--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Odpięte zasilania EGR - auto wreszcie jedzie z "dołu"

Awatar użytkownika
Szafarek
Nowicjusz
Auto: Insignia COSMO 195HP
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: okolice Poznania

Re: Odpięte zasilania EGR - auto wreszcie jedzie z "dołu"

Post autor: Szafarek » 31 sie 2017, o 18:35

Ping pisze:To oprogramowanie to najnowsze jakie jest dla twojego silnika
Dziękuję, fajna stronka ...
To ja się pytam ! Co ASO chciało mi wgrać !!! Mam najnowsze i pewnie myśleli że nadgrają "świeże" i będzie ok.
Dobra, nie tu szukajmy. Ale jak ktoś może sprawdzić co ma u siebie to będzie super.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 31 sie 2017, o 18:40

ASO szuka po omacku, a wgrają Ci pewnie nie za darmo. Masz odpowiedź.
Odepnij wtyk z EGR (chyba, że to już robiłeś). Wyskoczy błąd, ale sprawdź jak chodzi silnik.
Kiedy robiłeś program? Problem pojawił się zaraz czy jakiś czas po?

Awatar użytkownika
Szafarek
Nowicjusz

Post autor: Szafarek » 31 sie 2017, o 18:48

egr odpinałem, jedzie wtedy poprawnie z dołu, może nie tak jak kiedyś ale jest dużo lepiej.
Program robiłem na początku czerwca, zmulenie pojawiło się jakieś 3 tygodnie temu, choć od zawsze miałem wrażenie że zanim dmuchnie turbo to isia jest jakaś słabsza. Zganiałem na wagę.
Mam też nieco zboczenie - fabia 1.6 tdi 90 KM na starcie zwija asfalt, pug 1.6 115 już nieco gorzej ale też jest fajnie przy dynamicznym ruszaniu, iśka ? cóż, potrafi zgasnąć, bądź jak dam więcej obrotów by żwawiej ruszyć to obroty i tak spadną do ~1100 i zmula tak do 1700 obr/min, później jest już wszystko ok, wgniata w fotel.
Ale ruszyć dynamicznie, bądź normalnie ruszyć to jakaś masakra ....

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 31 sie 2017, o 20:05

Panowie tak czytam co tu opisujecie i chyba dołączę do grona zamulonych Isi , z tym piszesz Szafarek że potrafi zgasnąć to jakaś masakra kuźwa miałem VC2.2 DTI 125 km i tam było nie do pomyślenia żeby zgasła mogłem ruszyć bez gazu a tu trzeba cisnąć ,nie dawno czyściłem EGR ,czujnik doładowania i przy okazji zdjąłem pokrywę rozrządu żeby sprawdzić czy był robiony i zapomniałem podpiąć przepływkę , po odpaleniu zero błędów auto tak jakby szło lepiej , ale następnego dnia tankuje i po ruszeniu zgasł (znów) i wyskoczył czek o czywiście doszedłem do tego że przepływka nie podłączona , więc podłączyłem błąd skasowałem i auto dalej jeździ jak przedtem , powiem tak jak przekroczy 2 tyś to idzie jeszcze jak włączę sport to jest rakieta normalnie wgniata w fotel jakby mu dołożyć 30 km , ale ruszanie i do 2 tyś to jakaś masakra

Awatar użytkownika
Szafarek
Nowicjusz

Post autor: Szafarek » 31 sie 2017, o 20:35

ta, zaraz dojdziemy do tego że TTTM.
Oj nie, będę szukał i mam nadzieję, że znajdę. Dziś jakoś nie mam już chęci grzebać ale jutro ... oj jutro się przyjrzę sztandze i podciśnieniom.
Taki kierunek obejmuję teraz.

Wstyd, żeby dwulitrowy diesel z 200KM na pokładzie nie potrafił dynamicznie ruszyć.
Nie próbowałem ,ale podejrzewam że z moją 1.6tdi to isia by dostała baty na starcie i tylko mógłbym popatrzeć na tylny zderzak fabii.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 31 sie 2017, o 20:43

na pewno by dostała , moją VC teraz jeździ syn i jak czasami przejedzie się Iśką to tez mówi że od dołu masakra a jaką ma bake ze mnie jak jedzie ze mną i mi zgaśnie , VC przez 10 lat użytkowania nie zgasła mi przy ruszani tyle razy co Isia przez pół roku :o

Awatar użytkownika
Szafarek
Nowicjusz

Post autor: Szafarek » 31 sie 2017, o 21:02

Chętnie bym poczytał wypowiedzi użytkowników, który mają w Isi tzw. EGR-OFF.
Ktoś ?

