--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOPL Monitor - aplikacja na Androida
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Re: OPL Monitor - aplikacja na Androida
OPL DPF Monitor to nie ta sama aplikacja co OPL Monitor. OPL DPF Monitor to wersja poprzednia, która nie obsługiwała silników B20x/B16x
- krupniok
- Użytkownik
- Auto: Insignia B (automat)
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 14 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Czy aktualizacja która się pojawiła ma likwidować problem z resetowaniem połączenia apka-OBD?
-
Kriso1985
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Gliwice
Pięknie działa tylko pytanie mam o wskazania ciśnienia w cylindrze bo podaje mi dziwne wartości ale nie wiem tak naprawy skąd bo wszystkie świece mam bez czujnika ????
- krupniok
- Użytkownik
Ok potwierdzam - teraz działa w porządku jeśli chodzi o problem ze zrywaniem połączenia.
Mam pytanie: czy przewidujesz wprowadzać jakieś modyfikacje?
Chodzi o np.:
- możliwość indywidualnego wyboru punktów pomiarowych (np. zmiana wyświetlania obciążenia silnika na temperaturę oleju w skrzyni)
- autostart i autoclose aplikacji przy łączeniu lub rozłączaniu połączenia z samochodem
- możliwość pracy aplikacji w tle i powiadomienie w trakcie wypalania DPF
Mam pytanie: czy przewidujesz wprowadzać jakieś modyfikacje?
Chodzi o np.:
- możliwość indywidualnego wyboru punktów pomiarowych (np. zmiana wyświetlania obciążenia silnika na temperaturę oleju w skrzyni)
- autostart i autoclose aplikacji przy łączeniu lub rozłączaniu połączenia z samochodem
- możliwość pracy aplikacji w tle i powiadomienie w trakcie wypalania DPF
-
dzimi75
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: B16DTH
- Miasto: Warszawa /Wałcz
- Postawił piwo: 4 razy
U mnie po aktualizacji niestety przestało działać odinstalowałem i zainstalowałem i dalej nic. Rozkodowuje vin i poprostu znika jak by w tle pracowała.Kolego Ping da się to jakoś sprawdzić? Silnik B16DTH.
Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
-
JaMi
- Użytkownik
- Auto: Insignia B kombi
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 12 razy
u mnie wypala co ok. 500km. Wypełnienie nie ma znaczenia, czasem w mieście dojdzie np. do 60%, czasem na trasie jest bardzo małe. Wypalanie jest regularne i niekłopotliwe, dbam tylko o to, żeby nie wyłączać silnika w trakcie wypalania.krupniok pisze: ↑21 sty 2021, o 21:30Jadąc z niskim obciążeniem lub np. z górki też mam takie temperatury albo i mniejsze. Czy wypalanie u Ciebie działa też w taki sposób odmienny niż w Insignii A, tzn. wypalanie przy 15-25% do wartości np. 3%? Co ile Ci się wypala w IB? U mnie średnia to co ok. 450km choć wiem, że to zależy od stylu jazdy (inna apka pokazuje średni dystans od wypalenia do wypalenia - może warto to dodać w OPL Monitor?). Ciśnienie turbiny też u mnie jest ujemne i nijak się ma do rzeczywistości.
Czy dla B20DTH w IB można odczytać w apce czasy wtrysków? Nie widzę nigdzie tego co Koledzy wcześniej opisują.
W apcje Pinga dla silnika B20DTH nie ma na razie żadnych zakładek poza DPF
Dodano po 6 minutach 27 sekundach:
Mam pytanie do Pinga, chodzi o odczyt błędów. W OPL_Monitor mam nr błędu, status i opis. Ale opis to dane w stylu: SUppertedBy Calibration, HistoryDTC itp. Nie ma informacji, które przedstawiają inne apki. Przykładowo błąd P2138 w paru apkach rozkodowany jest jako: Throttle/Pedal Position Sensor/Switch D/E Voltage Correlation. Taki opis pozwala jednoznacznie ustalić, że błąd dotyczy potencjometra pedału gazu. W OPL_Monitor na podstawie opisów DTC ciężko coś ustalić, trzeba szukać w internecie po nr błędów. Ping - rozwiniesz temat?
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
B20DTH (IB) potwierdzam to co @JaMi. Po aktualizacji nie traci połączenia. Współpracuje z Icarem Pro BT.4.0 Vgate.
Wypalanie DPF złapałem od 26% do 3% - załączyło się po ok 370 km od ostatniego. Dodatkowo wypala się chyba cząstkowo co parę km więc problem wypalania w tym przypadku raczej jest lepiej rozwiązany niż w A20DTH.
NIe wiem czy prawidłowo pokazuje Poziom AdBlue - za krótko mam interfejs. Błędy mam tylko historyczne - fakt opis jest zamotany.

