--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuInsignia DPF Info - aplikacja na Androida
-
wazel
Re: Insignia DPF Info - aplikacja na Androida
witam,
Jakoś nie mogę się przebić do autora aplikacji o udostępnienie do testów ale....
Co do opóźnienia napisu REGENERACJA względem migania diody, to zauważyłem pewną zależność. Zaraz po kupnie astry, przewrażliwiony faktem posiadania DPF i jego częstego wypalania sporo jeździłem z podpiętym laptopem i obserwowałem. Zauważyłem, że dioda zaczyna migać, natomiast sam proces regeneracji na kompie rozpoczynał się ze sporym opóźnieniem. Reasumując po zapaleniu się diody, proces regeneracji, który w naszym programie pokazuje jako procent regeneracji, startuje sporo później. Może dlatego tak to właśnie przebiega na Waszej aplikacji.
Pozdrawiam
Jakoś nie mogę się przebić do autora aplikacji o udostępnienie do testów ale....
Co do opóźnienia napisu REGENERACJA względem migania diody, to zauważyłem pewną zależność. Zaraz po kupnie astry, przewrażliwiony faktem posiadania DPF i jego częstego wypalania sporo jeździłem z podpiętym laptopem i obserwowałem. Zauważyłem, że dioda zaczyna migać, natomiast sam proces regeneracji na kompie rozpoczynał się ze sporym opóźnieniem. Reasumując po zapaleniu się diody, proces regeneracji, który w naszym programie pokazuje jako procent regeneracji, startuje sporo później. Może dlatego tak to właśnie przebiega na Waszej aplikacji.
Pozdrawiam
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
To raczej normalne, najpierw zapali się dioda, bo jest zwiększane obciążenie silnika aby były optymalne warunki do wypalania. Czyli jak podniesie temperaturę dpf to dopiero zacznie się wypalanie.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
bubu234
Hej, chciałbym też skorzystać z Twojego programu, bo akurat wczoraj w komputerze pokazał mi się błąd DPF i że mam się udać do ASO, przeciągnąłem go po obwodnicy >2,5k obrotów i po kilku kilometrach komunikat zgasł, ale chcę to monitorować. Do tego muszę zakupić z tego, co zrozumiałem elm327, tylko jaki? Ceny są od 20 zł w górę, a nie wiem, czym się różnią. Czy taki za 20 zł http://allegro.pl/interfejs-elm-327-blu ... 54517.html sobie poradzi, czy to chiński badziew i nic z tym nie da rady zrobić?
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Super ze się udało.KaMYk pisze:
Temperatury działają po zmianie źródła danych z katalizatora.
Aplikacja wymaga restartu aby zmiany w ustawieniach były widoczne.
Co do propozycji to przydałyby się dwa przyciski: Odczyt błędów i Reset błędów.
Tylko nie wiem jak ze skutecznością, bo odczyt błędów za pomocą tego ELM i aplikacji ScanMaster ELM niestety nie wiele daje, bo nie odczytuje błędów poprawnie, tzn, mam aktualnie dwa błędy a ScanMaster ich nie wykrywa. Błędy są nie aktywne, może jakby były aktywne, to by je wykrył?
Ewentualnie trochę grafiki i np. taki wskaźnik temp. DPF w postaci poziomego paska pod wartością na całą szerokość ekranu, który zmienia barwę w zależności od wskazań, do 600 zielony, od 601 do 900 żółty, a powyżej 900 czerwony.
Taki bargraf.
@Ping jak działa ta zmiana temperatur, to wysyłać Ci logi?
Dziś nie zapisywałem, ale jak trzeba to pójdę do auta i zrobię logi ze zmiany ustawień.
Dziś mnie chyba czeka wypalanie w drodze do domu, zgrać logi z wypalania?
Dla autora owacje na stojąco.
Co do logów to możesz podesłać.
W następnej wersji zmiana tego ustawienia nie będzie wymagała restartu. Zapomniałem o 1 linijce w kodzie która za to odpowiada.
