--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSilnik 2.0 170KM B20DTH - parametry
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Re: Silnik 2.0 170KM B20DTH - parametry
W opisie masz
a twoje auto trochę chyba młodsze, nic się nie zmieniło?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
marcin.1111
- Użytkownik
- Auto: Opel lnsignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Być może w polifcie mogą być inne mocowania. Napisz do sprzedawcy i zapytaj. W Aso mechanik mi powiedział, że osłona chroni przed zabrudzeniami, a bez jest lepsze chłodzenie więc coś w tym jest.
- Blest
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: Oka
- Otrzymał piwo: 6 razy
Mam pytanie ktoś wie ile wchodzi oleju do tego silnika? Coś koło 4,5?
-
markrk
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2017
- Miasto:
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Piszę w tym temacie który założyłem i tak :
jak wiadomo kupiłem tą insignię auto z tego roku, kombi silnik 170 km B20DTH , przejechałem już ok 3 tyś km (same autostrady) przy prędkości ok 140-150 spalanie 6 litrów (auto na oponach 225/50/17) prędkościomierz zawyża o ok 5 km.
Jeżeli chodzi o dynamikę, dla mnie super, auto typowo na (niemieckie) autostrady gdzie głównie jeżdżę.
Jestem teraz na etapie szukania alufelg 18 i opon na lato (auto jest na oponach M+S)
Jako że temat z olejami dodatkami do cdti jest zamknięty pytanie:
czy lać do nowego silnika olej 2T do paliwa ?
pewne doświadczenie mam co do oleju 2T (liqui molly 1052) ale to w silniku hdi z przebiegiem 300 tys km po kilku bakach wyjeżdżonych korekcje wtryskiwaczy wróciły do norm fabrycznych a były rozjechane (kontrolowałem na bieżąco przez interfejs) mało tego na słuch byłem w stanie stwierdzić czy dolany był olej 2T do paliwa-bez oleju "twarda" praca silnika.
Tutaj mam przejechane 20 tys km. i nie wiem czy lać ten olej 2T ?
jak wiadomo kupiłem tą insignię auto z tego roku, kombi silnik 170 km B20DTH , przejechałem już ok 3 tyś km (same autostrady) przy prędkości ok 140-150 spalanie 6 litrów (auto na oponach 225/50/17) prędkościomierz zawyża o ok 5 km.
Jeżeli chodzi o dynamikę, dla mnie super, auto typowo na (niemieckie) autostrady gdzie głównie jeżdżę.
Jestem teraz na etapie szukania alufelg 18 i opon na lato (auto jest na oponach M+S)
Jako że temat z olejami dodatkami do cdti jest zamknięty pytanie:
czy lać do nowego silnika olej 2T do paliwa ?
pewne doświadczenie mam co do oleju 2T (liqui molly 1052) ale to w silniku hdi z przebiegiem 300 tys km po kilku bakach wyjeżdżonych korekcje wtryskiwaczy wróciły do norm fabrycznych a były rozjechane (kontrolowałem na bieżąco przez interfejs) mało tego na słuch byłem w stanie stwierdzić czy dolany był olej 2T do paliwa-bez oleju "twarda" praca silnika.
Tutaj mam przejechane 20 tys km. i nie wiem czy lać ten olej 2T ?
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Lej spokojnie, znajomy właśnie odebrał nowego tiguana i przyszedł po 5 Monzola. Do Hondy crv nie chciało mu się lać. 2 wtryski w hondzie tak lały, że wykończyły dpf. Teraz leje od nowości bo nie kupuje auta na 2 lata tylko na dłużej i większe przebiegi.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
Sandstorm
Witam Panowie,
ja mam Isię z tym silnikiem i mam drobny problem z nastawnikiem turbiny. Nie mówię tu o tzw. gruszce, B20DTH ma sterownik z potencjometrem.
2 razy mi się zaciął i auto wchodzi w tryb serwisowy - brak mocy.
Niestety w serwisie zalecają wymianę turbo, bo się okazuje, że nastawnik nie występuje osobno. Koszt nowej to pewnie z 5 tys + robota - trochę dużo.
