--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuFalowanie obrotów na biegu jałowym
-
Łukasz Kolanko
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Re: Falowanie obrotów na biegu jałowym
Przerabiałem temat zaworu scv.Wymienilem z starego dobrego na nowy dobry i różnicy zero.Kasa wywalona w błoto.
-
Energiapro
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 ecoflex
- Miasto: Edinburgh
- Postawił piwo: 3 razy
-
konwerszy88
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Łódź
- Postawił piwo: 1 raz
Cześć, chciałbym troszkę odświeżyć temat.
Pacjent: A20DTH
Objawy: Delikatnie falujące obroty TYLKO na zimnym silniku po ok. 30 sekundach po odpaleniu silnika. Falowanie trwa ok. 1-2 minut, później są równe. Zakres falowania nieduży, ok. 840-870 obrotów. Brak jakichkolwiek błędów na kompie, żadnych innych problemów z samochodem nie ma.
Dodatkowo przesyłam filmik na którym pokazuję falujący zakres oraz ciśnienie na cylindrach:
https://youtu.be/T1Gwtx809DY
Jeżeli ktoś miał podobnie i znalazł rozwiązanie to proszę o pomoc.
Objawy: Delikatnie falujące obroty TYLKO na zimnym silniku po ok. 30 sekundach po odpaleniu silnika. Falowanie trwa ok. 1-2 minut, później są równe. Zakres falowania nieduży, ok. 840-870 obrotów. Brak jakichkolwiek błędów na kompie, żadnych innych problemów z samochodem nie ma.
Dodatkowo przesyłam filmik na którym pokazuję falujący zakres oraz ciśnienie na cylindrach:
-
Gajos26
- Nowicjusz
- Kod silnika: B16DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Białystok
-
konwerszy88
- Nowicjusz
Jeszcze nie
Ostatnio zmieniony 16 lip 2022, o 19:50 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
-
Michal28
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Krakow
Witam. Posiadam insignie z silnikiem A20DTR. Niestety od jakiegoś czasu zawsze na zimnym silniku podczas pierwszego odpalania bardzo wachlują obroty. W ciągu dnia tego problemu nie zauważyłem bardzo sporadycznie na światłach obrotomierz wacha się o około milimetr. Czy może ktoś w taki specyficzny sposób wachlowały obroty, błędów nie ma
Film z falowaniem :
Film z falowaniem :
-
Michal28
- Nowicjusz
Ostatnio zauważyłem pewną zmianę po wypaleniu się dpf, Następnego dnia obrotomierz nie wachlował silnik chodził idealnie. Następnego dnia również i z każdym kolejnym dniem jest trochę gorzej ( zaczyna falować) Myślicie ze przydała by się regeneracja samego filtra?
- marcinmg
- Użytkownik
- Auto: Insignia BiTurbo ST
- Miasto: mazowieckie
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ja mam podobnie i tylko jak uruchomię zimnego i nie jadę bo jak wyjadę z garażu to już praktycznie zanika a dpf robię ma trasie 1000km i 700km po mieście. Więc to raczej nie to, ja dałem sobie z tym spokój bo w niczym to nie przeszkadza już 5 lat.
-
TSR
- Nowicjusz
- Miasto: Ternopil Ukraine
- Postawił piwo: 4 razy
Cześć wszystkim. A20DTH. Te same objawy mam od 3 lat, tylko wiosną i latem. Wymieniłem sondę DMRV i Lambda tego lata, stało się znacznie lepsze.
!!! Ale w końcu tego lata zorientowałem się, co powoduje oscylacje po uruchomieniu silnika. W programie monitora OPL widać, że po uruchomieniu silnika następuje korekta paliwa i po około 20 sekundach staje się 0, a po tym silnik zaczyna pracować nierównomiernie, aż nagrzeje się do ~40°.
I jeszcze jedna ciekawostka, jeśli po uruchomieniu silnika włączymy bieg wsteczny (R), to korekcja paliwa nie dojdzie do 0 i silnik pracuje płynnie!
Tak zachowuje się samochód, gdy na zewnątrz jest więcej niż +15°!, wiosna - lato!
