--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wyciek na chłodniczce oleju

krzys138
Użytkownik
Auto: opel insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: Krapkowice
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Wyciek na chłodniczce oleju

Post autor: krzys138 » 13 mar 2017, o 19:49

witam dopadł mnie problem cieknącej Chłodnicki oleju .Mam silnik 2.0 cdti 96 kw oznaczenie silnika dtj , dzwoniłem do serwisu o tą uszczelkę jest nie osiągalna , tylko z Chłodnicką ,dostępne są tylko o ringi do podstawy ,zamieszczam zdjęcie może ktoś mi doradzi co z tym zrobić i skąd to może cieknąc z podstawy czy Chłodnicki będę wdzięczny za pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

maniunio57

Post autor: maniunio57 » 28 mar 2017, o 18:36

Witam Keny jedz do Aso zapłacisz ok 50zł (oring plus uszczelka)Oring pewnie będzie u Ciebie jeszcze OK ale ta uszczelka będzie twarda (podobna zasada uszczelnienia jak w misce przy smoku) Wiem bo u siebie wymieniałem :)

Wlodi

Post autor: Wlodi » 29 maja 2017, o 23:08

Witam,
byłem przekonany, że mam to samo. Dziś wymieniłem obie uszczelki plus uszczelkę między podstawą a chłodniczką ku mojemu zaskoczeniu po wyjechaniu nadal olej na uchwycie półosi, tak jakby waliło z podstawy wciąż. Czy jest jeszcze coś w tym miejscu co może robić nieszczelność. Będąc pod samochodem w garażu po całkowitym wyczyszczeniu trudno cokolwiek zauważyć , auto musi dostać w podłogę aby kilkanaście kropel się pojawiło.
Czy oprócz uszczelek obudowy filtra oleju i chłodniczki wymienialiście coś , jakaś inna nieszczelność, za odpowiedź będę wdzięczny. :?:

Awatar użytkownika
konikkr
Klubowicz
Auto: Buick Regal GS
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Syrynia
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: konikkr » 30 maja 2017, o 10:46

Jeszcze możesz mieć wyciek z czujnika poziomu oleju tam jest oring lecz żeby go wymienić to miske czeba ściągnąć.

Wysłane z mojego Samszunga

maciej 37
Nowicjusz
Auto: opel insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: Dolnoślaskie

Post autor: maciej 37 » 18 cze 2017, o 09:37

Cześć. Jeżeli możecie powiedzieć czy to jest wina uszczelki czy może pęknięta chłodniczka oleju?

Awatar użytkownika
konikkr
Klubowicz
Auto: Buick Regal GS
Rok produkcji: 2019
Miasto: Syrynia

Post autor: konikkr » 18 cze 2017, o 11:05

Uszczelka jest już zamienik na aldrogo a przy okazji wymień oringi na podstawie filtra dostępne w aso.

Wysłane z mojego Samszunga

Seba
Forumowicz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Post autor: Seba » 16 paź 2017, o 17:28

Wyciek może być z uszczelki chłodniczki oleju?
Uszczelkę już mam od tego sprzedawcy:
http://allegro.pl/uszczelka-podstawy-fi ... 94226.html
Przy okazji warto pewnie wymienić jeszcze zestaw uszczelek filtra oleju.
Tylko to wymienię jak będę olej zmieniał z filtrem.

I mam jeszcze pytanie.
Ktoś w ASO wymieniał samą uszczelkę chłodniczki oleju?
ASO biorę pod uwagę z uwagi na wymianę oleju z filtrem. Tylko czy finansowo opłaca się wymienić tą uszczelkę w ASO czy lepiej na zwykłym warsztacie?

Bodex

Post autor: Bodex » 16 paź 2017, o 18:49

A po ci uszczelki , skoro zaraz pęknie sama chłodniczka ? I znowu robota.
Ja robiłem całą i mam spokój na lata z nią

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

ivo
Forumowicz
Auto: Opel insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: ivo » 16 paź 2017, o 20:35

Ja jestem tego samego zdania.Też miałem
wyciek na chłodnicy i po 2-3 miesiąca piekła.Olej w płynie chłodniczy.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Seba
Forumowicz
Miasto:

Post autor: Seba » 17 paź 2017, o 19:04

To rzeście mnie pocieszyli ale dzięki za info. Dzisiaj wlazłem pod auto i poczyściłem, więc póki co będę obserwował.
Z drugiej strony plam oleju na kostce również brak.

