--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Auto nie odpala problem z uruchomieniem

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
flcn
Użytkownik
Auto: ST Cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: LDZ

Re: Auto nie odpala problem z uruchomieniem

Post autor: flcn » 31 mar 2016, o 14:36

Ani mnie nie strasz. Jakbym zatarł silnik to by mnie chyba szef za...bał. Jeszcze roku nie mam tego auta, a nie był skory do zakupu... a poprzednie rozbiłem

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 31 mar 2016, o 16:46

Panowie nie przeceniajcie tego odkręcania wlewu to nie jest panaceum na wszystko. Po pierwsze od tak nie zapcha się odpowietrzenie zbiornika. Po drugie jeśli juz jest zapchane to auto odpali ale nie będzie chciało szybko jechać. Ponieważ będzie problem z zaciągnięciem paliwa ze zbiornika zwłaszcza w większych ilościach potrzebnych do szybszej jazdy.

Awatar użytkownika
flcn
Użytkownik

Post autor: flcn » 31 mar 2016, o 20:28

Fakt... Odkręcenie wlewu w moim przypadku nie pomogło.

Zapomniałem dopisać, że jeszcze wyskoczył mi jeden błąd na OP-COMie mówiący o wodzie w filtrze paliwa. Tyle że on tam był od dłuższego czasu (uznałem, że to jakiś bug, bo wody w filtrze nie było i auto jeździło normalnie)

Pierwsze kroki zrobione przez mechaniorów:
1. Sprawdzenie błędów swoim kompem. Podejrzany wydał im się ten o wodzie w filtrze
2. Wymiana filtra- mówią, że mój był bardzo zawalony (przebieg 25.000...) BTW, co ile wymieniacie filtr paliwa?
3. Wykasowanie błędu.
4. Sprawdzenie pompy paliwa - podaje, jest ok.

Odpaliła od razu. Już się mieli cieszyć, ale po zgaszeniu znów to samo... Teraz stawiają na czujnik obrotów wału. Jutro o 9 mają mieć nowy. Mam nadzieję, że pomoże...

Trzymajcie kciuki...

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 31 mar 2016, o 20:35

Mam zrobione 43,5 tys. km i jeszcze nie wymieniany, teraz planuje na 45 tys. wymienić.

Awatar użytkownika
flcn
Użytkownik

Post autor: flcn » 1 kwie 2016, o 21:46

Mały update :(

Czujnik położenia wału to nie jest...
Insignia dalej uziemiona.
Teraz stwierdzili, że pompa niskiego ciśnienia za słabo podaje. Ponoć co 10 raz im odpala. Potem nie ma siły. A więc kolej na wyjęcie baku i wymianę pompy. Zobaczymy co z tego będzie...

Awatar użytkownika
Putridum
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A18XER
Miasto: Warszawa

Post autor: Putridum » 1 kwie 2016, o 22:47

skoro to nie jest wina czujnika położenia wału jak wcześniej gdybaliśmy to może coś z ECU jest nie halo - skoro dzień wcześniej było cacy a teraz nie jest i hgw o co chodzi

Awatar użytkownika
flcn
Użytkownik

Post autor: flcn » 15 kwie 2016, o 21:52

Witajcie,

Podzielę się z Wami zakończeniem mojej historii...

Po 2 tygodniach odebrałem auto z warsztatu. Na razie jeździ... :-P

Winna okazała się pompa paliwa w baku. Ponoć pompowała, ale za mało... W pierwszym etapie po demontażu wydechu, wału i baku Panowie stwierdzili, że styki na kostce pompy są zaśniedziałe. Po wyczyszczeniu auto zaczęło odpalać co 2 raz. Postanowili wymienić pompę. Niestety do 4x4 jest inna i nie było nigdzie takiej dostępnej. Trzeba było ściągać z Niemiec. Trwało to tydzień. Okazało się, że trafili z diagnozą. Auto żyje.

