--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuEGR
-
kks
- Nowicjusz
- Auto: Zafira
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
Re: EGR
czołem
w A20DTR '14 ~150kkm pojawiają się P0404, P0403, P2413... czasem na dłużej, czasem na chwilę
najczęściej pierwszy z nich, czasem w duecie z drugim... raz widziane wszystkie trzy
EGR wyjąłem i wyczyściłem (choć przyznam że na sztukę i po łebkach), rurę EGR też wyjąłęm i tutaj było już co czyścić. Po włożeniu przez moment błędy nie wracały... ale po niedługim czasie wróciły... wczoraj gdy wziąłem ze sobą w drogę komputer i op-coma, kilka razy skasowałem P0404... za pierwszymi razami nie było poprawy, kilka kolejnych usunięć błędu powodowało powrót wartości w czujniku EGR na krótką chwilę... jeszcze kilka razy i EGR zaczął chyba pracować (wartości w czujniku pozycji EGR pojawiły się już na dłużej) i już przestał wyrzucać błędy...
słabo wyczyszczony EGR i nadal się przycina? czy może bardziej objaw walniętego EGR i bez wymiany się nie obejdzie?
ew. czy ktoś ma jakiś opis jak sprawdzić okablowanie?
będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
w A20DTR '14 ~150kkm pojawiają się P0404, P0403, P2413... czasem na dłużej, czasem na chwilę
najczęściej pierwszy z nich, czasem w duecie z drugim... raz widziane wszystkie trzy
EGR wyjąłem i wyczyściłem (choć przyznam że na sztukę i po łebkach), rurę EGR też wyjąłęm i tutaj było już co czyścić. Po włożeniu przez moment błędy nie wracały... ale po niedługim czasie wróciły... wczoraj gdy wziąłem ze sobą w drogę komputer i op-coma, kilka razy skasowałem P0404... za pierwszymi razami nie było poprawy, kilka kolejnych usunięć błędu powodowało powrót wartości w czujniku EGR na krótką chwilę... jeszcze kilka razy i EGR zaczął chyba pracować (wartości w czujniku pozycji EGR pojawiły się już na dłużej) i już przestał wyrzucać błędy...
słabo wyczyszczony EGR i nadal się przycina? czy może bardziej objaw walniętego EGR i bez wymiany się nie obejdzie?
ew. czy ktoś ma jakiś opis jak sprawdzić okablowanie?
będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Jak nie ma wartości to wg mnie się nie przycina, tylko albo traci zasilanie/sygnał, albo nie działają połączenia elektryczne w środku (brudne? "stare"/zaśniedziałe?). Ta wtyczka i przewody nie mają jakoś bardzo trudnego życia, niespecjalnie je może coś uszkodzić - dlatego obstawiałbym, że to jednak sam zawór EGR do wymiany. Ewentualnie czyszczenie, ale to trzebaby go rozebrać.
- exen
- Nowicjusz
- Auto: ASTRA J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 6 razy
dodam swoje 3 grosze, gdyż moje obserwacje są z deka inne... i nie bardzo wiem o co chodzi...?
Mam wprogramowany EGR oraz wrzuconą zaślepkę.
Auto zbiera się od dołu zdecydowanie lepiej jeśli mimo wszystko odepnę wtyczkę z EGRa....
[nie mam checka na desce - jedynie info o konieczności kontaktu z ASO ;]
co Pany na to?
Mam wprogramowany EGR oraz wrzuconą zaślepkę.
Auto zbiera się od dołu zdecydowanie lepiej jeśli mimo wszystko odepnę wtyczkę z EGRa....
[nie mam checka na desce - jedynie info o konieczności kontaktu z ASO ;]
co Pany na to?
-
drsjck89
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia ST
- Rok produkcji: 2011
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Trochę dziwne bo wydawałoby się że skoro EGR jest wprogramowany to go auto nie widzi i jeździ tak jak by go nie było.
Dodatkowo jak jest zaślepka to nie ma prawa przepuszczać spalin. Może to tylko efekt psychiczny ;p
Może ktoś wie czy przy zaślepionym i wprogramowanym, wtyczka powinna byc wypięta czy nie ma różnicy?
Ja mam jedno i drugie i jeżdzę na wpiętej i jest zdecydowanie lepiej niż przed zabiegiem.
Dodatkowo jak jest zaślepka to nie ma prawa przepuszczać spalin. Może to tylko efekt psychiczny ;p
Może ktoś wie czy przy zaślepionym i wprogramowanym, wtyczka powinna byc wypięta czy nie ma różnicy?
Ja mam jedno i drugie i jeżdzę na wpiętej i jest zdecydowanie lepiej niż przed zabiegiem.