Wlodi

Post autor: Wlodi » 18 paź 2017, o 19:28

Też jestem po przejściach z zasyfiony silnikiem, przed naprawą gruntownie wszystko wyczyściłem i tak do końca nie mogłem zdiagnozować miejsca wycieku. Zacząłem od chłodniczki wymieniłem oringi również uszczelkę miedzy chłodniczką a obudową (do kupienia na alele). Wszystko czyściutkie a olej nadal się pojawiał tym razem na uchwycie półosi mocowanym do miski. Czytając to forum dowiedziałem się o problemach z uszczelką smoka postanowiłem ją też wymienić, czyli demontaż michy itd. Uszczelkę smoka wymieniłem po drodze działo się jeszcze kilka różnych rzeczy. Żeby zdjąć miskę i bezkolizyjnie ją później założyć ze świeżym silikonem trzeba wyjąć półoś i poluzować tłumik. Jak miałem półoś w ręku zobaczyłem , że łożysko ma luz, postanowiłem je wymienić. Żeby wymienić łożysko trzeba rozpiąć półoś i tak też zrobiłem. Ku mojemu zdziwieniu po rozpięciu półosi z jej środka wyciekł olej nawet całkiem sporo. Nie wiem jak tam się nagromadził ale po wymianie oringów i uszczelki na obudowie filtra to on był nadal winowajcą kropel oleju w okolicach uchwytu na półosi co mogło wskazywać na sączący się olej z spod obudowy filtra. Tak mi się spodobało, że jeszcze przy tym maratonie postanowiłem wymienić pasek rozrządu. Po odkręceniu obudowy rozrządu w okolicach pompy zauważyłem plamę nie wyglądało to drastycznie więc ograniczyłem się do wyczyszczenia i tyle. Auto poskładałem i zacząłem nim jeździć zaglądając na początku co dwa dni czy wszystko jest ok i jest sucho. I było ok, przestałem zaglądać. Po dwóch miesiącach żonka stwierdziła że coś wania w okolicach maski. Otworzyłem i też poczułem, zobaczyłem i znowu to samo, sobie pomyślałem. Tylko ten zapach już nie był całkiem olejowy a raczej paliwowy, natomiast syf podobny. Dziś jestem w przededniu naprawy cieknącej pompy wtryskowej .
Morał z tego taki , że to co widzicie brudne wcale nie musi być uszkodzone. Zacznijcie swe poszukiwania nieszczelności od samej góry. Pompa sącząca pomału ropkę na której osadza się kurz robi wrażenie jakby był to olej. Trasa jest taka sama wszędzie i zaczyna spod pompy wtryskowej po obudowie metalowej rozrządu dalej blok silnika z mocowaniem alternatora i trochę po alternatorze dalej na obudowę filtra oleju tam się pięknie rozchodzi i dalej na dół, trochę na siatkę tłumika trochę na półoś i mamy niezły syf. Nie jestem do końca przekonany czy moja pierwsza diagnoza, że spod obudowy filtra oleju jest wyciek była słuszna, ale jest zrobiona.
Aha wcześniej też mi syfił [przetarty wąż wspomagania też wymieniony, trohe tryskało z niego olejem przekładniowy :D
Ale nadal twierdze, że insignia to całkiem fajne autko ;)

-- 31 paź 2017, o 10:49 --
20171021_115844.jpg
Pompa zregenerowana, wymieniłem wszystkie uszczelki, oring, kulki, wyplanowane papierem 1000 :D
dołączam zdjęcie pompy z winowajczynią, ciekaw jestem co ją tak wywinęło, ciśnienie, czy była taka od początku i w końcu pękła...

Seba
Forumowicz
Miasto:

Post autor: Seba » 15 gru 2017, o 11:40

W moim przypadku tak zasyfiony silnik miałem wyłącznie przez pompę wtryskową.

sychie
Użytkownik
Rok produkcji: 2009
Miasto: Poz
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: sychie » 10 kwie 2018, o 19:29

można kupić same oringi na króćce? po ile płaciliście?
cały olej z silnika trzeba spuszczać aby wymienić te oringi?

MattSlough
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0 Cdti
Miasto:

Post autor: MattSlough » 21 kwie 2018, o 23:59

Wlodi pisze:
18 paź 2017, o 19:28
Też jestem po przejściach z zasyfiony silnikiem, przed naprawą gruntownie wszystko wyczyściłem i tak do końca nie mogłem zdiagnozować miejsca wycieku. Zacząłem od chłodniczki wymieniłem oringi również uszczelkę miedzy chłodniczką a obudową (do kupienia na alele). Wszystko czyściutkie a olej nadal się pojawiał tym razem na uchwycie półosi mocowanym do miski. Czytając to forum dowiedziałem się o problemach z uszczelką smoka postanowiłem ją też wymienić, czyli demontaż michy itd. Uszczelkę smoka wymieniłem po drodze działo się jeszcze kilka różnych rzeczy. Żeby zdjąć miskę i bezkolizyjnie ją później założyć ze świeżym silikonem trzeba wyjąć półoś i poluzować tłumik. Jak miałem półoś w ręku zobaczyłem , że łożysko ma luz, postanowiłem je wymienić. Żeby wymienić łożysko trzeba rozpiąć półoś i tak też zrobiłem. Ku mojemu zdziwieniu po rozpięciu półosi z jej środka wyciekł olej nawet całkiem sporo. Nie wiem jak tam się nagromadził ale po wymianie oringów i uszczelki na obudowie filtra to on był nadal winowajcą kropel oleju w okolicach uchwytu na półosi co mogło wskazywać na sączący się olej z spod obudowy filtra. Tak mi się spodobało, że jeszcze przy tym maratonie postanowiłem wymienić pasek rozrządu. Po odkręceniu obudowy rozrządu w okolicach pompy zauważyłem plamę nie wyglądało to drastycznie więc ograniczyłem się do wyczyszczenia i tyle. Auto poskładałem i zacząłem nim jeździć zaglądając na początku co dwa dni czy wszystko jest ok i jest sucho. I było ok, przestałem zaglądać. Po dwóch miesiącach żonka stwierdziła że coś wania w okolicach maski. Otworzyłem i też poczułem, zobaczyłem i znowu to samo, sobie pomyślałem. Tylko ten zapach już nie był całkiem olejowy a raczej paliwowy, natomiast syf podobny. Dziś jestem w przededniu naprawy cieknącej pompy wtryskowej .
Morał z tego taki , że to co widzicie brudne wcale nie musi być uszkodzone. Zacznijcie swe poszukiwania nieszczelności od samej góry. Pompa sącząca pomału ropkę na której osadza się kurz robi wrażenie jakby był to olej. Trasa jest taka sama wszędzie i zaczyna spod pompy wtryskowej po obudowie metalowej rozrządu dalej blok silnika z mocowaniem alternatora i trochę po alternatorze dalej na obudowę filtra oleju tam się pięknie rozchodzi i dalej na dół, trochę na siatkę tłumika trochę na półoś i mamy niezły syf. Nie jestem do końca przekonany czy moja pierwsza diagnoza, że spod obudowy filtra oleju jest wyciek była słuszna, ale jest zrobiona.
Aha wcześniej też mi syfił [przetarty wąż wspomagania też wymieniony, trohe tryskało z niego olejem przekładniowy :D
Ale nadal twierdze, że insignia to całkiem fajne autko ;)

-- 31 paź 2017, o 10:49 --

20171021_115844.jpg
Pompa zregenerowana, wymieniłem wszystkie uszczelki, oring, kulki, wyplanowane papierem 1000 :D
dołączam zdjęcie pompy z winowajczynią, ciekaw jestem co ją tak wywinęło, ciśnienie, czy była taka od początku i w końcu pękła...

Dzieki za info. Tak samo pare miesiecy temu sam rozebralem polowe silnika. Wymiana chlodnicy chlodnica egr, czyszczenie egr , dolotu calego, rozrzad, miska olejowa ze smokiem, pokrywa glowicy, wtryski. Najlepsze jest to ze jest dalej gdzies wyciek.
Skad wziales te oringi i czesci do pompy wtryskowej ?

sychie
Użytkownik

Post autor: sychie » 28 paź 2018, o 18:44

oringi kupione w aso wymieniłem (2 gumeczki 70zł) minęło już kilka miesięcy a tu znowu cieknie...

krzys138
Użytkownik
Auto: opel insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: Krapkowice

Post autor: krzys138 » 1 gru 2018, o 08:48

witam miałem tez wyciek z Chłodnicki oleju , nie pomogło wymiana uszczelki i o ringów wręcz mocniej zaczęło cieknąć ,padło na wymianę, zakupiłem z allegro za 448 z kompletem uszczelek oczywiście nawą i jak na razie jest spokój z wyciekiem

Dodano po 2 minutach 34 sekundach:
sychie pisze:
28 paź 2018, o 18:44
oringi kupione w aso wymieniłem (2 gumeczki 70zł) minęło już kilka miesięcy a tu znowu cieknie...
możesz kupić te uszczelkę miedzy podstawą a Chłodnicką tez tak miałem po wymianie ciekła bardziej gdzieś musiało być mikropęknięcie wymieniłem na nową i mam spokój

sychie
Użytkownik

Post autor: sychie » 1 gru 2018, o 22:16

jakiej firmy? trochę boje sie zamienników.

Patryk
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2012
Miasto:

Post autor: Patryk » 2 gru 2018, o 11:20

Czy jeśli jest wyciek z chłodniczki oleju, to może ubywać płynu chłodniczego?

Piotrekz17
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Miasto: Krosno

Post autor: Piotrekz17 » 2 gru 2018, o 11:54

Przyłączam się do pytania. U mnie co około 10 tys. pojawia się komunikat o konieczności uzupełnienia płynu. Zastanawiam się czy tutaj szukać przyczyny.

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 2 gru 2018, o 13:37

@Piotrekz17, Pojawia się komunikat i ubywa płynu czy masz sam komunikat?
Jeśli tylko komunikat to być może wina czujnika w zbiorniczku.
W przypadku ubytku płynu musisz szukać wycieku i nie koniecznie musi to być od razu uszkodzona chłodnicza.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”