłączonym silniku, jak wcisnę cięgło gruszki do końca i zatkam tą dolną rurkę po odpięciu od zaworu n75 (przy chłodnicy ) to gruszka i tak wraca w swoje położenie prawie do końca. Próbowałem kilka razy po wciśnięciu cięgnia i zatkaniu rurki jak puszczę cięgienko to wraca (wypycha się ) do góry. chyba że coś żle robię.

POZDR.

Bodex

Post autor: Bodex » 17 lis 2017, o 20:59

Kiedyś , chłopaki na espace.org pisali że najlepiej płucze i rozpuszcza nafta , sami tak czyścili i efekty były super , odblokowało kierownicę turbinki .
Wsadzali strzykawkę z rurką i szpryca. Wypływało dużo czarnej mazi .

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 18 lis 2017, o 08:59

Może być skoro się przycina to gdy się nagrzeje to może nie działać jak potrzeba. Musi chodzić płynnie bez najmniejszych nawet zacięć. Jak poruszasz energicznie w jedną i drugą stronę z turbo musi być słychać metaliczny dźwięk jak by brzęczenie. Wtedy wiadomo, że kierownice pracują luźno. Do tego trzeba mieć doświadczenie tak ciężko wytłumaczyć.
Co do czyszczenia naftą to taki trochę toto lotek.. Profesjonalne czyszczenie polega na rozebraniu części gorącej i wyczyszczeniu mechanicznym. W necie jest masa filmów jak to zrobić.
Co do gruchy trochę będzie wracać. Bo powietrze w rurkach i samej gruszce się rozpręża. Najlepiej sprawdzać zatykając wężyk jak najbliżej gruchy lub na samym wejściu do gruchy. Lub kupić strzykawkę 100 cm 3 i ją zrobić podciśnienie. Są też do nabycia pompki próżniowe z manometrem. Ale nie wiem czy do jednostkowego przypadku to ma sens.
Nie masz doświadczenia, chcesz naprawić samodzielnie, ucz się. Być może czasami nie potrzebnie coś wyjmiesz ale jak mówią nauka kosztuje. Nie kupuj tylko części zanim się nie upewnisz, że to to. Jeśli masz jakiś warsztat blisko wyjmij całe turbo z gruchą niech sprawdzą. Mają na pewno pompkę ocenią czy się zacina i ewentualnie za nie duże pieniądze wyczyszczą. Zaoszczędzisz na demontażu.
Grucha oprócz tego, że musi trzymać podciśnienie też musi płynnie chodzić. Gorzej to wyczuć bo jest sprężyna.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 18 lis 2017, o 09:10

Wyjmij turbo i daj do kogoś kto się tym zajmuje, pewnie trzeba doważyc ośke i wyczyścić geometrie. Zobacz od zimnej strony jaki luz ma ośka, czy nie ociera o obudowę, pewnie tak bo pisałeś o chałasie i później tryb awaryjny.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 18 lis 2017, o 09:23

Pufnięcie jak pisał świadczy raczej o tym, że pompuje za dużo czyli dobrze. Ja bym też dał gdzieś do zakładu aby sami sprawdzili. Ja swoją wyjąłem i kumplowi zawiozłem. On jako doświadczony mechanik ocenił płynność pracy vtg. Sprawdził pompką przy jakim podciśnieniu zaczyna się poruszać dźwignia i przy jakim dochodzi do końca. Stwierdził, że ok. Więc szukałem dalej. U mnie był winny zawór n 75. Ale awaria zdarzała się rzadko tys km można było przejechać i nic a potem kilka razy na dzień i znowu spokój.

Damiano
Nowicjusz

Post autor: Damiano » 18 lis 2017, o 10:12

szukam odpowiedzi na pytanie czy prawidłowo działa sztanga od gruszki

przed odpaleniem sztanga wypchnięta na max
po odpaleniu sztanga idzie na sam dół (wciąga ją )
po przygazowaniu do 3500-4000 i przytrzymaniu obrotów sztanga unosi się do góry , może do połowy
po puszczeniu gazu sztanka opada na dół płynnie
po zgaszeniu silnika wypych sztangę na max do góry
czy to prawidłowo ?

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 18 lis 2017, o 10:49

Prawidłowo, tak ma być. Położenia pośrednie w znacznym stopniu zależą od obciążenia i od obrotów.

Damiano
Nowicjusz

Post autor: Damiano » 18 lis 2017, o 12:17

Czyli Turbo... innych możliwości nie widze. Ewentualnie jeszcze kolektor...ale chyba i tak turbina do naprawy lub czyszczenia.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 18 lis 2017, o 13:11

Jednoznacznej odpowiedź nikt ci tutaj nie udzieli. 3,5 - 4 tys obr to nie wiem czy nie za późno trochę. Aczkolwiek silnik na postoju jest nie obciążony. Naprawdę trudno napisać coś więcej.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 18 lis 2017, o 15:00

Damiano pisze:Czyli Turbo... innych możliwości nie widze. Ewentualnie jeszcze kolektor...ale chyba i tak turbina do naprawy lub czyszczenia.
Wyjmij turbinę, z tym nie ma dużo roboty . Obejrzyj wirnik gorącej strony bo może być uszkodzony przez urwaną klapkę kolektora. Co prawda nie da się nie zauważyć momentu urwania klapki , ale może poprzedni użytkownik coś ukrył.
U mnie jak klapka uszkodziła wirnik to można było normalnie jeździć do 3 tysiecy obrotów i przy średnich obciążeniach.