Co do grafiki itp to nie chciał bym zbytnio obciążać aplikacji i telefonu. I tak ma sporo roboty z bt i z elm a to lubi zjadać baterię.
Nie ope nz tylko odczyt DPF są możliwe ale to mocno przyszłościowe. Teraz muszę skupić się nad stabilnością bo u mnie czasami nieoczekiwanie się zamyka.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
terrax
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Potestowałem dzisiaj nową wersję i niestety nie jest dobrze. Kilka razy mi się zawiesiła (odczyt danych z ECU), temperaturę spalin u mnie też wyświetla jako 0 (Insignia 2013 ale przed FL). Pewnie muszę mieć taką samą modyfikację jak @KMY. Wieczorem podeślę logi na maila z opisem problemów.
-
kecif
- Forumowicz
- Auto: Insignia 2.0 CDTI ST
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: K-ce
Podbije temat, którego elma zakupić?bubu234 pisze:Hej, chciałbym też skorzystać z Twojego programu, bo akurat wczoraj w komputerze pokazał mi się błąd DPF i że mam się udać do ASO, przeciągnąłem go po obwodnicy >2,5k obrotów i po kilku kilometrach komunikat zgasł, ale chcę to monitorować. Do tego muszę zakupić z tego, co zrozumiałem elm327, tylko jaki? Ceny są od 20 zł w górę, a nie wiem, czym się różnią. Czy taki za 20 zł http://allegro.pl/interfejs-elm-327-blu ... 54517.html sobie poradzi, czy to chiński badziew i nic z tym nie da rady zrobić?
Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
- elfiasty
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Olsztyn
- Otrzymał piwo: 4 razy
Tak jak @Ping pisał to jest trochę loteria. Z drugiej strony za 20 zł, chyba można zaryzykować
A jak chcesz zmniejszyć ryzyko to weź coś droższego, niestety gwarancji że będzie posiadał to co w opisie nie ma.
- Popek_Insignia
- Użytkownik
- Miasto: Birmingham/Gdynia
Ping jak będziesz miał czas to obczaj moje screenshooty czy ten mój elm jest dobry bo apka mi nie działa.
Sent from my SM-N930F using Tapatalk
Sent from my SM-N930F using Tapatalk
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Przed liftem, ale już z nowym, blokowanym sterownikiem, na 100% potrzebujesz wersję jak dla mnieIBZI pisze:(Insignia 2013 ale przed FL). Pewnie muszę mieć taką samą modyfikację jak @KMY.
Jestem po wypalaniu DPF, od załączenia diody mija około 1,5 minuty do komunikatu Regeneracja.
Po zapaleniu diody przez około 30 sekund nic się nie dzieje, a następnie zaczyna rosnąć temp spalin:
(sorry za jakość zdjęć, ale Nokia ma problem z ostrością w czasie ruchu)

po osiągnięciu temp 550 st. C pojawia się napis Regeneracja:

No i sobie wypala:

aż skończy

Cymesik aplikacja, @Ping, w mailu logi z wypalania)
- Przemek80
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Miasto: Goerlitz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Wydaje mi się że ten ELM powinien być o.k.http://dlawarsztatu.pl/icar-2-elm327-na ... -p-36.htmlkecif pisze:Podbije temat, którego elma zakupić?bubu234 pisze:Hej, chciałbym też skorzystać z Twojego programu, bo akurat wczoraj w komputerze pokazał mi się błąd DPF i że mam się udać do ASO, przeciągnąłem go po obwodnicy >2,5k obrotów i po kilku kilometrach komunikat zgasł, ale chcę to monitorować. Do tego muszę zakupić z tego, co zrozumiałem elm327, tylko jaki? Ceny są od 20 zł w górę, a nie wiem, czym się różnią. Czy taki za 20 zł http://allegro.pl/interfejs-elm-327-blu ... 54517.html sobie poradzi, czy to chiński badziew i nic z tym nie da rady zrobić?
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
Z zakupem może jeszcze poczekajcie bo tak jak pisałem chińskie podróbki mają problemy. Z wyglądu nie jesteśmy w stanie tego zweryfikować. Urządzenia torebki sprzedawane są jako wersja 2.1 tak naprawdę mogą być do dupy.