Szukałem kogoś kto to regeneruje, ale sterownik podobno jest na tyle nowy, że nikt nie jest w stanie go naprawić. Jeden z magików który podjął się próby naprawy dał sobie spokój, bo brak jest oprogramowania do konkretnie tego sterownika HELLA w turbo Garetta - stwierdził że najprawdopodobniej uszkodzona jest elektronika.
Nie wiem sam co robić. Auto oczywiście jeździ, ale znając życie zepsuje się wtedy kiedy będzie najbardziej potrzebne. Najprościej chyba będzie znaleźć rozbitka na alledrogo i podpytać czy ma ktoś na zbyciu nastawnik do tego kodu silnika.
Chyba, że ktoś z Was Panowie przerabiał podobny problem? Dajcie znać bo muszę zrobić z tym porządek.
ja mam Isię z tym silnikiem i mam drobny problem z nastawnikiem turbiny. Nie mówię tu o tzw. gruszce, B20DTH ma sterownik z potencjometrem.
2 razy mi się zaciął i auto wchodzi w tryb serwisowy - brak mocy.
Niestety w serwisie zalecają wymianę turbo, bo się okazuje, że nastawnik nie występuje osobno. Koszt nowej to pewnie z 5 tys + robota - trochę dużo.
Szukałem kogoś kto to regeneruje, ale sterownik podobno jest na tyle nowy, że nikt nie jest w stanie go naprawić. Jeden z magików który podjął się próby naprawy dał sobie spokój, bo brak jest oprogramowania do konkretnie tego sterownika HELLA w turbo Garetta - stwierdził że najprawdopodobniej uszkodzona jest elektronika.
Nie wiem sam co robić. Auto oczywiście jeździ, ale znając życie zepsuje się wtedy kiedy będzie najbardziej potrzebne. Najprościej chyba będzie znaleźć rozbitka na alledrogo i podpytać czy ma ktoś na zbyciu nastawnik do tego kodu silnika.
Chyba, że ktoś z Was Panowie przerabiał podobny problem? Dajcie znać bo muszę zrobić z tym porządek.
-
scuzz84
- Forumowicz
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Zaciął się sterownik czy zacięła się zmienna geometria w turbinie? Ja bym zaczął od sprawdzenie zmiennej geometrii bo generalnie ona jest w większości przypadków problemem.
- Raftt
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia ST
- Miasto: BIAŁYSTOK /BRUKSELA
- Otrzymał piwo: 2 razy
Witam koledzy. Tak więc podzielę się z wami swoją opinią gdyż osobiście jeżdżę od listopada 2017 Insignia b ST z silnikiem B20DTH obecnie mam przejechane 25tys km i właśnie zaliczyłem 1 przegląd gwarancyjny. Jak do tej pory nie miałem i odpukac nie zaliczyłem żadnej niechcianej przygody pozatym że na samym początku czyli od przebiegu 0kkm byłem przerażony spalaniem nie istotne w trasie czy mieście ale nawet przy spokojnej ekonomicznej jeździe potrafiło dochodzić do 11 12l/100km Po mniej więcej 5 do 10tys km jednakże stan ten się unormował obecnie nawet przy bardzo jak by to ująć sportowej żyłce w trasie spalanie wynosi maks 8L/100km i mówię tu o prędkościach na drogach D rzędu 180-220 przy jeździe spokojnej ekonomicznej rzędu 120-140 spokojnie schodzi do 6l/100km wmieście norma 6,5-7,5 zależnie od stylu jazdy Póki co jestem naprawdę zachwycony niedosc wyglądem i komfortem to i również osiągami Adblue 10tyskm 10L jedyną rzeczą jaka mnie zaniepokoiła przy około 20tys jakby miałem wrażenie że samochód osłabł i iewatpliwie gwizd Turbo niósł się jak ze starego parowozu zwróciłem na to uwagę przed przeglądem co się okazało do wymiany był jakiś rozczelniony Oring ci nie.mialo większego wpływu na spalanie czy też drastyczny spadek mocy Oring koszt około 25 30euro wymiana w ramach przeglądu gwarancyjnego. Dodam jeszcze jak to ktoś pisał o filtrze który jest teraz łatwo dostępny bo z góry... Muszę poprawić kolegę bo zgadza się filtr jest nagorze... Ale jest to 2 filtr oleju który dodatkowo zabezpiecza właśnie turbo czyli do wymiany są 2 filtry oleju łącznie nowa Isia posiada ich aż 7(2 oleju, paliwa, powietrza