Nie obyło się bez niemiłego incydentu... Auto odebrane w środę przejechało raptem 15 km i padło w czasie jazdy. Okazało się, że puścił zatrzask na połączeniu przewodów paliwowych metalowych z tworzywowymi. Także z powrotem laweta i warsztat. Dzisiaj odebrałem po raz drugi. Mam nadzieję, że będzie dobrze...

klimatolog
Forumowicz
Auto: Insignia Elite
Miasto: Irlandia
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: klimatolog » 23 kwie 2016, o 16:02

Panowie mam pytanie od kilku dni zauważyłem w moim samochodzie 2.0 cdti 160km automat że silnik ciężko odpala... wsiadam pod domem ok pali na strzał jadę do sklepu 2km 5 min postój wracam i nic kręci jeden obrót i koniec objawy jak przy rozwalonym akumulatorze tak myślałem na początku ale przytrzymałem kluczyk zrobiła 3/4 razy po dosłownie jednym obrocie tak jak by miała ciężko strasznie i odpala gaszę silnik by spróbować jeszcze raz i odpala na szczał nie dzieje się to za każdym razem dodam co może być przyczyną??

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: profek » 23 kwie 2016, o 17:36

Może szczotki w rozruszniku się kończą.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 23 kwie 2016, o 17:38

Podpinałeś i błędów nie ma?
Aku? Klemy na aku? Połączenia na przewodach na rozruszniku? Rozrusznik?
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

klimatolog
Forumowicz

Post autor: klimatolog » 23 kwie 2016, o 19:33

błędów nie ma klemy ok też myślałem o rozruszniku w poniedziałek będzie wyciągnięty i teraz nasuwa sie pytanie czy regenerować stary o szczotki plus robocizna bo nowy znalazłem za 68 euro (zamiennik niemiecki) może faktycznie najpierw sprawdzę szczotki i czy łożysko się nie zapiekło a później podejmę decyzje ciekawi mnie czy nikt z forum nie miał styczności z takim czymś...

pagong

Post autor: pagong » 29 maja 2016, o 23:04

podepnę się pod temat insignia turbo 4x4 220km co jakiś czas zdarza się, że auto ma problem z rozruchem objawia się to z reguły po parugodzinnym postoju. Po przekręceniu kluczuka rozrusznik kręci ale silnik nie odpala, dopiero odpala się za 3 lub 4 razem. Inna sytuacja przekręcam kluczyk auto odpala ale po chwili zgaśnie i dopiero po ponowynm przekręceniu kluczyka auto odpala. W czym może tkwić problem? raz miałem też komunikat silnika odnośnie błędu katalizatora ale po jego skasowaniu ikonka od 3 tygodni nie wróciła. Ma ktoś jakiś pomysł?

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:

Post autor: hubertus » 30 maja 2016, o 06:51

Może paliwo się cofa. Włącz zapłon poczekaj troszkę, aż pompa napompuje i dopiero pal. Jeśli objawy ustąpią to do przejrzenia układ paliwowy pod kątem nieszczelności lub jakieś zaworki jeśli tam występują.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 30 maja 2016, o 09:05

Można nawet ze 3 razy włączyć zapłon, dopompuje paliwa. Będzie pewność.

-- 30 maja 2016, o 10:05 --

Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

pagong

Post autor: pagong » 31 maja 2016, o 11:19

nic niestety to nie skutkuje jak wezmę dłużej pokręce to w końcu zaskakuje i odpala

Awatar użytkownika
supi
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Kod silnika: A20DTH
Miasto:

Post autor: supi » 31 maja 2016, o 11:24

Układ może zapowietrzony.

klimatolog
Forumowicz

Post autor: klimatolog » 3 cze 2016, o 22:54

klimatolog pisze:Panowie mam pytanie od kilku dni zauważyłem w moim samochodzie 2.0 cdti 160km automat że silnik ciężko odpala... wsiadam pod domem ok pali na strzał jadę do sklepu 2km 5 min postój wracam i nic kręci jeden obrót i koniec objawy jak przy rozwalonym akumulatorze tak myślałem na początku ale przytrzymałem kluczyk zrobiła 3/4 razy po dosłownie jednym obrocie tak jak by miała ciężko strasznie i odpala gaszę silnik by spróbować jeszcze raz i odpala na szczał nie dzieje się to za każdym razem dodam co może być przyczyną??
znam przyczynę więc się podzielę może komuś to pomoże.... przyczyną był rozrusznik i mega zwarcie jakie robił... nie nadawał się nawet do regeneracji wstawiony nowy i auto dużo lepiej odpala nie ma nawet porównania pół obrotu i jest poza tym pięknie słychać bendix jak się cofa. W razie pytań pisać pozdrawiam!