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 31 sie 2017, o 21:48

Szafarek pisze:egr odpinałem, jedzie wtedy poprawnie z dołu, może nie tak jak kiedyś ale jest dużo lepiej.
Program robiłem na początku czerwca, zmulenie pojawiło się jakieś 3 tygodnie temu, choć od zawsze miałem wrażenie że zanim dmuchnie turbo to isia jest jakaś słabsza. Zganiałem na wagę.
Mam też nieco zboczenie - fabia 1.6 tdi 90 KM na starcie zwija asfalt, pug 1.6 115 już nieco gorzej ale też jest fajnie przy dynamicznym ruszaniu, iśka ? cóż, potrafi zgasnąć, bądź jak dam więcej obrotów by żwawiej ruszyć to obroty i tak spadną do ~1100 i zmula tak do 1700 obr/min, później jest już wszystko ok, wgniata w fotel.
Ale ruszyć dynamicznie, bądź normalnie ruszyć to jakaś masakra ....
A mapsensor czyściłeś? Przepraszam, że tak dopytuję, ale staram się znaleźć przyczynę...

Awatar użytkownika
Szafarek
Nowicjusz

Post autor: Szafarek » 1 wrz 2017, o 21:19

IBZI pisze: A mapsensor czyściłeś? Przepraszam, że tak dopytuję, ale staram się znaleźć przyczynę...
Przejrzałem i wyczyściłem chyba wszystkie czujniki.
No i nie przepraszaj, przecież to właśnie po to są fora by wspólnie znaleźć rozwiązanie.

BTW. Wygląda że problem u siebie rozwiązałem.
Zainwestowałem dziś w nowy zawór eketro sterowania turbiną (tzw. pierburg). Wymiana w 5 min i jazda.
Przez pierwsze parę km po mieście ... myślę to nie to, dalej problemy z ruszeniem, dynamiką na niższych obrotach.
W miarę pokonywania dalszych km już na autostradzie zmiany po wymianie są :
- dużo szybsza reakcja na gaz (jak już obroty ~1600). Na starym zaworze przy identycznych obrotach przy wdepnięciu mijały ze 2 sek. zanim pojawił się oczekiwany efekt. Teraz jest reakcja natychmiastowa. Gaz, no może z pół sek i wyrywa do przodu. Jako ciekawostka: Dziś u nas (u Was pewnie też :)) cały dzień leje i drogi są mokre.
Zapięty 3 bieg, 2000 obr/min, gaz w podłogę i ... zerwało przyczepność, zamrugała kontrolka od TC
- zjechałem nieco szybciej z A2 by trochę potoczyć się "miejskimi" ścieżkami. Sygnalizacje, przejścia i takie tam :). Jest dobrze, można normalnie ruszyć, mam wrażenie że już utrzymanie 1400-1500 obr po zmianie z 1 na 2 pozwala dalej się rozpędzać. Na starym zaworze przy takiej sytuacji ... obroty spadały do 1000 i auto nie chciało jechać.

Pojeżdżę kilka dni i popatrzę. Chcę uniknąć efektu że jak coś nowego wsadziłem to MUSI być ok.
Chcę potestować i rzeczywiście stwierdzić że to to diabelstwo kulało :)
Oczywiście za kilka dni dam Wam znać.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim, którzy zabrali w tym wątku głos. Pomagali i chcieli pomóc.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 2 wrz 2017, o 09:14

No to teraz z Allegro znikną wszystkie zawory

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 2 wrz 2017, o 09:35

Szafarek pisze:Zapięty 3 bieg, 2000 obr/min, gaz w podłogę i ... zerwało przyczepność
jak silnik A20DTH nawet z mocą 195KM na 3 zrywa przyczepność to sprawdziłbym amortyzatory i przyjrzał się oponom.

Głodny

Post autor: Głodny » 2 wrz 2017, o 12:14

Na deszczu możliwe zależy też od samego asfaltu, u mnie w okolicy jakiś czas temu drogowcy jeździli specjalną maszyną która lekko "matuje" asfalt, jest dużo bardziej szorstki i przyczepny.