oraz kabinowy) wszystkie wymienne oraz dwa nie wymienne co nie.mniej trzeba o nie dbać mam na myśli VAG czy jakoś tak oraz przez niektórych tak nie.lubiany DPF co mi nie sprawia jak do tej pory żadnych problemów wypalanie można aktywować samemu i ja.robie to co mniej więcej 700-1000km kiedy są do tego warunki. Nawet instrukcja zawiera opis jak aktywować wypalanie (dla tych którym nie chce się lub nie mają czasu czytać ja robię to tak 4bieg prędkość około 110-120 obroty powyżej 2500tys temp płynu wiadomo maks czj około 95stopni oraz temp oleju powyżej 90stopni i ostatni już warunek stałe obroty czyli używamy tempomatu jedziemy sobie tak około minutki i aktywuje się wypalanie filtra co zauważymy jedynie po wzroście spalania umnie do około 10 12L/100km przy prędkości obrotów rzedu 3000tys wypalanie jak wspomniałem co 700-1000km nie zajmuje dłużej niż 5 6min takiej jazdy) jeżeli ktoś nie wyłapie tego spalania jest prosta metoda aby sprawdzić czy filtr się właśnie wypala jadąc na tym powiedzmy 4 biegu wyłączamy jedynie tempomat nogi wiadomo z pedałów i teraz przy hamowaniu silnikiem spalanie powinni pokazywać 00/100km przy procesie wypalania DPF będzie to około 2-5l/100km Tak więc nie przekonanych i przekonanych zachęcam do pouzywania i pisania swoich wrażeń jak i również spostrzeżeń wad oraz zalet zawsze mile widziane inne perspektywy. Niestety ja nie.m9ge tego porównać do.poprEdniego auta co była to Astra H GTC 1.9 120KM niezawodna i nie do zdarcia i życzę tylko sobie również innym aby każde nowe auto niewazne z jakim silnikiem i mocą dojezdzilo tyle co moja stara Aśka
dodam że jak ja kupiłem 2006r był rok 2009 przebiegała 70tys jak ja sprzedałem był rok 2017 przebieg.... 370tys i... Nic a.nic do niej nie.dolozylem wiadomo prócz części eksploatac. zurYcie materiału oraz wiek i.przebieg ale swoje zwiedziła i swoje wyjezdzila... Pozdrawiam wszystkich i w razie jakiś pytań czy spostrzeżeń chętnie będę się udzielał w temacie na.ile czas pozwala. Szerokości przyczepności koledzy....
Ostatnio zmieniony 24 lip 2018, o 11:24 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
markrk
- Użytkownik
- Miasto:
W listopadzie jak kupiłem miała 16 tys km, dzisiaj ma już 44 tys. km jestem juz po 3 wymianie oleju.Pierwsze słyszę aby silnik b20dth miał dwa filtry oleju, ma ktoś schemat lub zdjęcia-w serwisie opla tylko mi ten górny zmieniali.
-
Noe1914
Insignia 2015 2.0 cdti 170 km wyrwało mi z mocowania rurę intercoolera przed przepustnicą. cześć nie do dostania w żadnym magazynie w Europie. Szykuję się na akcję serwisową. A puki co musiałem zrobić prowizorkę żeby jeździć. Kod części 13419442. Pozdrawiam tych co mieli awarię i tych przed. Przebieg 66000
- Raftt
- Nowicjusz
Mi w serwisie Opla w Brukseli powiedzieli że total w tym modelu który ją posiadam jest 7 filtrów gdzie sam zrobiłem wielkie oczy i zacząłem wymieniać te które są oczywiste i pan z Opla dodał mi że prócz filtra oleju jaki zwykle zmieniać ten silnik z tą skrzynia a jest to F40 M6 jest dodatkowy filtr chroniący turbo przed opiłkami itp których nie wyłapie główny filtr... Być może robił mnie w ciul... Ale teraz pytanie skąd na faktorze serwisowej są wymienione 2 x oil filter??? Tak samo wielce zdziwiony byłem tym 8z wcześniej zwróciłem im uwagę na regularne cykanie z pod maski tak jakby zawory czy wtrysk cykal... Co się okazało to cykanie pojawia się przy temperaturze oleju 90 wzwyż i jest to... Dodatkowy obieg chłodzenia czyli 0rocz zwykłego wiadomo chlodnica termostat płyn itd drugi obieg zalacza się i ma to coś wspólnego z intercoolerem niestety nawał pracy nie pozwala mi dokładnie zorientować się po sieci na czym to polega jak wygląda itp itd. pozdrawiam...
