--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuGłośna praca silnika jak jest ciepło
-
angel_dark666
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Irlandia
- Otrzymał piwo: 3 razy
Re: Głośna praca silnika jak jest ciepło
Ale to zdławiona 160-tka.
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
-
Adrian9393
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Panowie ja mam silnik DTJ i też klekocze więc to chyba nie ma różnicy czy silnik dth czy dtj. Problem leży jak na moje w sofcie, zresztą było to już powielane wielokrotnie tutaj.
-
jar-231
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Białystok
- Otrzymał piwo: 5 razy
A więc być może że w dtj też jest jeśli to faktycznie zdławiona 160. Na pewno nie ma w DT bo sprawdzałem w kilku i w dtr też nie słyszałem a miałem bliski kontakt z dwiema. A nie ma dlatego że mają inne softy tylko o to się rozchodzi
. Pytanie czemu w 160 tego nie poprawili bo tak jak chłopaki pisali to żaden dotychczasowy soft nie był dobry.
A żeby było śmieszniej byłem w dwóch serwisach u siebie i panowie stawiają oczy że nigdy nikt takiego problemu nie zgłaszał i nie mają pojęcia o co chodzi. Mówią na pewno coś jest uszkodzone. A ja na to tak i się naprawia automatycznie jak temperatura spadnie poniżej 18
i przez 9 lat nikt nie był w stanie wymienić części która za to odpowiada.
A żeby było śmieszniej byłem w dwóch serwisach u siebie i panowie stawiają oczy że nigdy nikt takiego problemu nie zgłaszał i nie mają pojęcia o co chodzi. Mówią na pewno coś jest uszkodzone. A ja na to tak i się naprawia automatycznie jak temperatura spadnie poniżej 18
- mcrace
- Użytkownik
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
A sprawdzaliscie cisnienie oleju?
U mnie klepotało (silnik a20dtj)
Jak wiecie - po regeneracji wtrysków u mnie przestało. ALE wymieniałem też wtedy pompę oleju, bo ciśnienie miałem poniżej 1bar... może jednak to pomogło a nie wtryski...
U mnie klepotało (silnik a20dtj)
Jak wiecie - po regeneracji wtrysków u mnie przestało. ALE wymieniałem też wtedy pompę oleju, bo ciśnienie miałem poniżej 1bar... może jednak to pomogło a nie wtryski...
-
jar-231
- Użytkownik
To co by miała do tego temperatura zewnętrzna ? To nie jest taki typowy klekot bardziej bym to określił jako warcząca praca takie coś jak efekt spalania stukowego zwłaszcza przy przyspieszaniu. I nie ma bata pochodzi z górnej części od wtrysków. Dlatego w większości przypadków pierwsza diagnoza to uszkodzony wtryskiwacz. Zacytuję kolegę który założył temat :
"Mam problem z głośną pracą silnika powyżej 19 stopni. Silnik chodzi jak traktor jak się nagrzeje. Występuje to podczas ruszania przy ok. 1700-2000 obrotów. Odłączyłem czujnik temperatury zewnętrznej i jak ręką odjął."
"Mam problem z głośną pracą silnika powyżej 19 stopni. Silnik chodzi jak traktor jak się nagrzeje. Występuje to podczas ruszania przy ok. 1700-2000 obrotów. Odłączyłem czujnik temperatury zewnętrznej i jak ręką odjął."
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
@Jar gdyby zdławiona 160 na 130 KM nie klekotala to mielibyśmy rozwiązanie, wgrać zdławiony soft do siebie, zrobić na nim chipa i po problemie.
Ale powyżej koledzy piszą, że zdławiona też komuś klekocze.
No to w drugą stronę, czym fabryczna 130 oprócz skrzyni M32 i softu różni się od fabrycznej 160? Wtryski chyba są podobnej wydajności, turbo też, bo 130 też robią na 200 KM. A gdyby do DTH wrzucić soft z fabrycznej 130, takiej ze skrzynią M32 i na nim dopiero indywidualne wystroić to DTH na około 200 KM. Może by wtedy nie klekotal.