Grav3n
Nowicjusz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2012
Miasto:

Post autor: Grav3n » 8 cze 2016, o 16:39

bolek pisze:Cześć.Dzisiaj próbowałem reanimować Insignie Cdti 160km mojego kolegi.Samochód podczas jazdy nagle zgasł i przy próbie uruchomienia niechcial odpalić.Rozrusznik wogóle nie reagował ,co najgorsze przygasaly kontrolki po podłaczeniu na kable i próbie odpalania, strasznie ciężko kręcił 2-3 razy i koniec,postawiłem swoją diagnoze AKU do wymiany.Pojechałem po aku ,założyłem i kurde to samo ,2 obroty i to ciężkie i koniec,przy czym strasznie się nagrzewały kable do aku.Najgorsze że auta nie da się przepchnąć nawet na 6 biegu jakby wał się nie chciał obrócić.Czyżby silnik się zatarł? 120 tyś.km przebiegu 5 tyś.km na świeżym oleju,rozrząd wymieniony,olej w silniku jest.Ciekawa sprawa,targam to lawetą dzisiaj do znajomego prawdopodobnie pojutrze będe wiedział co się stało,myślałem jeszcze o rozruszniku ale generalnie nawet jak szczotki padną to są inne reakcje,ewidentnie nie było mocy aby zakręcić wałem,jak macie jakieś pomysły proszę o podpowiedzi.Pozdrawiam
Witam
Mam identyczny problem. Auto zgasło w trakcie jazdy. Żaden błąd nie wyskoczył. Próbowałem podpiąć nowy akumulator - brak efektów. Rozrusznik nawet nie ma zamiaru sie ruszyć. Rozgryzł ktoś co to może być? Auto stoi obecnie u mechanika.

nokian77

Post autor: nokian77 » 25 sie 2016, o 18:44

rafal0818 pisze:Czujnik położenia wału podmienilem wiec to nie to. Nie mogę natomiast znaleznaleźć bezpiecznika odpowiedzialnego za zasilanie sterownika silnika
A właśnie Panowie gdzie można znależć ten bezpiecznik - może ktoś podpowiedzieć - Iśka 2010 rok silnik A20DTH 118 kw, z góry dziękuje za podpowiedzi

tomo176477@o2.pl

Post autor: tomo176477@o2.pl » 15 lis 2016, o 19:01

Hej, jestem nowym posiadaczem Insigni 2.0 160kM, 2009r, 100 tyś km
Od poprzedniego właściciela dostałem informację że insignia działała bezproblemowo, jedna wymiana aku gdy auto nie zapaliło, wymiana przecierającego się przewodu,(auto zawsze garażowane).
Kilka dni stania na dworze i kiszka...najpierw wyskoczył błąd systemu świateł adaptacyjnych, ale że człowiek zapracowany to nie śpieszyłem się tylko czytałem forum i wywnioskowałem że może ten silniczek padł w reflektorze. Ale po kolejnych dniach lekkich temperatur na dworze i tylko kilku krótkich dystansach przejechanych (u mnie auto na razie niegarażowane) auto nie odpaliło. Wyskakiwały błędy awaria pojazdu, systemu antykradzieżowy, błędy świateł. Po kilku próbach gdy kluczyk na drugą pozycję wszystko gasło, auto nie kręciło, światła wariowały. Więc teraz musiałem znowu zajrzeć na forum...sprawdziłem napięcie na aku-->12V. Dałem aku na miernik z obciążeniem, Pan w sklepie powiedział, żeby naładować aku. Tak zrobiłem... auto odpaliło, ale już na postoju pojawił się błąd Awaria pojazdu-skontaktuj się z serwisem, auto nie ma mocy, jezdzi do 60km/h max, dodatkowo nie działa Radio, ponownie wyskoczył błąd AFL. Jakieś pomysły? Kupić nowy aku? Na forum przewija się temat świec? Ktoś miał coś podobnego?
Pozdrawiam.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”