Dodano po 3 godzinach 47 minutach 34 sekundach:
Moje z 07.2017 ale model ST innovation ale już b mimo że silniki podobno po lifcie czyli 125kW te same choć z tego co czytałem w modelach A inne skrzynie montują te ponoć nielubiane M28 M32 Być może dlatego jest roznica odnośnie tych filteow...
Dodano po 3 godzinach 47 minutach 34 sekundach:
Moje z 07.2017 ale model ST innovation ale już b mimo że silniki podobno po lifcie czyli 125kW te same choć z tego co czytałem w modelach A inne skrzynie montują te ponoć nielubiane M28 M32 Być może dlatego jest roznica odnośnie tych filteow...
Ostatnio zmieniony 25 lip 2018, o 00:44 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
- bartekbilin
- Użytkownik
- Auto: Insignia CT
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Do Insignii A z B20DTH montowana była skrzynia F40.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
- Raftt
- Nowicjusz
Kolego z tego co szukałem po sieci to w insigni A B20DTH montowana była skrzynia M32. Ale jeżeli IE wierzysz że w mojej Insigni B ST B20DTH jest F40 M6 mogę zrobić fotkę choć przyznam że bardzo trudno z góry dostrzec oznaczenie na skrzyni które jest wytłoczone od gory i da się je dostrzec...
Dodano po 16 minutach 43 sekundach:
Myślę że wystarczająco widać oznaczenie na skrzyni...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- bartekbilin
- Użytkownik
- Auto: Insignia CT
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Łódź
Wierzę Ci, że Insi B ma F40. Pisałem, że do A B20DTH też montowana była ta skrzynia. Poniżej daję link do rozpiski silników i skrzyń montowanych w naszych oplach.
Insignia A (B20DTH F40WR 3.55)
https://www.opel-infos.de/modelle/insignia_a4t.html
Insignia B (B20DTH F40 3.55)
https://www.opel-infos.de/modelle/insignia_bst.html
Insignia A (B20DTH F40WR 3.55)
https://www.opel-infos.de/modelle/insignia_a4t.html
Insignia B (B20DTH F40 3.55)
https://www.opel-infos.de/modelle/insignia_bst.html
- Blest
- Użytkownik
- Miasto: Oka
- Otrzymał piwo: 6 razy
Ma ktoś informację w którym miejscu znajduje się ten drugi filtr od turbo? I czy można go gdzieś kupić? Zainteresował mnie ten temat bo do tej pory wymieniałem tylko te podstawowe ( olejowy, kabinowy, powietrza, paliwa) czy go się wymienia?
- Major601
- Użytkownik
- Auto: Opel Astra H
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Siemianowice Śląskie / Czechowice Dziedzice
- Postawił piwo: 2 razy
nic więcej się nie wymienia, sprawdzone w ASO w katalogu filtrów. Ten niby filtr to coś na żywotność całej turbiny
-
markrk
- Użytkownik
- Miasto:
Insignia A z silnikiem B20DTH i skrzynia F40Raftt pisze: ↑30 lip 2018, o 07:56Kolego z tego co szukałem po sieci to w insigni A B20DTH montowana była skrzynia M32. Ale jeżeli IE wierzysz że w mojej Insigni B ST B20DTH jest F40 M6 mogę zrobić fotkę choć przyznam że bardzo trudno z góry dostrzec oznaczenie na skrzyni które jest wytłoczone od gory i da się je dostrzec...
-
JaMi
- Użytkownik
- Auto: Insignia B kombi
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 12 razy
w ASO tak samo nie zalecają wymiany oleju w skrzyniach automatycznych