Taki pomysł mi właśnie przyszedł do głowy.
- mcrace
- Użytkownik
Dokładnie. Dźwięk jakby spalanie stukowe. U mnie było to taki dźwięk, że wielu mechaników mi sugerowało, że to panewki.
Jak poszukacie moich postów w tym temacie to jest nagranie dźwiękowe. Telefonem. Ale zawsze
I tak jak wspomniałem. Jak wziąłem auto na warsztat to za jednym zamachem zrobiłem:
1. Wymiane pompy oleju , więc i filtr i olej
2. Wtryski + filtr paliwa
3. Wywaliłem klapki z kolektora.
Po tym serwisie u mnie przestało strzelać/ klepać.
Zakres obrotów taki sam jak u Was i tak jak u Was tylko przy temp pow 17-18st.
Moje auto to A20DTJ 131km z 2010 roku.
Mapę ma przedostatnią z 2013 roku.
Automat.
Jedyna różnica u mnie w stosunku do Waszej sytuacji była taka, że wypięcie czujnika temperatury mi nie pomagało, a rezyatora nie wkładałem.
Z moich obserwacji wynikało, że na wstecznym i na luzie dżwięku nie bylo.
Jak poszukacie moich postów w tym temacie to jest nagranie dźwiękowe. Telefonem. Ale zawsze
I tak jak wspomniałem. Jak wziąłem auto na warsztat to za jednym zamachem zrobiłem:
1. Wymiane pompy oleju , więc i filtr i olej
2. Wtryski + filtr paliwa
3. Wywaliłem klapki z kolektora.
Po tym serwisie u mnie przestało strzelać/ klepać.
Zakres obrotów taki sam jak u Was i tak jak u Was tylko przy temp pow 17-18st.
Moje auto to A20DTJ 131km z 2010 roku.
Mapę ma przedostatnią z 2013 roku.
Automat.
Jedyna różnica u mnie w stosunku do Waszej sytuacji była taka, że wypięcie czujnika temperatury mi nie pomagało, a rezyatora nie wkładałem.
Z moich obserwacji wynikało, że na wstecznym i na luzie dżwięku nie bylo.
-
jar-231
- Użytkownik
Maverick_86 powiem ci że ja też na to wpadłem.
Robiłem już rozeznanie bo chciałem wgrać soft z dt 130 z 2011 r tam na pewno nie klekocze. I zrobić potem mapę. Ale nikt nie jest w stanie mi pomóc niestety. Serwis odpada oni się nie bawią w takie rzeczy bo twierdzą że soft ściągają bezpośrednio z jakiejś strony GM i po winie od razu leci. A prywatnie nikogo nie znalazłem.
Jedna rzecz mnie tylko zastanawia. Teraz jak Mcrace napisał co robił u siebie to zauważyłem że wywalił klapki z kolektora. Te 130 tki z 2011 mają już kolektory bez klapek. I tu jest wspólny mianownik. U Mcrace klekotanie zniknęło więc może te klapki mają coś wspólnego z tą dziwną pracą. Jak ich nie ma to może wtedy inaczej komputer steruje wtryskami. Co o tym sądzicie ?
Jedna rzecz mnie tylko zastanawia. Teraz jak Mcrace napisał co robił u siebie to zauważyłem że wywalił klapki z kolektora. Te 130 tki z 2011 mają już kolektory bez klapek. I tu jest wspólny mianownik. U Mcrace klekotanie zniknęło więc może te klapki mają coś wspólnego z tą dziwną pracą. Jak ich nie ma to może wtedy inaczej komputer steruje wtryskami. Co o tym sądzicie ?
