--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Dziwny odgłos ciche chrobotanie na zimnym silniku

ODPOWIEDZ
jacek83

Re: Ciche chrobotanie na zimnym przez 5 minut

Post autor: jacek83 » 16 mar 2014, o 13:03

W taki razie u mnie to zupełnie inny rodzaj dźwięku. Chyba już o tym pisałem ale u mnie dźwięk znika w momencie wciśnięcia pedału sprzęgła.

Awatar użytkownika
Mikołaj
Użytkownik
Auto: Insignia 1,6 Turbo
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Amsterdam/Sosnowiec

Post autor: Mikołaj » 16 mar 2014, o 16:32

Witam.
Nie wiem jak dokładnie jest w Insignii ;) , ale jak miałem Vectrę z silnikiem 1,9 CDTI 150 KM, też słyszałem lekkie stukanie na wolnych obrotach. Jak wcisnąłem sprzęgło wszystko ucichło i nic nie było słychać. Pierwsza diagnoza była też na łożysko, ale jeszcze przejechałem na tym około 10 tys km i jak chłopaki rozebrali to wyszło że jednak dwumasa :o .
U mnie najbardziej było słyszalne jak bardzo powoli puszczałem sprzęgło i w pewnym położeniu pedału jargotało że masakra.

henio1977
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: henio1977 » 8 maja 2014, o 09:10

Witam wszystkich po raz pierwszy!
Mam chyba podobny problem jak w temacie. Prosze forumowiczow, ktorzy mieli problem z dziwnymi dzwiekami w okolicy paska klinowego/silnika o posluchanie tego: http://piekary.net/~polok/insignia.mp3 i diagnoze, co to moze byc, bo jak czytam forum, to moze to byc prawie wszystko :) Moj mechanik powiedzial, ze najprawdopodobniej bedzie to napinacz paska wielorowkowego, ale ja przed jego wymiana wolalbym wiedziec to pewnie... Dodam tylko, ze dzwieki, ktore slychac wydobywaja sie na zimnym silniku i ustaja po ok. 5-10 minutach jazdy
Pozdrawiam i dzieki z gory wszystkim za odpowiedz

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 8 maja 2014, o 10:33

Rolki, pasek alternatora lub rozrządu. Ale raczej stawiałbym na rozrząd. Szczególnie, że w drugim poście tego wątku jest odpowiedź. Coś słabo czytałeś.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

henio1977
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: henio1977 » 8 maja 2014, o 12:42

Pasek wymienilem i nic to nie pomoglo. Co do rolek i rozrzadu to jest to juz wiekszy koszt z mojej strony i wolalbym nie testowac tego w ten sposob, ze wszystko bede wymienial po kolei az zadziala, bo zbankrutuje :) Problem jest chyba dosc typowy, bo handlarz u ktorego kupielem Insignie mial tez inna tylko z wiekszym przebiegiem (moja ma 95000) i efekt po odpaleniu byl dokladnie ten sam, wiec mysle, ze jest to dosc typowy problem w tych autach, niestety nie dla mojego mechanika :( A do ASO boje sie jechac bo wymienia wszystko i pewnie pomoze ale zostawie u nich majatek... Liczylem na to, ze jak ktos poslucha zalaczonego przeze mnie pliku mp3 to stwierdzi: u mnie to bylo dokladnie to samo i okazalo sie, ze winowajca bylo XXXX. Wiadomo, ze przez "z komory silnika dobiega takie ciche chrobotanie" mozna rozumiec rozne odglosy, ale jak juz sie tego poslucha to inna bajka i mozna bardziej precyzyjnie zdiagnozowac problem. Tym bardziej, ze mi sie wydaje, ze odglosy nie ida z komory silnika tylko gdzies przy pasku wystepuja...

Awatar użytkownika
Radek_TRN
Użytkownik
Auto: BMW F10
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Toruń

Post autor: Radek_TRN » 8 maja 2014, o 13:48

U mnie były winne właśnie rolki. Przy przebiegu 100k wymieniłem i cisza.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 8 maja 2014, o 13:52

henio1977 pisze:Pasek wymienilem i nic to nie pomoglo. Co do rolek i rozrzadu to jest to juz wiekszy koszt z mojej strony i wolalbym nie testowac tego w ten sposob, ze wszystko bede wymienial po kolei az zadziala, bo zbankrutuje :) Problem jest chyba dosc typowy, bo handlarz u ktorego kupielem Insignie mial tez inna tylko z wiekszym przebiegiem (moja ma 95000) i efekt po odpaleniu byl dokladnie ten sam, wiec mysle, ze jest to dosc typowy problem w tych autach, niestety nie dla mojego mechanika :( A do ASO boje sie jechac bo wymienia wszystko i pewnie pomoze ale zostawie u nich majatek... Liczylem na to, ze jak ktos poslucha zalaczonego przeze mnie pliku mp3 to stwierdzi: u mnie to bylo dokladnie to samo i okazalo sie, ze winowajca bylo XXXX. Wiadomo, ze przez "z komory silnika dobiega takie ciche chrobotanie" mozna rozumiec rozne odglosy, ale jak juz sie tego poslucha to inna bajka i mozna bardziej precyzyjnie zdiagnozowac problem. Tym bardziej, ze mi sie wydaje, ze odglosy nie ida z komory silnika tylko gdzies przy pasku wystepuja...
pierwsze pytanie - rozrząd nie był jeszcze wymieniany ?
Jeżeli nie, to najpierw wymień kompletny rozrząd bo z torbami to dopiero pójdziesz jak rozrząd Ci się rozsypie.
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

henio1977
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: henio1977 » 8 maja 2014, o 14:11

Radek_TRN pisze:U mnie były winne właśnie rolki. Przy przebiegu 100k wymieniłem i cisza.
A napinacza nie wymieniales jak rozumie? Chodzi o rolki paska rozrzadu czy wielorowkowego? Wymienialas wszystkie rolki?