- exen
- Nowicjusz
W moim przypadku to nie efekt placebo a rzeczywistość...
Zaślepka na pewno nie dziurawa, gdyż blacha montowana długo po zabiegu wyprogramowania EGR.
Odepniecie wtyczkę u siebie to się przekonacie.
Zaślepka na pewno nie dziurawa, gdyż blacha montowana długo po zabiegu wyprogramowania EGR.
Odepniecie wtyczkę u siebie to się przekonacie.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Ej faktycznie u mnie tez jakby lepiej mimo ze egr zaslepiony i wyprogramowany i jakoś ciszej chodzi silnik 
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
- exen
- Nowicjusz
Na moje oko, wypinając wtyczkę EGRa komputer przechodzi w inny tryb niż ten standardowy z EGR.
Zmienia się charakterystyka dynamiki auta i jak dla mnie chodzi o wiele elastyczniej i fajnie zbiera się z dołu.
Szczerze powiem, że tego właśnie oczekiwałem po wyprogramowaniu EGR.
Latem ciągnę ciężką przyczepę kempingową i ja widzę zdecydowaną różnicę. Wtyczkę wepnę dopiero na jesień...
Zmienia się charakterystyka dynamiki auta i jak dla mnie chodzi o wiele elastyczniej i fajnie zbiera się z dołu.
Szczerze powiem, że tego właśnie oczekiwałem po wyprogramowaniu EGR.
Latem ciągnę ciężką przyczepę kempingową i ja widzę zdecydowaną różnicę. Wtyczkę wepnę dopiero na jesień...
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Tylko jak jeździłem z odpiętą to był problem z wypalaniem DPF bo jak był błąd na zegarach to za bardzo nie chciał wypalać przy 89% w górę , kasowałem błąd i wtedy szło
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Z ciekawości po Waszych postach sam też odpiąłem wtyczkę. Również mam wyprogramowany i zaślepiony blaszka EGR. Moje odczucia są takie, że nie widzę absolutnie żadnej różnicy przy odpieętej wtyczce jeśli chodzi o dynamikę. Jedyna różnica to twarde gaszenie auta, o ile kojarzę coś z klapą gasząca się dzieje przy odpiętej wtyczce EGR. Więc ja podłączam ponownie.
- dare50
- Zapaleniec
No ale po co odpinać skoro masz wyprogramowane ? różnica jest tylko przy nie wyprogramowanym , a gaszenie twarde to norma przecież przy odpiętej wtyczce , przepustnica sie po prostu nie zamyka
-
Maverick_86
- Użytkownik
Poczytaj wyżej, pojawił się wątek, że mimo że wyprogramowany i zaślepiony to i tak bez wtyczki silnik lepiej pracuje. U mnie nie. 
- dare50
- Zapaleniec
Wszystko zależy jak został wyprogramowany , bo jeśli prawidłowo to odpięcie wtyczki nie powinno mieć na nic wpływu , przerabiałem ten temat w VC 2.2 DTI nikt tego nie potrafił dobrze zrobić , dopiero jak trafiłem na fachowca to ładnie go wyprogramował , i tu może być to samo
-
Maverick_86
- Użytkownik
No właśnie też mi się tak wydaje, u mnie jest jak pisałem wyżej, poza twardym gaszeniem z wtyczka czy bez, jest tak samo. Więc wtyczka wraca na swoje miejsce i będzie podłączona.
-
kks
- Nowicjusz
- Auto: Zafira
- Rok produkcji: 2014
- Postawił piwo: 1 raz
Czyszczenie nie pomogło. Wymiana póki co wydaje się rozwiązała problem. Błędy po skasowaniu narazie nie wróciły.Rooff_ pisze: ↑10 lip 2020, o 13:58Jak nie ma wartości to wg mnie się nie przycina, tylko albo traci zasilanie/sygnał, albo nie działają połączenia elektryczne w środku (brudne? "stare"/zaśniedziałe?). Ta wtyczka i przewody nie mają jakoś bardzo trudnego życia, niespecjalnie je może coś uszkodzić - dlatego obstawiałbym, że to jednak sam zawór EGR do wymiany. Ewentualnie czyszczenie, ale to trzebaby go rozebrać.
Dzięki
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Ja swoja podlaczylem spowrotem zeby ponownie sie przekonac czy jest ta roznica czy nie ale to izie zabralo z 20% dynamiki w dolnym zakresie rpm, jednak po odpieciu u mnie sie lepiej zbiera - zostawiam wypietąMaverick_86 pisze:No właśnie też mi się tak wydaje, u mnie jest jak pisałem wyżej, poza twardym gaszeniem z wtyczka czy bez, jest tak samo. Więc wtyczka wraca na swoje miejsce i będzie podłączona.