Poza tym może tuda się coś wynegocjować przy zakupie grupowym.
Poza tym może tuda się coś wynegocjować przy zakupie grupowym.
-
kecif
- Forumowicz
- Auto: Insignia 2.0 CDTI ST
- Miasto: K-ce
To jestem chętny na zakup grupowy, pytanie noobaPing pisze:edit
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2016, o 08:05 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
- KaMYk
- Zapaleniec
też mam Icar2, działa, ale na pierwszej wersji programu rozłączał, po zmianach jest OK
-
P405
- Zapaleniec
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
U mnie czasami dwa trzy razy łączy niż pokaże dane.
Xperia Z3
Xperia Z3
- KaMYk
- Zapaleniec
Na pierwszej wersji programu to różnie to było, czasem 10 minut było ok, a czasem co 30s się rozłączał.
Od drugiej wersji jest OK.
trzecia wersja zyskała temperatury, a czwarta, aktualnie u mnie najnowsza, zyskała mozliwość wyboru temp. spalin z DPF lub katalizatora.
Po 2012 roku zmienili w oplu PID dla temp spalin, co potwierdza też @IBZI
Po zmianie PID na właściwą wszystko działa stabilnie
Mam SGS2 bezużyteczne i chyba go na stałe podłączę w aucie
Od drugiej wersji jest OK.
trzecia wersja zyskała temperatury, a czwarta, aktualnie u mnie najnowsza, zyskała mozliwość wyboru temp. spalin z DPF lub katalizatora.
Po 2012 roku zmienili w oplu PID dla temp spalin, co potwierdza też @IBZI
Po zmianie PID na właściwą wszystko działa stabilnie
Mam SGS2 bezużyteczne i chyba go na stałe podłączę w aucie
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
Wczoraj i dzisiaj trasa po ok 100km. Ogólnie aplikacja nie sprawiała problemów.
1. Wczoraj aplikacja przez całą trasę nie rozłączyła się ani razu. Screen zrobiony po dojechaniu namiejsce i po wyłączeniu stacyjki (No responce from ECU wynika właśnie z tego).

2. Droga powrotna. Tutaj już był pewien problem. Aplikacja musiała ponownie łączyć się do ELM / ECU oczym świadczy widoczny przycisk łączenia. Sytuacja ponownego łączenia się z ECU jest jak najbardziej prawidłowa, tylko niepotrzebnie dalej wyświetlany jest przycisk.

Ostatni screen po dojechaniu do domu.

Do zmiany w następnej wersji z pewnością jest ilość sekund po których aplikacja uznaje że ECU jest rozłączone. W obecnej jest to 10x700ms. Myślę, żeby przy następnej ustawić to na max 3x700ms.
Bardzo często w momencie wznawiania połączenia, (gdy ELM jest nadal niedostępny), aplikacja zostaje zatrzymana.
Nie mam pojęcia, dlaczego ELM przestaje odpowiadać na wysyłane komendy. Szukam najbardziej optymalnego rozwiązania tak aby zaprogramować odpowiednie działanie podczas wystąpienia takich anomalii.
-- 24 wrz 2016, o 23:27 --
Jeżeli macie wiecie jak spowodować nieprawidłowe działanie aplikacji, to jeżeli macie możliwość to prośba również o nagranie ekranu np aplikacją AZ Screen Recorder i podesłanie razem z logami.
-- 25 wrz 2016, o 22:54 --
Juz niedługo wypuszczę kolejną wersję, która powinna działać stabilnie a w przypadku gdy nie uda się samoczynnie wznowić komunikacji, będzie o tym informowała. Cały czas pracuję nad optymalnym rozwiązaniem które będzie driver-friendly.
Będzie też dodana karta wyświetlający inne dane dotyczące DPF.
Plany na dalszą przyszłość to:
-rozszerzenie o kilka innych silników
-obsługa błędów DTC
1. Wczoraj aplikacja przez całą trasę nie rozłączyła się ani razu. Screen zrobiony po dojechaniu namiejsce i po wyłączeniu stacyjki (No responce from ECU wynika właśnie z tego).
