IBZI pisze:
A mapsensor czyściłeś? Przepraszam, że tak dopytuję, ale staram się znaleźć przyczynę...
Przejrzałem i wyczyściłem chyba wszystkie czujniki.
No i nie przepraszaj, przecież to właśnie po to są fora by wspólnie znaleźć rozwiązanie.
BTW. Wygląda że problem u siebie rozwiązałem.
Zainwestowałem dziś w nowy zawór eketro sterowania turbiną (tzw. pierburg). Wymiana w 5 min i jazda.
Przez pierwsze parę km po mieście ... myślę to nie to, dalej problemy z ruszeniem, dynamiką na niższych obrotach.
W miarę pokonywania dalszych km już na autostradzie zmiany po wymianie są :
- dużo szybsza reakcja na gaz (jak już obroty ~1600). Na starym zaworze przy identycznych obrotach przy wdepnięciu mijały ze 2 sek. zanim pojawił się oczekiwany efekt. Teraz jest reakcja natychmiastowa. Gaz, no może z pół sek i wyrywa do przodu. Jako ciekawostka: Dziś u nas (u Was pewnie też

) cały dzień leje i drogi są mokre.
Zapięty 3 bieg, 2000 obr/min, gaz w podłogę i ... zerwało przyczepność, zamrugała kontrolka od TC
- zjechałem nieco szybciej z A2 by trochę potoczyć się "miejskimi" ścieżkami. Sygnalizacje, przejścia i takie tam

. Jest dobrze, można normalnie ruszyć, mam wrażenie że już utrzymanie 1400-1500 obr po zmianie z 1 na 2 pozwala dalej się rozpędzać. Na starym zaworze przy takiej sytuacji ... obroty spadały do 1000 i auto nie chciało jechać.
Pojeżdżę kilka dni i popatrzę. Chcę uniknąć efektu że jak coś nowego wsadziłem to MUSI być ok.
Chcę potestować i rzeczywiście stwierdzić że to to diabelstwo kulało

Oczywiście za kilka dni dam Wam znać.
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim, którzy zabrali w tym wątku głos. Pomagali i chcieli pomóc.