Damiano
Nowicjusz

Post autor: Damiano » 18 lis 2017, o 16:07

Poprzedni właściciel raczej nic nie ukrył. Auto z polskiego salonu, jeżdżę nim już ponad 2 lata i do tej pory było ok.
Pod koniec przyszłego tygodnia jadę jeszcze na sprawdzenie czujników i parametrów. Zobaczymy co wyjdzie.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. To co mogłem sprawdziłem. Teraz tylko jeszcze sprawdzenie czujników i pomiary i pewnie naprawa turbo :-)

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 18 lis 2017, o 17:19

Ja miałem to samo w passacie, wpadał w tryb awaryjny po mocniejszym przyciśnięciu pedału gazu. Wyjmowalem turbo, i czyścilem. Jeżeli łopatki na wirniku są całe, a ośka nie ma luzów, IMO nie ma co ruszać wirnika. Jeżeli kierownice sie przycinają co opisałeś powyżej, to na 99% jest to przyczyna trybu awaryjnego. Syczenie spowodowane jest wzrostem ciśnienia w dolocie. Nafta nie pomoże, bo to nie sadza jest przyczyną zacinania się kierownic. Tam tworzy się coś w rodzaju kamienia. Można to usunąć tylko mechanicznie np. szczotką na wiertarkę. Można to zrobić spokojnie samemu, tym bardziej, że w tym aucie jest super dostęp do turbawki. Jak ją już wyciągniesz, to czyszczenie jest banalną sprawą. Możesz pooglądać sobie filmiki na youtube.
Wyciągnij turbo, wrzuć fotki wirników, zobaczymy jak wyglądają. Nie ma co dalej iść w kolejne koszty diagnozowania przyczyny, jak kierownice się przycinają.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Bodex

Post autor: Bodex » 18 lis 2017, o 21:54

Kamień z silnika ? Od kiedy ze spalenia paliwa robi się kamień To by DPF zatkało , to poprostu zbita sucha sadza i pyły.

Nafta - powtarzam co pisali , sam nie potrzebowałem nigdy czyścić .

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 19 lis 2017, o 21:13

Może to popiół trudno ocenić, opiasywałem strukturę. Sadzy praktycznie tam nie ma wiele, bo w tym miejscu wiruje powietrze i jest wysoka temperatura. I sadza sama w sobie nie blokuje, spokojnie kierownice ją zgarniają podczas ruchu. Nie wiem czy kojarzysz przy kolektorach wylotowych w gorącej części tworzy się taki popielaty nalot twardy jak skała. To co osadza się pod kierownicami jest czymś podobnym.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Bodex

Post autor: Bodex » 19 lis 2017, o 22:18

Ups.

Damiano
Nowicjusz

Post autor: Damiano » 21 lis 2017, o 19:06

Witam.

Panowie jaki macie patent na odkręcenie 2-ch śrub które trzymają turbo od spodu? Za "chiny ludowe" nie idzie tego ruszyć. Barowałem się z godzinkę. Może jakimś specjalnym kluczem można to odkręcić ?
Ja próbowałem kluczem 11 nasadowym....no nie pa opcji aby to ruszyć.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 21 lis 2017, o 21:09

Chodzi o odkręcenie turbo od kolektora. Joz dobrze nie pamiętam. Ale wziąłem klucz oczkowy z jednej zwykły z drugiej strony. Oczko nałożyłem na nakrętkę. Ale, że klucz jest dość krótki aby przedłużyć dźwignię założyłem za jedną stronę zwykłego klucza oczko drugiego. Kto mechanikuje trochę wie o co chodzi. Bałem się, że będzie problem. Ale poszło.

Damiano
Nowicjusz

Post autor: Damiano » 2 gru 2017, o 12:40

Witam.

Panowie turbina zdemontowana :-) W środku czarna jak....Ok wyczyściłem jak umiałem , płyn do kominków oraz do czyszczenia gaźników i jakoś poszło. Poskładałem turbinkę i biore się do zamontownia i tu pojawia się moje pytanie :
Turbina do kolektora wydechowego jest przykręcona na 3 szipilki , dwie od dołu i jedna od góry. W zestawie z uszczelkami sa trzy szpilki o ile dwie done sa odkręcone to :
- jak odkręcić tą górną szpilkę aby ją wymienić ??
- czy do nowych szpilek można założyć zwykłą nakrętkę , w zestawie są jakieś nakrętki miedziane ale takie trochę owalne i ciężko je nakręcić , czy one takie powinny być ?

Pozdr.

Ps. to nie koniec moich kłopotów ...obróciło panewki :-)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”