2. Droga powrotna. Tutaj już był pewien problem. Aplikacja musiała ponownie łączyć się do ELM / ECU oczym świadczy widoczny przycisk łączenia. Sytuacja ponownego łączenia się z ECU jest jak najbardziej prawidłowa, tylko niepotrzebnie dalej wyświetlany jest przycisk.
Ostatni screen po dojechaniu do domu.
Do zmiany w następnej wersji z pewnością jest ilość sekund po których aplikacja uznaje że ECU jest rozłączone. W obecnej jest to 10x700ms. Myślę, żeby przy następnej ustawić to na max 3x700ms.
Bardzo często w momencie wznawiania połączenia, (gdy ELM jest nadal niedostępny), aplikacja zostaje zatrzymana.
Nie mam pojęcia, dlaczego ELM przestaje odpowiadać na wysyłane komendy. Szukam najbardziej optymalnego rozwiązania tak aby zaprogramować odpowiednie działanie podczas wystąpienia takich anomalii.
-- 24 wrz 2016, o 23:27 --
Jeżeli macie wiecie jak spowodować nieprawidłowe działanie aplikacji, to jeżeli macie możliwość to prośba również o nagranie ekranu np aplikacją AZ Screen Recorder i podesłanie razem z logami.
-- 25 wrz 2016, o 22:54 --
Juz niedługo wypuszczę kolejną wersję, która powinna działać stabilnie a w przypadku gdy nie uda się samoczynnie wznowić komunikacji, będzie o tym informowała. Cały czas pracuję nad optymalnym rozwiązaniem które będzie driver-friendly.
Będzie też dodana karta wyświetlający inne dane dotyczące DPF.
Plany na dalszą przyszłość to:
-rozszerzenie o kilka innych silników
-obsługa błędów DTC
-
psajtex
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Głogówek / opolskie
- Otrzymał piwo: 1 raz
- Kontakt:
Świetna robota.
Dzisiaj pierwsze wypalanie z aplikacją i wszystko ok.
Faktycznie, jak wcześniej zostało napisane, aplikacja zgłasza regenerację ok. 2 minut po zapaleniu diody.
Temperatur nie znam, bo mam wersję bez wskazań. Logi podesłałem na e-mail.
Oneplus 3 & Tapatalk
Dzisiaj pierwsze wypalanie z aplikacją i wszystko ok.
Faktycznie, jak wcześniej zostało napisane, aplikacja zgłasza regenerację ok. 2 minut po zapaleniu diody.
Temperatur nie znam, bo mam wersję bez wskazań. Logi podesłałem na e-mail.
Oneplus 3 & Tapatalk
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
Kolejna wersja aplikacji o oznaczeniu 0.004.00 jest już gotowa.
W związku z dosyć dużym zainteresowaniem, ze względu na ochronę praw autorskich, dodałem do aplikacji umowę licencyjną, która ma zabezpieczyć moje prawa autorskie. Umowa jest podobna do innych podobnych umów licencyjnych, jednakże mimo wszystko proszę o zapoznane się z jej treścią.
Ze szczegółami można zapoznać się tutaj.
W obecnej wersji poprawiłem połączenie z interfejsem ELM327, jednak zdarzają się przypadu (raz częściej raz rzadziej), że połączenie z jakiegoś powodu zostanie wstrzymane/zerwane itp. Objawia się to tym, że do aplikacji nie są przekazywane żadne dane z interfejsu. W przypadku utraty komunikacji, aplikacja kilka razy będzie próbowała wznowić połączenie. Niekiedy próba wznowienia połączenia może być niewidoczna dla użytkownika, jednak w tym czacie aplikacja nie będzie wyświetlała nowych danych. Czasami zdarza się, że aplikacji nie uda się połączyć. Należy wtedy użyć przycisku połączenia.
Może też zdarzyć się, ze konieczne jest odłączenie i ponowne podłączenie interfejsu do gniazda OBD.
