--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
-
minor
- Nowicjusz
- Auto: Astra J
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Ciśnienie oleju
Astra j 2014r. A20dth. Zdjąłem miskę olejową a tam brak czujnika poziomu oleju)) nie ma nawet miejsca w misce na ten czujnik. Te nowsze tak mają?
-
minor
- Nowicjusz
- Auto: Astra J
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Dzisiaj straciłem kilka godzin z tą tulejką przykręcaną. Kilka razy pozycjonowałem inaczej i przesuwałem mocując do miski. Co bym nie robił - obcina oringi. I vitonowe 25×2.5mm i sylikonowe z zestawu które mają grubość 2.5mm. Jutro jadę do sklepu po 25×2 i 25×2.5. Wezmę z 20 sztuk i będę kombinował. Pewnie będę musiał delikatnie zfazować otwór od pompy oleju bo wewnętrzna krawędz obcina oringi. Po tych dzisiejszych manipulacjach pomyślałem sobie o tym ile samochodów wyjezdza z warsztatów z uszkodzonymi oringami... właściciele myślą że w końcu problem załatwiony ale w rzeczywistości nie do końca)) nie sądzę że któryś z mechaników składa na sucho miskę a później zdejmuje i sprawdza czy oringi są całe
-
Dawid.A
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Sosnowiec
Wiem że to było bardzo bardzo dawno temu, ale czy jest możliwość kontaktu z Tobą? Dopadło mnie to samo, że mam błąd na zapłonie, a nie znalazłem odpowiedzi co u Ciebie było. Zamówiłem czujnik i wtyczkę, ale zastanawiam się co dalej jeśli to nie pomożedzamej pisze: ↑20 lis 2021, o 13:07Siemka, dopadł mnie błąd p0520 zbyt niskie ciśnienie oleju. Z tego co doczytałem to może to być czujnik ciśnienia lub filtr np.
Silnik 1,5 roku temu po remoncie w auto pasji we Włocławku, zrobione 20 tyś, w tym czasie olej 3x wymieniany na motul 8100 5w40 i filtr mann, do tego założona tulejka na smoku.
Brak wycieków, stan oleju idealny.
Czy ktoś podpowie po moim numerze vin ( W0LGT8EM4B1121321), jaki mam czujnik oleju (dokładny numer)?
Błąd pokazuje się już na zapłonie, pokazał się dziś pierwszy raz przy temperaturze + 12
Dziękuję za pomoc
-
Adrian73
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Glogowek
-
Jawka1000
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: BOGATYNIA
Jestem świeżo po wymianie uszczelki smoka pompy oleju, robiłem sam, mogę dodać od siebie, że w moim przypadku zarówno otwory w skrzyni biegów już były jak i występowała prawa długa półoś czyli nie było podpory. Robota więc była prosta i wystarczyło tylko podlewarować silnik o kilka centymetrów i podłożyć kilka klinów pod poduszkę silnika. Auto z 2013 roku silnik ten 131 konny i skrzynka chyba n32. Należy zaopatrzyć się w torxy ribe T50 ponieważ zwykłym torxem można bez problemu odkręcić ale podczas dokręcania bardzo łatwo obrabia oryginalne śruby i jest problem.
Poprzednio używając aplikacji opel monitor ciśnienie było budowane po kilku sekundach po odpaleniu i myślałem że to wina aplikacji (czasu w jakim zbiera informacje), jednak po wymianie uszczelniacza ciśnienie budowane jest już podczas kręcenia rozrusznikiem czyli przy próbie rozruchu a po odpaleniu od razu wchodzi na odpowiednie wartości.
Poprzednio używając aplikacji opel monitor ciśnienie było budowane po kilku sekundach po odpaleniu i myślałem że to wina aplikacji (czasu w jakim zbiera informacje), jednak po wymianie uszczelniacza ciśnienie budowane jest już podczas kręcenia rozrusznikiem czyli przy próbie rozruchu a po odpaleniu od razu wchodzi na odpowiednie wartości.
- bani010
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Koło
- Otrzymał piwo: 3 razy
Ja szukam od kilku tygodni ori uszczelki do insigni A 2022 A 20 DTH, nigdzie nie ma. Którą z zamienników możecie polecić jako tą sprawdzoną.
Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka
-
Janusz i Grażyna
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
Witam. Wczoraj założyłem manualny czujnik ciśnienia oleju na rozgrzanym silniku pokazuje mi 0,8 bara na wolnych obrotach i przy trzech i pół tysiąca pokazuje 4,3 bara. Olej millers 5W 40. Czy przy takich ciśnieniach znaczy to że mam zajechany silnik i czy zmiana na 10W60 da lepsze rezultaty na ciśnieniu?
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
A cóż to za czujnik? Jesteś pewien skuteczności jego działania? I czemu do zaraz 17- letniego diesla olej polecany do Ferrari?
-
Janusz i Grażyna
- Nowicjusz
Czujnik jakiś uniwersalny (wskazówkowy). Mam jeszcze elektroniczny który planuje założyc dla porównania wartości. A ojej do Ferrari bo ma dobrą lepkość na gorąco 
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
No tak 0.8 to już nic nie zrobisz silnik złom i olejem tego nie zmienisz , tylko oczywiście podjazd do warsztatu i sprawdzenie ciśnienia sprawdzonym czujnikiem
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
To na jakim torze upalasz tego diesla, że ma tak gorący olej jak w V12 Ferrari?
Żarty żartami a tu być może Darek ma rację i jeśli silnik nie był wymieniany wcześniej to 17 lat to i tak dużo wytrwał tej jazdy jak Ferrari
Żarty żartami a tu być może Darek ma rację i jeśli silnik nie był wymieniany wcześniej to 17 lat to i tak dużo wytrwał tej jazdy jak Ferrari
-
Janusz i Grażyna
- Nowicjusz
No to super. W tamtym tygodniu wrzuciłem nowy(używany)słupek bo stary wykręcił panewkę. Ale widzę że ten nowy zaraz zrobi to samo co poprzedni. 
Ostatnio zmieniony 22 paź 2025, o 22:07 przez Janusz i Grażyna, łącznie zmieniany 1 raz.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
O rany, to może tylko coś wymaga poprawienia. Albo ten czujnik naprawdę mierzy źle
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Może pompa oleju nie wyrabia albo błąd montażu
Dodano po 3 minutach 49 sekundach:
Ale Millers jest okey do tego silnika bo ma wysoką lepkość przy wysokich temperaturach bo nie wszystkie oleje sobie z tym nie radzą szczególnie po krótkich przedbiegach juz spada ta lepkość
Dodano po 3 minutach 49 sekundach:
Ale Millers jest okey do tego silnika bo ma wysoką lepkość przy wysokich temperaturach bo nie wszystkie oleje sobie z tym nie radzą szczególnie po krótkich przedbiegach juz spada ta lepkość
-
Janusz i Grażyna
- Nowicjusz
Nowy używany słupek! Nie rozkręcałem przed założeniem. Magik sprzedawca zapewniał że sprawdzał panewki, dał tulejkę smoka i poprawił zawór w pompie. Zaufałem. I wychodzi na to że naiwny jestem. Jeszcze zmierzę go innym czujnikiem tak dla pewności.
-
RAFAEL1977
- Nowicjusz
- Miasto: KRZESZOWICE
Nie tylko uszczelka smoka ale czasem pompa oleju tez ,juz dostała (nie trzyma cisnienia)i nie podaje danego ciśnienia auto przechodzi w tryb awaryjny