Awatar użytkownika
Radek_TRN
Użytkownik
Auto: BMW F10
Rok produkcji: 2011
Miasto: Toruń

Post autor: Radek_TRN » 8 maja 2014, o 14:13

Cały kompletny rozrząd z pompą wody.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

henio1977
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: henio1977 » 8 maja 2014, o 19:26

Rozrzadu nie wymienialem, bo wymienia sie go przy 150tys, a do tego jeszcze mi brakuje troche. Powiem wiecej: bylem dzis w ASO Kanclerz Ruda Slaska (robilem kampanie serwisowa - programowanie ECMa) i po rozmowie z tamtejszymi chlopakami (wydawali sie bardzo spoko goscie) powiedzieli mi, ze to piskanie to wina rozrzadu (puscilem im na telefonie mp3jke z nagraniem), ale nawet po jego wymianie po pewnym czasie bedzie sie dzialo to samo i sugerowali, ze oni by go teraz nie wymianali - ten typ tak ma i nie ma to powaznych konsekwencji... Podobno winne sa rolki i pasek, ktory po nich chodzi. Sprawa zglaszana przez nich do GM, ale bez echa, czyli na zadna kolejna kampanie serwisowa sie nie zanosi...
Dziwi mnie tylko 1 fakt: zostawilem wczoraj auto w zaprzyjaznionym warsztacie osiedlowym i podobno chlopaki sciagneli pasek klinowy i przestalo piszczec, a po jego zalozeniu znowu zaczelo - stad ich diagnoza, ze to pewnie napinacz tego paska nadaje sie do wymiany... I to mi wlasnie nie pasuje, bo wg mnie (zaznaczam, ze mechanikiem nie jestem) tak na chlopski rozum skoro bylaby to wina rozrzadu to jak silnik by chodzil bez paska klinowego to tez by piszczalo, chyba ze sie myle?

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 8 maja 2014, o 19:49

Bo prawda jest taka, że jedno i drugie jest do wymiany. Najpierw miałem rozrząd, a po roku pasek.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 8 maja 2014, o 20:44

henio1977 - przestudiuj forum, poczytaj i będziesz wiedział przy jakich przebiegach chłopaki wymieniali rozrząd
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

ivoo

Post autor: ivoo » 8 maja 2014, o 21:36

henio1977, wg mnie w warsztacie mają rację, jeśli ściągnęli pasek to winny jest napinacz albo samą rolką napinacza. Jeśli nie było paska to po prostu rolka napinacza nie jest "napędzana" dlatego też nie piszczało.

Poza tym chłopaki dobrze piszą, nie czekaj do 150. Ja u siebie wymieniłem rozrząd przy 140 tyś i mechanik spuentowała, że to był ostatni dzwonek na wymianę (pasek spękany z wytartymi zębatkami). Dodam że wymieniłem od razu pasek klinowy i rolkę napinacza i piszczenie ustało.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 8 maja 2014, o 22:33

henio1977 pisze:Rozrzadu nie wymienialem, bo wymienia sie go przy 150tys, a do tego jeszcze mi brakuje troche.
100 tyś km to jest odpowiednia pora na wymianę rozrządu. Poczytaj trochę forum zamiast instrukcji obsługi to sporo cennych informacji się dowiesz.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 9 maja 2014, o 07:21

80% osobom po wymianie rozrządu i wieloklina z napinaczami pomogło, mi również. Przebieg licznikowy masz 95000, zaś nie wiadomo jaki jest rzeczywisty.

henio1977
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: henio1977 » 9 maja 2014, o 12:21

Co do mojego przebiegu to jest on na 99% pewny, gdyz mialem kontakt z pierwszym wlascicielem (a kupowalem od handlarza) i on mi go potwierdzil a w sumie nie zalezalo mu klamac, bo auto juz nie bylo jego...
Przekonaliscie mnie chlopaki - wymienie rozrzad z pompa wody i zobacze co dalej - jak wciaz bedzie piskotac to doloze do tego wymiane napinacza, ale najpierw rozrzad.
Pytanie tylko czy warto kupowac oryginalny czy tez polecacie jakies wartosciowe zamienniki (rozrzad + pompa)?

marcinsobi

Post autor: marcinsobi » 10 maja 2014, o 07:31

u mnie tak chrobotała rolka paska klinowego , nawet wstawiałem zdjęcie jak ona wyglada ,był dokładnie ten sam dzwiek

ivoo

Post autor: ivoo » 10 maja 2014, o 21:59

henio1977, przy okazji wymiany rozrządu wymień rolkę napinacza paska klinowego. Ta rolka to nie jest duży koszt a na 99% to ona jest winna "chrobotania".
Dodam że mnie wymiana rozrządu z właśnie tą rolką i paskiem klinowym wyszła 820zł więc bez tragedii.

henio1977
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: henio1977 » 11 maja 2014, o 11:01

A da sie wymienic sama rolke, bez napinacza?
Znalazlem cos takiego:
RUVILLE EVR59011 - 292,49zl (napinacz paska klinowego)
BTA E2X0004BTA - 70,95zl (sama rolka napinajaca)
Roznica znaczna, pytanie czy ta tansza wersja rozwiazuje problem...

ivoo

Post autor: ivoo » 11 maja 2014, o 11:57

U mnie wymienili samą rolkę więc da się.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”