Dodam że mam automatyczną skrzynię biegów.
Tu na forum pisano, że w A20DTH przy temperaturze powietrza powyżej 15° po ~15 sekundach EGR otwiera się do ~8%. Tak samo jest ze mną, gdy na zewnątrz jest ciepło.
PS. Sprawdź, czy masz to samo.
!!! Ale w końcu tego lata zorientowałem się, co powoduje oscylacje po uruchomieniu silnika. W programie monitora OPL widać, że po uruchomieniu silnika następuje korekta paliwa i po około 20 sekundach staje się 0, a po tym silnik zaczyna pracować nierównomiernie, aż nagrzeje się do ~40°.
I jeszcze jedna ciekawostka, jeśli po uruchomieniu silnika włączymy bieg wsteczny (R), to korekcja paliwa nie dojdzie do 0 i silnik pracuje płynnie!
Tak zachowuje się samochód, gdy na zewnątrz jest więcej niż +15°!, wiosna - lato!
Tu na forum pisano, że w A20DTH przy temperaturze powietrza powyżej 15° po ~15 sekundach EGR otwiera się do ~8%. Tak samo jest ze mną, gdy na zewnątrz jest ciepło.
PS. Sprawdź, czy masz to samo.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2022, o 10:08 przez TSR, łącznie zmieniany 4 razy.
-
konwerszy88
- Nowicjusz
Ciekawe to co piszesz. Tylko to sugerowałoby błędne oprogramowanie sterujące. To znowu kwalifikowałoby się na akcje serwisową
z drugiej strony chyba większość silników A20DTH ma ten problem, więc… ciekawe czy można wysterować korektę na starcie. Ja po odpaleniu po tych 20 sekundach trzymam obroty na 1100, celem odgrzania silnika. Po kolejnych 30-40 sekundach falowania nie ma.
Jutro rano sprawdzę na zimnym silniku to co napisałeś
Jutro rano sprawdzę na zimnym silniku to co napisałeś
-
TSR
- Nowicjusz
Tu na forum pisano, że w A20DTH przy temperaturze powietrza powyżej 12° po ~20 sekundach EGR otwiera się do ~20%. Tak samo jest ze mną, gdy na zewnątrz jest ciepło.
Tu na forum pisano, że w A20DTH przy temperaturze powietrza powyżej 12° po ~20 sekundach EGR otwiera się do ~20%. Tak samo jest ze mną, gdy na zewnątrz jest ciepło.
-
konwerszy88
- Nowicjusz
Zamówiłem oryginalny zawór ciśnienia paliwa BOSCH. Wymienię w tygodniu i dam znać czy falowanie ustąpiło. Dam znać.
-
TSR
- Nowicjusz
Teraz temperatura na zewnątrz jest poniżej 15° a silnik pracuje idealnie rano, korekta paliwa też działa +/-0,5
Ostatnio zmieniony 4 paź 2022, o 19:31 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
konwerszy88
- Nowicjusz
Dzisiaj wymieniłem zawór regulujący ciśnienie paliwa (BOSH 0 928 400 680). Problem falujących obrotów na zimnym silniku rozwiązany. Wymagane ciśnienie paliwa w stosunku do aktualnego ciśnienia jest identyczne - wcześniej były duże różnice, przeważnie aktualne ciśnienie było wyższe od wymaganego i było bardzo duże wahanie. Poniżej załączam mój post z problemem i filmik na którym prezentuję problem. Zostawiam dla potomnych.
Rocznik: 2013
Skrzynia: Manualna, F40
Rocznik: 2013
Skrzynia: Manualna, F40
konwerszy88 pisze: ↑26 kwie 2022, o 16:26Cześć, chciałbym troszkę odświeżyć temat.
-
Mpps2
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Rok produkcji: 2010
-
marioplf
- Nowicjusz
- Miasto: Piotrków Trybunalski
Re: Falowanie obrotów na biegu jałowym - Nowy użytkownik
Witam serdecznie.