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Nie chcę cię martwić, ale wgranie "niewłaściwego" oprogramowania do silnika nie jest taką łatwą sprawą, bo wiąże się to z grubszą zmianą. Sam próbowałem robić zmianę ze 130->160 i wywala komunikat o nieprawidłowej kalibracji silnika co w konsekwencji prowadzi do trybu awaryjnego. Ecu podczas rozruchu weryfikuje wgrany program z tym co ma zapisane w sekcji OTP pamięci EEPROM + komunikuje się z BCM w celu weryfikacji jaka powinna być wgrana moc. Do tego prawdopodobnie dochodzi jeszcze kwestia oprogramowania pomy ABS. Temat do ogarnięcia, ale wymaga sporo czasu i wielu prób podczas których zawsze coś może pójść nie tak.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Turbo jest inne...Maverick_86 pisze: ↑17 wrz 2018, o 21:28@Jar gdyby zdławiona 160 na 130 KM nie klekotala to mielibyśmy rozwiązanie, wgrać zdławiony soft do siebie, zrobić na nim chipa i po problemie.Ale powyżej koledzy piszą, że zdławiona też komuś klekocze.
No to w drugą stronę, czym fabryczna 130 oprócz skrzyni M32 i softu różni się od fabrycznej 160? Wtryski chyba są podobnej wydajności, turbo też, bo 130 też robią na 200 KM. A gdyby do DTH wrzucić soft z fabrycznej 130, takiej ze skrzynią M32 i na nim dopiero indywidualne wystroić to DTH na około 200 KM. Może by wtedy nie klekotal.
Taki pomysł mi właśnie przyszedł do głowy.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
To nie te czasy, że ASO wpisywało inny Vin i Astra z 75 konnej robiła się 100 konna. Serwer w Niemczech i trudno coś zmienić w aucie.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
Maverick_86
- Użytkownik
Właśnie tak mi się zdawało, że turbo będzie inne, gdzieś kiedyś o tym czytałem. I też po przeczytaniu posta kolegi @mcrase przeszło mi przez myśl że to może te klapki kolektora są przyczyną, tylko teraz kwestia ich pracy w różnych temperaturach jest do analizy.
- mcrace
- Użytkownik
Odnośnie klap. Usunąłem je fizycznie. Miejsce klap w kolektorze zaślepiłem.
Silniczek został i ECU myśli, że one wciąż są.
Silniczek został i ECU myśli, że one wciąż są.
- Miechu76
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia 2,0
- Miasto: Puławy
Jak pisałem kilka postów wcześniej zalalem środek STP do diesla... Nic się nie zmieniło z klekotaniem, ale... Teraz jak depnę na 1 lub 2 do 2500-3000 rpm to mi strasznie dymi siwym dymem. Co to może być? To kolejny zbiornik po STP i ciągle tak samo. Co według was się zadziało?
Wysłane z mojego G3311 przy użyciu Tapatalka
-
angel_dark666
- Użytkownik
- Miasto: Irlandia
- Otrzymał piwo: 3 razy
Siwo-niebiesko? Czarno by bardziej biały?
STP to środek do czyszczenia układu plaiwowego, dodaje więcej centanów ropie, ropa staje sie bardziej "sucha".
STP to środek do czyszczenia układu plaiwowego, dodaje więcej centanów ropie, ropa staje sie bardziej "sucha".
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Jak na czarno to brak DPF-a 

Serio to często się tak dzieje?

Serio to często się tak dzieje?
- Miechu76
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia 2,0
- Miasto: Puławy
Raczej siwo niebiesko, niż siwo biało. Ale to już drugi zbiornik paliwa po wypaleniu tego z STP...
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Jak siwo niebiesko to chyba olej silnikowy.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Maverick_86
- Użytkownik
Coś innego musi być przyczyną tego dymienia u Ciebie, od paru lat stosowałem to STP w różnych autach, nigdy niczego ono nie uszkodziło, raczej nie ono jest przyczyną dymienia, zresztą moim zdaniem to i tak jest jeden z lżejszych środków do diesla, są mocniejsze na rynku.