Wypalanie DPF złapałem od 26% do 3% - załączyło się po ok 370 km od ostatniego. Dodatkowo wypala się chyba cząstkowo co parę km więc problem wypalania w tym przypadku raczej jest lepiej rozwiązany niż w A20DTH.
NIe wiem czy prawidłowo pokazuje Poziom AdBlue - za krótko mam interfejs. Błędy mam tylko historyczne - fakt opis jest zamotany.

- krupniok
- Użytkownik
Adblue pokazuje maksymalnie 2500km zasięgu, więc wszystko co jest powyżej pokazuje jako 2500km. Dopiero jak zasięg zacznie spadać poniżej tej wartości będzie wskazywać dokładną wartość.
- kuba.opoka
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A FL
- Miasto: Schemmerhofen
Panowie jedno pytanie, wstyd się przyznać ale nie wszystko ogarniam. Jak już pobiorę opl monitor i będę chciał zobaczyć co tam u mnie w aucie " siedzi" to potrzebuje jeszcze jakąś wtyczkę OBD bluetooth. Co polecacie kupić? Insignia z B20DTH
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Masz rację wstyd się przyznać.
Bo wszystko pisze wystarczy poczytać
Bo wszystko pisze wystarczy poczytać
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Trzebaby było przeczytać opis aplikacji na Sklep Google 
Choć mógłby go @Ping zaktualizować choćby o Vgate Icar Pro BT4.0 na którym też działa i że silniki B...x też powoli ogarnięte są.
Choć mógłby go @Ping zaktualizować choćby o Vgate Icar Pro BT4.0 na którym też działa i że silniki B...x też powoli ogarnięte są.
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
No mógłbym, ale mój jednoosobowy zespół ma sporo zadań zarówno zawodowych jak i domowych. Na razie skupiam się nad tym co najważniejsze. Natomias5 kwestie dotyczącą aktualizacji opisu w sklepie Google Play mogę oddelegować innej chętnej osobie.

Zrodzone w bólach przy uzyciu Tapatalka

-
JaMi
- Użytkownik
- Auto: Insignia B kombi
- Otrzymał piwo: 12 razy
kup na allegro np. Vgate Icar, najlepiej w wersji pro i będziesz miał łączność telefonu z autem. Zdecyduj tylko, czy interfejs będzie łączył się z telefonem przez bluetooth czy WiFi i taka wersję kup.kuba.opoka pisze: ↑24 sty 2021, o 18:37Panowie jedno pytanie, wstyd się przyznać ale nie wszystko ogarniam. Jak już pobiorę opl monitor i będę chciał zobaczyć co tam u mnie w aucie " siedzi" to potrzebuje jeszcze jakąś wtyczkę OBD bluetooth. Co polecacie kupić? Insignia z B20DTH
-
dzimi75
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: B16DTH
- Miasto: Warszawa /Wałcz
- Postawił piwo: 4 razy
Poszły logi na priv.Ping pisze:Logi
-
bogie83
- Nowicjusz
- Auto: inignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Hounslow
Siemka. Powiedz mi prosze co za Apke uzywasz na B16DTH???dzimi75 pisze: ↑22 sty 2021, o 15:06Panowie mam pytanie motor B16 DTH różnie mówią odnośnie wypalania filtra DPF czyli tak zwanego szcześcia posiadaczy diesli.opinie są różne o wypalaniu jedni posza 79% i mozna wymusić wypalanke inni 83% wiec podają różne wartości wypalania. Więc dziś miałem czas i chciałem spróbować wymusić wypalanie. Nie udało się na 79% ani na 83% dopiero przy 90% zainicjowało się wypalanie. Wypaliło się do 6% a za chwile wskoczyło 26% ktoś ma podobnie? Na zdjeciu widać ta sama godz. Wiadomo kilka sekund różnicy jest dlaczego tak się robi? Mam również CAR SCANERA i on odrazu pokazuje te wartosci 26%.
- kuba.opoka
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A FL
- Miasto: Schemmerhofen
Dla jasności kolego... jest napisane jeśli już...
Dodano po 1 minucie 19 sekundach:
Dzięki bardzo za podpowiedźJaMi pisze: ↑24 sty 2021, o 19:51kup na allegro np. Vgate Icar, najlepiej w wersji pro i będziesz miał łączność telefonu z autem. Zdecyduj tylko, czy interfejs będzie łączył się z telefonem przez bluetooth czy WiFi i taka wersję kup.kuba.opoka pisze: ↑24 sty 2021, o 18:37Panowie jedno pytanie, wstyd się przyznać ale nie wszystko ogarniam. Jak już pobiorę opl monitor i będę chciał zobaczyć co tam u mnie w aucie " siedzi" to potrzebuje jeszcze jakąś wtyczkę OBD bluetooth. Co polecacie kupić? Insignia z B20DTH
Dodano po 1 minucie 5 sekundach:
Dzięki
-
michal88shadow
- Nowicjusz
- Auto: Astra
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
A czy ktoś z Was ma już doświadczenie z silnikiem F20DVH? Apka od Pana Pinga niestety nie daje rady