Proszę nie zadawać mi pytań dotyczących kompatybilności urządzeń ELM327 z moją aplikacją.
Na rynku jest multum takich interfejsów, niektóre będą działać, niektóre nie. To że interfejs działa z innymi aplikacjami, nie oznacza że będzie prawidłowo działał z moją aplikacją.
Przed decyzją o zakuie, najlepiej zwrócić się do sprzedawcy o przetestowanie interfejsu programem ELM327 Identifier oraz poprosić o przesłanie rezultatów. Interfejs powinien być kompatybilny przynajmniej z wersja 1.3.
W obecnej wersji, aplikacja działa jedynie z wersją Bluetooth. Interfejsy WiFi nie są obsługiwane.
CO ZROBIĆ ŻEBY OTRZYMAĆ WERSJĘ TESTOWĄ?
Proszę o przesłanie do mnie wiadomości (preferuję PW), zawierającej:
W pierwszej kolejności rozpatrywał będę prośby osób o większej liczbie napisanych postów.
Jako że nie prowadzę działalności gospodarczej, a programowanie to moje hobby, nie posiadam konta umożliwiającego umieszczanie aplikacji w sklepie Google Play, gdyż wymaga to wniesienia opłat do Google.
Obecna wersja aplikacji przekazywana jest przez mnie bezpłatnie, jednak nie wykluczam że w przyszłości to się zmieni. Oczywiście z chęcią przyjmę wszelkie datki na rozwój tego projektu i / lub dobre piwo
Zwracam się z prośbą do moderatorów o przeniesienie niniejszego posta do pierwszego posta w tym wątku.
W związku z dosyć dużym zainteresowaniem, ze względu na ochronę praw autorskich, dodałem do aplikacji umowę licencyjną, która ma zabezpieczyć moje prawa autorskie. Umowa jest podobna do innych podobnych umów licencyjnych, jednakże mimo wszystko proszę o zapoznane się z jej treścią.
Ze szczegółami można zapoznać się tutaj.
Spoiler:
Może też zdarzyć się, ze konieczne jest odłączenie i ponowne podłączenie interfejsu do gniazda OBD.
Proszę nie zadawać mi pytań dotyczących kompatybilności urządzeń ELM327 z moją aplikacją.
Na rynku jest multum takich interfejsów, niektóre będą działać, niektóre nie. To że interfejs działa z innymi aplikacjami, nie oznacza że będzie prawidłowo działał z moją aplikacją.
Przed decyzją o zakuie, najlepiej zwrócić się do sprzedawcy o przetestowanie interfejsu programem ELM327 Identifier oraz poprosić o przesłanie rezultatów. Interfejs powinien być kompatybilny przynajmniej z wersja 1.3.
W obecnej wersji, aplikacja działa jedynie z wersją Bluetooth. Interfejsy WiFi nie są obsługiwane.
CO ZROBIĆ ŻEBY OTRZYMAĆ WERSJĘ TESTOWĄ?
Proszę o przesłanie do mnie wiadomości (preferuję PW), zawierającej:
- Adres e-mail *
- Numer VIN, lub przynajmniej ostatnie 5 znaków *
- Krótkie oświadczenie dotyczące akceptacji warunków licencji, np: "Zapoznałem się z treścią Umowy Licencyjnej Użytkownika programu CDTI DPF Info i zgadzam się z jej warunkami" *
- Markę i Model pojazdu
- Kod silnika
W pierwszej kolejności rozpatrywał będę prośby osób o większej liczbie napisanych postów.
Jako że nie prowadzę działalności gospodarczej, a programowanie to moje hobby, nie posiadam konta umożliwiającego umieszczanie aplikacji w sklepie Google Play, gdyż wymaga to wniesienia opłat do Google.
Obecna wersja aplikacji przekazywana jest przez mnie bezpłatnie, jednak nie wykluczam że w przyszłości to się zmieni. Oczywiście z chęcią przyjmę wszelkie datki na rozwój tego projektu i / lub dobre piwo
Zwracam się z prośbą do moderatorów o przeniesienie niniejszego posta do pierwszego posta w tym wątku.