Awatar użytkownika
Szafarek
Nowicjusz

Post autor: Szafarek » 4 wrz 2017, o 18:51

Witajcie, myślę, że już jest czas by podsumować.
Muszę przyznać, że jest "prawie" idealnie. Zawór wymieniony na nowy oryginalny, EGR podłączony. Błędy skasowane, nowych nie ma (i tak nie było)

Na plus :
- można już normalnie ruszyć z miejsca, ładnie, płynnie przyspiesza przy normalnym ruszaniu,
- po zmianie z 1 na 2 jedzie,
- zdecydowanie szybciej można odczuć że "już pojedzie"
- znacznie lepsza dynamika - akcja -> reakcja. Wciśniesz gaz i auto w zasadzie od razu przyspiesza (wcześniej na starym zaworze baaaardzo mocno czułem turbo dziurę, teraz prawie nieodczuwalny moment załączenia turbo
- regularne wypalanie DPF-a co ok 600-700 km (codziennie droga po 100km z czego autostradą 85%, reszta miasto.
- przy obrotach z ok 2000-2100 przy depnięciu łeb urywa (mówimy o biegach 3,4,5, no i 6 ale tu już nieco słabiej, ale to zrozumiałe) :D i ciągnie do ... bezpiecznych obrotów

Na minus
- na zimnym silniku pojawiły się dość dziwne dźwięki (właśnie przy ruszaniu). Coś jakby zawory/wtryski. wystarczy że lekko złapie temperaturę i już tego efektu nie ma. Muszę to rozpoznać - od czego i dlaczego ...
- żona mówi .... że jak depnę to szyja ją boli :lol: , jak głowa uderza w zagłówek :lol:

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 4 wrz 2017, o 19:35

Jak masz nowy zaworek bez założonego filterka to może od tego są te dźwięki - zawór wpada w drgania i rezonuje na karoserie. Załóż filterek (np. najmniejszy filter paliwa firmy MANN) - powinno być lepiej jeśli chodzi o dźwięki i uchronisz troche zawór przed zepsuciem (przynajmniej tak się wydaje ;) ).
Instrukcja co i jak jest na forum ;)

Awatar użytkownika
Szafarek
Nowicjusz

Post autor: Szafarek » 4 wrz 2017, o 19:42

Rooff_ pisze: to może od tego są te dźwięki
Nie, na 100% to nie są żadne drgania zaworu. Jak się go chwyci paluszkami to delikatnie czuć, że coś w nim "się kręci".
Nie ma żadnego przenoszenia na karoserie. Dźwięk zmienia się ze zmianą obrotów. W zasadzie jest tylko przy delikatnej przegazówce no i oczywiście jak się rusza.
Dźwięk dochodzi z układu wtryskowego lub z samych zaworów (wg mnie to wtryski)

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 4 wrz 2017, o 20:02

Zapewne włączył ci się syndrom temperatury +18st. Sprawdź czy te dźwięki tez występują gdy temperatura powietrza będzie mniejsza niż 17st.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Szafarek
Nowicjusz

Post autor: Szafarek » 4 wrz 2017, o 20:15

Ping pisze:edit.
TTTM ?
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2017, o 10:52 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 6 wrz 2017, o 08:32

no i więc dwa dni temu odpiąłem EGR i powiem że teraz to się jeździ , normalnie od dołu ciągnie wcześniej jak jechało się wolno powiedzmy dojeżdżało do światem i zmieniło się na zielone a miało się prędkość około 10 km/h to trzeba było wrzucać 1 bo nie było szans ruszyć z 2 , teraz to jest bajka gaz i ładnie odchodzi , można nawet ruszać z 2 bez problemu , tak samo z 1 można ruszać bez dodawania gazu i nie zgaśnie jak przedtem , jedyna rzecz która z tego wynika to przy gaszeniu silnika nie działa klapa gasząca i silnik twardo się zatrzymuje no i świeci się czek ale to nie problem , wiec teraz zostaje szukanie przyczyny tej dziwnej sytuacji i jeszcze jedno jedzie tak samo czy mamy temperaturę poniżej 18 stopni czy poniżej .

iiktorn
Nowicjusz
Auto: Astra j A17dtj
Rok produkcji: 2012
Miasto:

Post autor: iiktorn » 14 wrz 2017, o 17:03

Witam, jaką pozycje po odpaleniu powinna przyjąć przepustnica (klapa gasząca )? Czy ma być całkowicie otwarta czy tylko częściowo?
1.7cdti

caparis
Nowicjusz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2019
Miasto: Częstochowa

Post autor: caparis » 22 maja 2019, o 17:45

Cześć, czy u was też tak wygląda egr error? Przymierzam się do czyszczenia zaworu i chciałem sobie porównać wyniki przed i po, ale nie wiem czy wierzyć takiemu odczytowi... :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”