Insignia mojej małżonki odpala dobrze (jak postoi kilka dni, to musi kręcić jakieś 5 sekund). Obroty po odpaleniu są OK, jednak po około 10 sekundach zaczyna się mocne falowanie z dreszczami samochodu na biegu jałowym. Przez to ruszanie jest utudnione, bo autko dziwnie szarpie (skrzynia manualna).
Po przeczytaniu całego wątku, jak również wątku "Regulator ciśnienia na pompie - problem z obrotami" postanowiłem go wymienić - zakupiłem używkę przez Allegro z jakiegoś zakładu demontażu samochodów. Po wymianie problem niestety nie ustąpił.
Jest opcja, że 2-gi regulator jest uszkodzony ?
Takie obiawy skakania obrotów na biegu jałowym mogą być spowodowane zapchanym filtrem DPF ? (autko podczas jazdy na wyższych obrotach ma pełną moc i świetnie przyśpiesza)
Podłączyłem Op-Com`a i zrobiłem logi dynamiczne - może ktoś z Was na nie zerknąć ?
https://www.szybkiplik.pl/files/39902ea ... 34fabc.csv
Przepraszam, za wszystkie dane w 1 kolumnie (gdy rozdzielałem tekst na kolumny excell zamieniał mi cyfry na daty)
ps. z pompą paliwową mój op-com nie może się połączyć.
Proszę o pomoc.
Insignia mojej małżonki odpala dobrze (jak postoi kilka dni, to musi kręcić jakieś 5 sekund). Obroty po odpaleniu są OK, jednak po około 10 sekundach zaczyna się mocne falowanie z dreszczami samochodu na biegu jałowym. Przez to ruszanie jest utudnione, bo autko dziwnie szarpie (skrzynia manualna).
Po przeczytaniu całego wątku, jak również wątku "Regulator ciśnienia na pompie - problem z obrotami" postanowiłem go wymienić - zakupiłem używkę przez Allegro z jakiegoś zakładu demontażu samochodów. Po wymianie problem niestety nie ustąpił.
Jest opcja, że 2-gi regulator jest uszkodzony ?
Takie obiawy skakania obrotów na biegu jałowym mogą być spowodowane zapchanym filtrem DPF ? (autko podczas jazdy na wyższych obrotach ma pełną moc i świetnie przyśpiesza)
Podłączyłem Op-Com`a i zrobiłem logi dynamiczne - może ktoś z Was na nie zerknąć ?
https://www.szybkiplik.pl/files/39902ea ... 34fabc.csv
Przepraszam, za wszystkie dane w 1 kolumnie (gdy rozdzielałem tekst na kolumny excell zamieniał mi cyfry na daty)
ps. z pompą paliwową mój op-com nie może się połączyć.
Proszę o pomoc.
-
Radek14
- Nowicjusz
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: TKI
- Otrzymał piwo: 5 razy
W logu brakuje ciśnienia paliwa żądanego. Jest też dużo niepotrzebnych parametrów. Zrób loga tylko z trzema parametrami: obroty, ciśnienie paliwa, ciśnienie paliwa żądane. Czym mniej parametrów tym częstotliwość odczytów jest większa i log jest dokładniejszy. Przed wczytaniem loga do excela w notatniku zmień wszystkie przecinki na średniki a następnie kropki na przecinki.
-
marioplf
- Nowicjusz
- Miasto: Piotrków Trybunalski
Radek14 - Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź. Zrobię dokładnie jak piszesz i wstawię logi.
Jest tylko mały problem - dziś jak na złość temperatura zewnętrzna to 17`C a przy niskich temperaturach autko nie ma żadnych objawów... Jak tylko zrobi się cieplej (jutro/pojutrze) wykonam te logi i od razu wrzucę abyś zerknął. Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Jest tylko mały problem - dziś jak na złość temperatura zewnętrzna to 17`C a przy niskich temperaturach autko nie ma żadnych objawów... Jak tylko zrobi się cieplej (jutro/pojutrze) wykonam te logi i od razu wrzucę abyś zerknął. Dziękuję za zainteresowanie tematem.
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Jeśli dziwne zachowanie zaczyna się przy temperaturze powyżej 17 st. to może EGR robić problem. Poczytaj wątki na forum dotyczące tego tematu.